Το 50% των σκύλων πάνω από την ηλικία των δέκα ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή καρκίνου. Η ασθένεια είναι πρώτη στη λίστα με τις αιτίες θανάτου των αγαπημένων μας φίλων παγκοσμίως. Υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε την εκδήλωση του; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει.

Κρατήστε τον σκύλο σας στο ιδανικό βάρος και σε φόρμα. Έρευνες έδειξαν πως η παχυσαρκία είναι βασική αιτία για πολλές ασθένειες σε σκύλους μεταξύ αυτών και ο καρκίνος. Η σωστή, ισορροπημένη και σε σωστή ποσότητα διατροφή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου. Ένα σκυλί που τρώει πρέπει να ασκηθεί ώστε να κάψει ενέργεια. Μην αμελείτε την καθημερινή άσκηση του σκύλου σας. Να θυμάστε πως κάθε σκύλος (φυλή-ηλικία) έχει διαφορετικές ανάγκες άσκησης. Το παθητικό κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα κατοικίδια μας. Ο σκύλος που "καπνίζει" μαζί μας έχει πολλές πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο. Εάν δεν μπορούμε να το κόψουμε ας καπνίζουμε τουλάχιστον όταν δεν είναι μπροστά. Τέλος η στείρωση περιορίζει πολύ τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος στα όργανα αναπαραγωγής και στο μαστό.

Ο καρκίνος στο σκύλο προσβάλει το δέρμα, τα κόκαλα και εσωτερικά όργανα. Κάποιες μορφές αναπτύσσονται αργά και άλλες πολύ γρήγορα.

Διεξήχθη πρόσφατα μία έρευνα (2013) από την οποία ερευνήθηκε η γενετική προδιάθεση του ζώου να ανάπτυξη λεμφοσαρκώματος. Εν συντομία η έρευνα υποστηρίζει πως τα GST enzymes (ένζυμα) έχουν την ικανότητα να "αποτοξινώνουν" το σώμα του σκύλου από καρκινογόνες ουσίες. Εάν υπάρχει ελάττωμα στο γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή των ενζύμων αυτών, υπάρχει έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτυχθεί λέμφωμα.

Όσο συνεχίζονται οι έρευνες τόσα περισσότερα γνωρίζουμε για τον σκύλο μας. Στο μέλλον με τις γνώσεις που θα έχουμε θα μπορούμε ασφαλέστερα και με μεγαλύτερες πιθανότητες να προλάβουμε, γιατί όχι και να εκ λείψουμε, τις πιθανότητες ανάπτυξης του καρκίνου.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε σημάδια του καρκίνου στο σκύλο μας. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να του χαρίσει πολλά ακόμη χρόνια ζωής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο κάθε μήνα για τυπική εξέταση. Εάν κάτι τέτοιο σας φαίνεται υπερβολικό ή δαπανηρό θα πρέπει να αυξήσετε την παρατηρητικότητά σας.

  • Μη φυσιολογικοί όγκοι που δεν υποχωρούν.
  • Πληγές που δεν επουλώνονται.
  • Έλλειψη όρεξης.
  • Αιμορραγία από οποιοδήποτε ανοιχτό σημείο του σώματος.
  • Άσχημη μυρωδιά.
  • Δυσκολία στο να φάει ή να καταπιεί.
  • Άρνηση για άσκηση ή καθόλου αντοχή κατά τη διάρκεια.
  • Διαρκή δυσκαμψία.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Δυσκολία κατά την κένωση.

Αυτά είναι μερικά συμπτώματα που μας δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του σκύλου μας. Τα παραπάνω στοιχεία έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Να συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρο μας και ας μη το παίζουμε γιατροί. Οι σκύλοι που πάσχουν από καρκίνο πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή και λαμβάνουν φάρμακα. Όπως και στον άνθρωπο, θα πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία.

Το παραπάνω άρθρο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας

Σχετικα αρθρα...

ΥΓΕΙΑ

Ο σκύλος δεν ιδρώνει όπως ο άνθρωπος παρά μόνο σε μικρό βαθμό στις πατούσες του. Δεν αντέχει...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το νερό είναι πηγή ζωής και φυσικά απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής του πλανήτη. Έχοντας πάντα...

ΥΓΕΙΑ

Ως πυομήτρα ορίζεται η φλεγμονή της μήτρας, η οποία θεωρείται μια συχνή παθολογική κατάσταση,...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή...

Τα κουτάβια δεν μπορούν εύκολα να κρατηθούν. Συνήθως μετά την 16η εβδομάδα της ζωής τους τα...

Πολλοί πιστεύουν πως το σκόρδο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων, υψηλής...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η δουλειά τους ήταν να κυνηγούν...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...