Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου φυλής και ηλικίας κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εκδηλώσουν ξαφνική επιθετικότητα. Αυτό δεν χαρακτηρίζει τα σκυλιά αυτά ως «επιθετικά» και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη ώστε να προσδιοριστούν οι αιτίες. Συχνά πελάτες μου αναρωτιούνται γιατί τα σκυλιά τους, χωρίς να υπάρχει κανένα προηγούμενο, εκδηλώσουν επιθετική συμπεριφορά σε κάποιο ερέθισμα.

Να διευκρινίσω στο σημείο αυτό πως το γρύλισμα δεν χαρακτηρίζει ένα σκυλί ως επιθετικό, δεν είναι «επιθετικότητα» και συνήθως προηγείται αυτής. Δεν είναι κάτι σπάνιο και μπορεί να συμβεί. Ας ξεκινήσουμε από αυτό για να σας καθησυχάσουμε.

Πότε τα σκυλιά μπορούν να εκδηλώσουν ξαφνική επιθετικότητα; Σε πολλές περιπτώσεις.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες γύρω από το θέμα και οι επιστήμονες καταλήγουν πως οι συχνότεροι παράγοντες για τη ξαφνική εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς είναι η κακή υγεία του ζώου (εκείνη τη χρονική στιγμή), η εφαρμογή ψυχολογικής και σωματικής βίας κατά την εκπαίδευση, οι εμπειρίες του σε κρίσιμες περιόδους της ανάπτυξής και οι ορμονικές διαταραχές.

Επιθετικότητα που εκδηλώνει το ζώο όταν πονάει

Φανταστείτε πως ένας σκύλος έχει μία πληγή στο στόμα του, από ένα δόντι το οποίο του έχει κάνει απόστημα και πονάει. Εάν κάνετε την κίνηση να τον χαϊδέψετε στο πρόσωπο υπάρχει περίπτωση να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά.

Σκυλιά που υποφέρουν από δυσπλασία του ισχίου συχνά κρατούν το σώμα τους σε «αμυντική στάση» και εκδηλώνουν ξαφνική επιθετικότητα όταν κάποιος πλησιάζει να τα χαϊδέψει.

Επιθετικότητα που εκδηλώνει το ζώο προς κάποιον όταν πιστεύει πως έχει πρόθεση να το πονέσει ή να του κάνει κακό.

Ας υποθέσουμε πως ένας σκύλος κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, κάθε φορά που «δεν υπάκουγε» δέχονταν ένα κάθετο χτύπημα σε κάποιο σημείο του σώματος του και αυτό του προκαλούσε πόνο. Υπάρχει σοβαρή περίπτωση, στο μέλλον, κάθε κάθετη κίνηση προς το σώμα του ο σκύλος να την εκλάβει ως κάτι που θα του προκαλέσει πόνο και να εκδηλώσει επιθετικότητα για να αμυνθεί. Φανταστείτε τώρα αυτή η κάθετη κίνηση να είναι το χέρι ενός μικρού παιδιού που πάει το χαϊδέψει τον σκύλο στο κεφάλι. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις περιπτώσεις όπου η αιτία του πόνου είχε παθολογικό χαραχτήρα.

Υπάρχουν σκύλοι που προειδοποιούν πριν εκδηλώσουν την συμπεριφορά και άλλοι πάλι όχι. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψιν σας σημάδια που μπορεί να δίνει ο σκύλος και να σας προειδοποιεί πως δεν θέλει επαφή.

1. Γρυλίζει
2. Δείχνει τα δόντια του
3. Δείχνει τα δόντια του και γρυλίζει συγχρόνως
4. Όταν το γάβγισμα του δείχνει απειλητικό και προέρχεται από το λάρυγγα
5. Ακουμπάει τα δόντια του πάνω σου χωρίς όμως να σε δαγκώνει
6. Χτυπάει τη μύτη του πάνω σου. Εάν μπορούμε να παρομοιάσουμε τη μύτη του σκύλου με την ανθρώπινη γροθιά, θα είναι σαν να σου δίνει μπουνιές (muzzle punch)
7. Μένει ακίνητο, το σώμα του γίνεται άκαμπτο και σηκώνονται οι τρίχες της πλάτης του

Δεν αντιδρούν όλοι οι σκύλοι με τον ίδιο τρόπο. Αλλαγές στη διάθεση ή τις συνήθειες ενός σκύλου ίσως να χρειάζονται περαιτέρω παρακολούθηση. Είναι συνετό εάν ένας σκύλος παρουσιάσει ξαφνική επιθετικότητα να εξεταστεί πρώτα από κτηνίατρο ώστε να προσδιοριστεί εάν η συμπεριφορά οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Με αναφορές:

1. Mills, Daniel, Christos Karagiannis, and Helen Zulch. "Stress—its effects on health and behavior: a guide for practitioners." Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice 44.3 (2014): 525-541.

2. Camps, Tomás, et al. "Pain-related aggression in dogs: 12 clinical cases."Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research 7.2 (2012): 99-102.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες υποστήριζαν πως ο σύγχρονος σκύλος (Canis lupus familiaris) προέρχεται...

Θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για σκύλους που τρώνε σκουπίδια μπαλάκια του γκολφ, πέτρες, στυλό,...

Σας φαίνεται υπερβολικός ο τίτλος; Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και βγάλτε τα δικά σας...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...