Το να έχεις έναν σκύλο στη ζωή σου, είναι μεγάλο προνόμιο αλλά και ευθύνη. Πριν βάλεις έναν σκύλο στη ζωή σου πρέπει να σκεφτείς αν είσαι σε θέση να του παρέχεις ότι χρειάζεται για να είναι χαρούμενος και ισορροπημένος.

Δεν είναι μόνο το φαγητό και τα χάδια. Οι σκύλοι καταλήγουν σε καταφύγια ή αδέσποτοι στο δρόμο επειδή ο ιδιοκτήτης τους δεν είχε σκεφτεί το μέγεθος της ευθύνης ή είχε διαλέξει μία φυλή που δεν ταίριαζε με τον τρόπο ζωής του. Μην ξεχνάς πως ο σκύλος ζει 10+ χρόνια. Το ερώτημα "θέλω σκύλο. Μπορώ;" είναι το πρώτο που θα πρέπει να σε απασχολήσει. Σκέψου τις επιπτώσεις που θα έχει ο σκύλος αν εσύ κάποια στιγμή δεν τον θέλεις στην ζωή σου.

 Έχεις χρόνο για τον σκύλο;

Οι σκύλοι χρειάζονται πολλά περισσότερα από ένα πιάτο φαγητό. Είναι κοινωνικά θηλαστικά. Εάν δεν έχεις χρόνο και θες έναν σκύλο που θα τον έχεις μόνο του στο διαμέρισμα, δεμένο όλη μέρα σε κάποιο μπαλκόνι, ταράτσα ή πιλοτή καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Η απομόνωση του σκύλου οδηγεί σε "ανεπιθύμητες συμπεριφορές" όπως καταστροφή επίπλων, συνεχόμενο γάβγισμα, επιθετικότητα κ.α. Ένας σκύλος που ζει υπό τέτοιες συνθήκες είναι δυστυχισμένος και με επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Οι σκύλοι δεν πρέπει να μένουν μόνοι τους για πολλές ώρες, είναι ζώα κοινωνικά. Πρέπει να είναι κομμάτι της οικογενειακής σου ζωής.

 Ποιος θα έχει την ευθύνη του σκύλου;

Θα πρέπει να υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας που θα έχει την ευθύνη του σκύλου για τις βασικές του ανάγκες. Καθημερινές βόλτες, εκπαίδευση, σωστή διατροφή, παιχνίδι, κτηνίατρο, grooming. Μην αποκτήσεις σκύλο επειδή "τον θέλουν τα παιδιά" για δώρο Χριστουγέννων. Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι. Στο τέλος είναι πολύ πιθανό πως όλη η ευθύνη να πέσει πάνω σου. Εσύ θέλεις σκύλο;

 Έχεις υπομονή; Πρέπει να μάθεις να επικοινωνείς με το σκύλο σου.

Ο σκύλος θέλει υπομονή. Κυρίως την εποχή που είναι κουτάβι. Το κουτάβι θέλει εκπαίδευση από πολύ νωρίς για μάθει τι "πρέπει" και τι "δεν πρέπει". Μην ξεχνάς ποτέ πως πίσω από το όνομα που θα του δώσεις ο σκύλος είναι ζώο. Ζώο που πρέπει να γνωρίζει "όρια" και "κανόνες" - όπως γίνεται και τα ανθρώπινα μέλη της οικογένειας - ώστε να συμβιώνουν μαζί μας αρμονικά.

Δυστυχώς οι σκύλοι δεν μιλούν τη γλώσσα μας. Πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί τους ώστε να γνωρίζουν τι ζητάμε από αυτούς και αντίστροφα.

Όπως αναφέρει και η Patricia McConnell Ph.D., μία από τις κορυφαίες στην συμπεριφορά σκύλων παγκοσμίως, στο βιβλίο της "Leader of the pack":

"Ξέρω ότι αγαπάς τον σκύλο σου, αλλά το να του δίνεις τα πάντα χωρίς όρια δεν του προσφέρεις κάτι καλό για την ανάπτυξή του. Ο σκύλος για να νιώθει πραγματικά χαρούμενος πρέπει να νιώθει ασφάλεια. Πρέπει να νιώθει ότι μπορεί να στηρίζεται πάνω σου ότι και αν συμβεί. Οι καλοί γονείς και δάσκαλοι γνωρίζουν πως τα παιδιά τους κατά την ανάπτυξη χρειάζονται κατευθύνσεις και οι καλοί εκπαιδευτές σκύλων γνωρίζουν το ίδιο. Όπως τα παιδιά έτσι και οι σκύλοι χρειάζονται αγάπη, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά από το να δίνεις αγάπη από το να κακομαθαίνεις. Δεν κάνεις καλό στον σκύλο σου όταν τον έχεις μάθει πως θα έχει αυτό που θέλει, όποτε το θέλει. Εάν μπορέσεις να είσαι ένας αποτελεσματικός δάσκαλος - φίλος κατά την ανάπτυξή του, ο σκύλος σου μπορεί να είναι χαλαρός και θα σε αγαπάει όλο και πιο πολύ γι αυτό."

Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε σωματική ή λεκτική βία. Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου απαιτεί υπομονή, κατανόηση και θετική προσέγγιση. Εάν εσύ δεν μπορείς, ζήτα τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Εκπαιδευμένος σκύλος = Ευτυχισμένος σκύλος - Χαρούμενος κηδεμόνας

 Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Επηρεάζουν τον σκύλο σου;

Σκέψου τα μελλοντικά σου σχέδια. Μήπως ο σκύλος δεν "χωράει" σε αυτά; Μήπως σκέφτεσαι να αλλάξεις το ωράριο εργασίας σου και δεν έχεις πολύ χρόνο; Μήπως σκέφτεσαι να μετακομίσεις στο εξωτερικό και δεν μπορείς να πάρεις το σκύλο μαζί σου; 

Έχεις σκεφτεί τα έξοδα που έχει ένας σκύλος;

Ο σκύλος έχει έξοδα. Μπορεί να μην χρειάζεται να δαπανήσεις μία περιουσία αλλά, κάθε μήνα, του αναλογεί ένα συγκεκριμένο ποσό για σωστή διατροφή, περιποίηση, επισκέψεις στο γιατρό, παιχνίδια κ.τ.λ.

Εάν έχεις απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και είσαι σίγουρος πως μπορείς να έχεις σκύλο, μπορούμε να πάμε στο επόμενο επίσης πολύ σημαντικό στάδιο: Επιλογή φυλής & αγορά / υιοθεσία κουταβιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πατούσες του σκύλου μας είναι πολύ ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες της ασφάλτου. Οι...

Η επιθετική συμπεριφορά, οποιουδήποτε τύπου, είναι ο βασικός λόγος παγκοσμίως που ένας σκύλος...

Οι περισσότεροι δεν καθαρίσουμε τα μπολάκια φαγητού και νερού του σκύλου μας συχνά. Κινδυνεύει ο...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η δουλειά τους ήταν να κυνηγούν...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.