Υπάρχουν σκυλιά που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αγαπούν το νερό και δεν χάνουν ευκαιρία να παίζουν ή να βουτούν σε αυτό. Υπάρχουν όμως και σκυλιά που δεν τους πολύ αρέσει και το αποφεύγουν. Οι αιτίες είναι πολλές και τις περισσότερες φορές το λάθος είναι δικό μας.
Ένας βασικός παράγοντας είναι η φυλή του σκύλου σας. Τα Labrador, παραδείγματος χάρη, τρελαίνονται με το νερό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί του. Έχω προσωπικά συναντήσει αρκετές περιπτώσεις. Εκεί το λάθος είναι σίγουρα του κηδεμόνα. Τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν είχαν λογικά θετική εμπειρία από την πρώτη επαφή τους με το νερό ή τους κρίσιμους μήνες της ανάπτυξης τους δεν το γνώρισαν καθόλου με αποτέλεσμα σε μεγάλη ηλικία να το φοβούνται.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε το σκυλί μας να αγαπήσει το νερό; Πρέπει να ξεκινήσουμε την γνωριμία του σκύλου μας με το νερό από τη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι μας, σε ηλικία 2 μηνών. Η επαφή του κουταβιού με το νερό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, χωρίς βιασύνες και βία.
Βρέξτε μία μικρή επιφάνεια με νερό (το δάπεδο της βεράντας) και αφήστε το κουτάβι σας να πατήσει. Εάν είναι διστακτικό πετάξτε πάνω το αγαπημένο του παιχνίδι ή πηγαίνετε κοντά στη λιμνούλα και φωνάξτε το να έρθει. Επαναλάβετε την άσκηση αρκετές φορές και μόλις διαπιστώσετε πως το κουτάβι δεν έχει κανένα πρόβλημα, αυξήστε σταδιακά το βάθος του νερού. Μπορείτε επίσης να βάζετε λίγο νερό στα χέρια σας και να το χαϊδεύετε στο σώμα και το κεφάλι. Για την τελική φάση αγοράστε μία μικρή πλαστική πισίνα. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι ευχάριστη και ποτέ μην αναγκάσετε το κουτάβι σας να κάνει κάτι. Δώστε του χρόνο.
Στη θάλασσα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το κύμα, η φασαρία ή ακόμα και η εικόνα του υδάτινου όγκου μπορεί να τρομάξουν το σκύλο. Είναι ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Και σε αυτή τη περίπτωση η επαφή με το νερό θα πρέπει να είναι σταδιακή και χωρίς βιασύνες. Επιλέξτε μία μέρα χωρίς κύμα και μία ήσυχη παραλία.
- Σε καμία περίπτωση μην πετάξετε το κουτάβι στη θάλασσα.
- Μην το πάρετε αγκαλιά και μπείτε μαζί του στο νερό. Υπάρχει περίπτωση να νιώσει εγκλωβισμένο στην αγκαλιά σας.
- Μην τραβήξετε το κουτάβι με το λουρί με σκοπό να το βάλετε στο νερό
Περπατήσετε στην άκρη της παραλίας, εκεί που σκάει το κύμα, ώστε να βραχούν σιγά-σιγά τα πόδια του για λίγη ώρα. Εάν δείτε πως το σκυλί δεν έχει πρόβλημα προχωρήσετε λίγο πιο κοντά στο νερό. Αν δείτε πως φοβάται συνεχίστε την βόλτα στη θέση που είσαστε πριν. Είναι πολύ σημαντικό η όλη διαδικασία να γίνει σε φάση παιχνιδιού. Όχι φωνές και υστερίες.
Στην περίπτωση που δείτε πως το σκυλί σας δεν έχει κανένα πρόβλημα με το νερό πετάξτε του ένα μπαλάκι κάπου ρηχά ή πολύ κοντά στο νερό ώστε να πάει να πιάσει. Όσο η διαδικασία προχωράει μπορείτε να πετάτε το μπαλάκι βαθύτερα.
Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και μπορεί να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από την παραπάνω. Εάν δείτε πως δεν τα καταφέρνετε και το σκυλί είναι αρνητικό στην ιδέα να γνωρίσει το νερό, ζητήστε την βοήθεια ενός επαγγελματία.
Δώστε χρόνο στο σκύλο σας και μη βιάζεστε. Όσο πιο μικρός ένας σκύλος συνηθίσει και έχει θετική επαφή με το νερό τόσο καλύτερα. Σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας με φοβία για το νερό θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο.
Σχετικα αρθρα...
Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Διαβάστε υπό ποιες προϋποθέσεις επιτρέπονται οι σκύλοι στις παραλίες
Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι διαβάζουμε το ίδιο παραπλανητικό άρθρο σε...
Είναι το θαλασσινό νερό επικίνδυνο για το σκύλο μου;
Το παιχνίδι με το σκύλο μας στη παραλία είναι κάτι που ευχαριστεί όλους μας αλλά εγκυμονεί...
Ποια είναι η σωστή άσκηση για τον ηλικιωμένο σκύλο μου;
Όλα τα σκυλιά, όποια ηλικία και αν έχουν, απολαμβάνουν μία όμορφη βόλτα με πολλές μυρωδιές....