Η πνευματική υγεία του σκύλου σου είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική και συναισθηματική του υγεία. Ο σκύλος δεν είναι χαζό ζώο, παρόλα αυτά χωρίς πνευματική άσκηση το μυαλό του "γίνεται τεμπέλικο". Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις την διανοητική ικανότητα του σκύλου σου. Όσο πιο έξυπνο είναι τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί σου.

Η καλύτερη πνευματική άσκηση για τον σκύλο είναι η βόλτα! Το χειμώνα που λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να χάσεις μερικές βόλτες και ο σκύλος σου είναι κλεισμένος στο σπίτι, οι ασκήσεις (παιχνίδια) πνευματικής άσκησης βοηθούν πολύ για να μην βαριέται ο σκύλος σου. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Σημασία έχει να βρεις παιχνίδια που ο σκύλο σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του.

Διάβασε παρακάτω μερικές ιδέες:

  • Να του μάθεις μερικές βασικές εντολές όπως "κάτσε", "κάτω", "μείνε" κ.α. Η εκπαίδευση είναι κι αυτή πνευματική άσκηση.
  • Κρύψε και παρακίνησε τον σκύλο σου να βρει την κρυμμένη τροφή. Μία απλή άσκηση είναι η εξής: Πάρε μία παλιά πετσέτα που δεν χρειάζεσαι και άπλωσε την στο πάτωμα μπροστά στο σκύλο σου. Πάρε ένα κομματάκι ξηρή τροφή, βάλε να την μυρίσει και τοποθέτησε την κάτω από την πετσέτα, στην άκρη, στην πλευρά που είναι μπροστά του. Παρακίνησε τον σκύλο σου να μυρίσει και να πάρει τη τροφή. Εάν τα καταφέρει με την πρώτη, άρχισε να μετακινείς την τροφή όλο και σε πιο μεγάλη απόσταση κάτω από την πετσέτα. Να έχεις υπομονή και να επιβραβεύεις τον σκύλο σου κάθε φορά που βρίσκει την τροφή. Μπορείς να κάνεις το ίδιο τυλίγοντας τη πετσέτα και τοποθετώντας τροφή κατά μήκος. Το ζητούμενο είναι να ξετυλίξει ο σκύλος την πετσέτα και να φάει τη τροφή. Είναι μία άσκηση που έκανα όταν στο ενός έτους Τζακ Ράσελ, την Moka, όταν είχε εγχειριστεί στο πόδι και δεν μπορούσε να περπατήσει καλά για μήνες. Στην αρχή να το κάνεις όσο πιο εύκολο για τον σκύλο γίνεται και να δυσκολεύεις την άσκηση σιγά-σιγά.
  • Να του δώσεις να παίξει με τα λεγόμενα "παιχνίδια τροφής" όπως είναι τα λαστιχένια Kongs. Τοποθετείς ξηρή τροφή μέσα στο παιχνίδι και ο σκύλος παίζει ψάχνοντας παράλληλα τον τρόπο να βγάλει και να φάει την τροφή. Τα Kongs είναι πολύ ανθεκτικά στο μασούλημα. Επίσης είναι καλό να δίνεις στον σκύλο σου το παιχνίδι αυτό όταν θα απουσιάζεις για λίγες ώρες από το σπίτι. Συνήθως κρατάει τον σκύλο απασχολημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

  • Το παιχνίδι "Fetch" είναι μια καλή σωματική και πνευματική άσκηση. Είναι από τα πιο κλασικά παιχνίδια, που πετάς κάτι στον σκύλο κι εκείνος σου το φέρνει πίσω.
  • Κάνε μία επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου που έχει κι αυτός σκύλο. Αφήστε τα σκυλιά σας να παίξουν μεταξύ τους ή δώστε τους παιχνίδια που θα εξερευνήσουν μαζί, ενώ εσείς πίνεται το καφές σας.
  • Υπάρχουν και άλλα παιχνίδια που ο σκύλος θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του (interactive pet activity toys). Κάποια από αυτά τα έχει δημιουργήσει η Nina Ottosson (nina-ottosson.com) και μπορείς να τα βρεις στο διαδίκτυο. Υπάρχουν αρκετά και για διαφορετικές ηλικίες σκύλων. Είναι σχεδιασμένα από ασφαλή υλικά. Δες τα βίντεο παρακάτω.


Καλό είναι η τροφή που χρησιμοποιείς στα παιχνίδια ή την εκπαίδευση να είναι μέρος από το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα και όχι επιπλέον της ποσότητας που τρώει ο σκύλος σου.

Photo by Agatha on Unsplash
https://unsplash.com/@elvirafdec


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι...

Ελληνική νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς Νόμος 4039/2012. Ο νόμος τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε...

Η υπακοή και η συμμόρφωση είναι χαρακτηριστικά που δεν αναζητάω στις σχέσεις μου. Αυτό...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...