Όσο περνούν τα χρόνια ο σκύλος μας μεγαλώνει και κάποιες συμπεριφορές που ήταν άγνωστες προς εμάς, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Η εμφάνιση αυτών των νέων συμπεριφορών σε συνδυασμό με την ηλικία, σηματοδοτούν τις όποιες αλλαγές που επέρχονται σταδιακά και δημιουργούν νέες συνθήκες διαβίωσης, τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε για να προσαρμοστούμε ανάλογα.
Οι συχνότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο καθώς και η τακτική επαφή με τον εκπαιδευτή - συμπεριφοριστή, βοηθούν στο να δημιουργηθούν, εκείνες οι νέες συνθήκες όπου ο σκύλος αλλά και ο κηδεμόνας θα πρέπει να προσαρμοστεί για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Γιατί όμως όταν ο σκύλος μας γερνάει, αλλάζει σε κάποιο βαθμό η συμπεριφορά του;
Ο σκύλος μας γερνάει. Πρόκειται για μία φυσική διαδικασία όπου καθώς περνάνε τα χρόνια πολλές από τις οργανικές λειτουργίες του σκύλου δεν λειτουργούν το ίδιο σωστά ή έχουν εξασθενίσει. Όπως και οι άνθρωποι, καθώς γερνάμε, οι αισθήσεις μας χάνουν την οξύτητα τους και το σώμα μας δεν έχει την ίδια ικανότητα να αντεπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στον σκύλο μας.
Παραδείγματος χάρη, μειώνεται η όραση του, η ακοή του και τα εξωτερικά ερεθίσματα λαμβάνονται και επεξεργάζονται “διαφορετικά”. Οι αρθρώσεις του δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση (όπως πριν μερικά χρόνια) και ίσως να νιώθει ενόχληση ή να πονάει. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις χρόνιων σοβαρών παθήσεων που εμφανίζονται σε σκυλιά μεγάλης ηλικίας και δημιουργούν συνεχής πόνο.
Ας έχουμε πάντα υπόψιν μας πως η άνοια είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί και στα σκυλιά μεγάλης ηλικίας.
Τι νέες συμπεριφορές μπορούν να προκύψουν καθώς ο σκύλος μας γερνάει;
- Μπορεί να μην ανταποκρίνεται σε “εντολές” που του δίναμε πριν και εκτελούσε πρόθυμα.
- Να έχει ατυχήματα, όπως το να χτυπάει σε διάφορα σημεία του σπιτιού
- Να εκδηλώνει ξαφνικές επιθετικές συμπεριφορές
- Να παρουσιάζει ευαισθησίες σε ήχους.
- Να ουρεί μέσα στο σπίτι
- Να χαλάει ο κύκλος του ύπνου του
- Να μην αναγνωρίζει οικεία τους πρόσωπα σε κοντινή απόσταση.
- Να του προκαλείται ανησυχία με το παραμικρό αδυνατώντας να το διαχειριστεί και να παρουσιάζει έντονο stress τη στιγμή ενός συμβάντος, που σε νεώτερη ηλικία δεν είχαν πρόβλημα και να αντιδρά με ανεπιθύμητες ή ακόμα και με ακραίες συμπεριφορές.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις;
Εδώ τα πράγματα γίνονται πραγματικά σοβαρά και χρειάζεται ένας σωστός συνδυασμός δημιουργίας ενός κοκτέιλ γνώσεων που θα έχει να κάνει με τις γνώσεις στην παθολογία ενός κτηνιάτρου, ενός εκπαιδευτή με γνώσεις στην συμπεριφορά και φυσικά η παρατήρηση της καθημερινότητας του κατοικίδιου μέσα από τα μάτια του κηδεμόνα του.
Και ας ξεκινήσω από τον κηδεμόνα όπου γνωρίζει το κατοικίδιο του καλύτερα από τον κάθε ένα. Οφείλει να μεταφέρει τα όποια γεγονότα συμβαίνουν στην καθημερινότητα του σκύλου στους ειδικούς και μόνο.
Ανυπόγραφα άρθρα που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και τα social media, γνώμες ανθρώπων που δεν έχουν καμία εξειδίκευση, τις περισσότερες φορές, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά να γιγαντώνουν το πρόβλημα.
Η υπεύθυνη στάση που οφείλουν να δείξουν ο κτηνίατρος και ο εκπαιδευτής απέναντι στο σκύλο και στον κηδεμόνα του, σφραγίζεται από την σοφή και ομαλή συνεργασία και των δύο.
Στην περίπτωση του κτηνιάτρου να εφαρμόσει τις κτηνιατρικές πράξεις που προβλέπονται για τον εντοπισμό παθολογικών αίτιων και την αντιμετώπισή τους και στην περίπτωση του εκπαιδευτή να εντοπίσει από που πηγάζουν τα αίτια των νέων συμπεριφορών και να τα αντιμετωπίσει κατά περίπτωση, ή να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις στην εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα σε ένα σκυλί που έχει χάσει την ακοή του και γνωρίζει να εκτελεί μόνο φωνητικές εντολές μπορεί να τις αντικαταστήσει με οπτικά σήματα, εφόσον η όραση παραμένει καλή.
Ο κηδεμόνας θα πρέπει να προσέξει την διατροφή του σκύλου του, να προσαρμόσει τις σωματικές ασκήσεις λαμβάνοντας σοβαρά τις δυνατότητες που έχει ένα ηλικιωμένος σκύλος με βάσει τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Η πνευματική άσκηση είναι επίσης πολύ σημαντική και πρέπει να γίνεται με παιχνίδια που θα κρατούν το μυαλό και την κρίση του σκύλου σε εγρήγορση, φυσικά με καθ’ υπόδειξη του εκπαιδευτή.
Τέλος ένας ηλικιωμένος σκύλος όπου αντιμετωπίζει προβλήματα, θα πρέπει να τον κάνουμε να αισθάνεται ασφαλείς και να νιώθει χαρούμενος μέσα από διάφορες δραστηριότητες που μπορούμε να εφαρμόσουμε στο πρόγραμμα της καθημερινότητας του, όπως χαλαρές βόλτες και ήπια διαδραστικά παιχνίδια, παιχνίδια με μυρωδιές κτλ.
Λεωνίδας Μουτάκης - https://www.facebook.com
Εκπαίδευση & Συμπεριφορά Σκύλων
Σητεία Κ9