Η πνευματική υγεία του σκύλου σου είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική και συναισθηματική του υγεία. Ο σκύλος δεν είναι χαζό ζώο, παρόλα αυτά χωρίς πνευματική άσκηση το μυαλό του "γίνεται τεμπέλικο". Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις την διανοητική ικανότητα του σκύλου σου. Όσο πιο έξυπνο είναι τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί σου.

Η καλύτερη πνευματική άσκηση για τον σκύλο είναι η βόλτα! Το χειμώνα που λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να χάσεις μερικές βόλτες και ο σκύλος σου είναι κλεισμένος στο σπίτι, οι ασκήσεις (παιχνίδια) πνευματικής άσκησης βοηθούν πολύ για να μην βαριέται ο σκύλος σου. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Σημασία έχει να βρεις παιχνίδια που ο σκύλο σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του.

Διάβασε παρακάτω μερικές ιδέες:

  • Να του μάθεις μερικές βασικές εντολές όπως "κάτσε", "κάτω", "μείνε" κ.α. Η εκπαίδευση είναι κι αυτή πνευματική άσκηση.
  • Κρύψε και παρακίνησε τον σκύλο σου να βρει την κρυμμένη τροφή. Μία απλή άσκηση είναι η εξής: Πάρε μία παλιά πετσέτα που δεν χρειάζεσαι και άπλωσε την στο πάτωμα μπροστά στο σκύλο σου. Πάρε ένα κομματάκι ξηρή τροφή, βάλε να την μυρίσει και τοποθέτησε την κάτω από την πετσέτα, στην άκρη, στην πλευρά που είναι μπροστά του. Παρακίνησε τον σκύλο σου να μυρίσει και να πάρει τη τροφή. Εάν τα καταφέρει με την πρώτη, άρχισε να μετακινείς την τροφή όλο και σε πιο μεγάλη απόσταση κάτω από την πετσέτα. Να έχεις υπομονή και να επιβραβεύεις τον σκύλο σου κάθε φορά που βρίσκει την τροφή. Μπορείς να κάνεις το ίδιο τυλίγοντας τη πετσέτα και τοποθετώντας τροφή κατά μήκος. Το ζητούμενο είναι να ξετυλίξει ο σκύλος την πετσέτα και να φάει τη τροφή. Είναι μία άσκηση που έκανα όταν στο ενός έτους Τζακ Ράσελ, την Moka, όταν είχε εγχειριστεί στο πόδι και δεν μπορούσε να περπατήσει καλά για μήνες. Στην αρχή να το κάνεις όσο πιο εύκολο για τον σκύλο γίνεται και να δυσκολεύεις την άσκηση σιγά-σιγά.
  • Να του δώσεις να παίξει με τα λεγόμενα "παιχνίδια τροφής" όπως είναι τα λαστιχένια Kongs. Τοποθετείς ξηρή τροφή μέσα στο παιχνίδι και ο σκύλος παίζει ψάχνοντας παράλληλα τον τρόπο να βγάλει και να φάει την τροφή. Τα Kongs είναι πολύ ανθεκτικά στο μασούλημα. Επίσης είναι καλό να δίνεις στον σκύλο σου το παιχνίδι αυτό όταν θα απουσιάζεις για λίγες ώρες από το σπίτι. Συνήθως κρατάει τον σκύλο απασχολημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

  • Το παιχνίδι "Fetch" είναι μια καλή σωματική και πνευματική άσκηση. Είναι από τα πιο κλασικά παιχνίδια, που πετάς κάτι στον σκύλο κι εκείνος σου το φέρνει πίσω.
  • Κάνε μία επίσκεψη στο σπίτι ενός φίλου που έχει κι αυτός σκύλο. Αφήστε τα σκυλιά σας να παίξουν μεταξύ τους ή δώστε τους παιχνίδια που θα εξερευνήσουν μαζί, ενώ εσείς πίνεται το καφές σας.
  • Υπάρχουν και άλλα παιχνίδια που ο σκύλος θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του (interactive pet activity toys). Κάποια από αυτά τα έχει δημιουργήσει η Nina Ottosson (nina-ottosson.com) και μπορείς να τα βρεις στο διαδίκτυο. Υπάρχουν αρκετά και για διαφορετικές ηλικίες σκύλων. Είναι σχεδιασμένα από ασφαλή υλικά. Δες τα βίντεο παρακάτω.


Καλό είναι η τροφή που χρησιμοποιείς στα παιχνίδια ή την εκπαίδευση να είναι μέρος από το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα και όχι επιπλέον της ποσότητας που τρώει ο σκύλος σου.

Photo by Agatha on Unsplash
https://unsplash.com/@elvirafdec


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μέλι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Το χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας, σε...

Ο σκύλος χρειάζεται περιποίηση όχι μόνο για να δείχνει όμορφος αλλά και για να είναι υγιής. Πρέπει...

Ο σκύλος σου τρώει τα κακά του; Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πάρα πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν από τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...