To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23 κιλά περίπου, ενώ των θηλυκών φτάνει στα 20 κιλά. Το ύψος τους κυμαίνεται για τα αρσενικά από 58- 68 εκατοστά περίπου, και στα θηλυκά από 56-66 εκατοστά και το προσδόκιμο ζωής τους είναι 10-12 χρόνια.
To κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα ξεχωρίζει από το μακρύ στενό κεφάλι του, με πολύ μεγάλα και απολύτως όρθια αυτιά. Ενώ το σώμα του είναι ψηλό, με βαθύ στήθος όπου του επιτρέπει να έχει ιδιαίτερες αντοχές κατά την εργασία, και καταλήγει σε λεπτή μέση κάνοντας το ένα αρκετά γρήγορο, ευέλικτο σκυλί αλλά και αρκετά γεροδεμένο, αφού ο μυικός ιστός είναι αρκετά ισχυρός.
Λόγω της ανατομίας τους τα σκυλιά αυτά είναι εξαιρετικά στην αναζήτηση, την καταδίωξη αλλά και την σύλληψη θηραμάτων και κατά κύριο λόγω χρησιμοποιούνται στην Ισπανία για το κυνήγι των αγριοκούνελων αλλά και άλλων μικρών θηραμάτων. Γενικά είναι υγιεί σκυλιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις, όπου αφορούν κρίσεις επιληψίας καθώς και κάποιες αλλεργίες.
Είναι αρκετά "έξυπνα" και φιλικά, όπως όλα τα σκυλιά άλλωστε, με πολύ έως και περίσσια ενέργεια, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο χειρισμός τους, αφού σε συνδυασμό και με το ότι μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, είναι πολύ πιθανόν να χαθούν, ειδικά σε καταστάσεις όπως το να εντοπίσουν την μυρωδιά κάποιου θηράματος, και λόγω του ενστίκτου της φυλής και του πείσματος τους να το ακολουθήσουν και να αργήσουν ή να μην επιστρέψουν.
Τέλος ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πως το κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα, σύμφωνα με το Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, δείχνει να έχει ανθεκτικότητα απέναντι στην λεϊσμανίαση ή αλλιώς την Νόσο του Καλαζάρ.
Όλα αυτά προέκυψαν από παρατηρήσεις κτηνιάτρων στις Βαλεαρίδες νήσους όπου άρχισαν να διαπιστώνουν μετά από εξετάσεις ότι τo Ibizan Hound νοσούσε κατά πολύ λιγότερο από το καλαζάρ σε σχέση με άλλες φυλές σκύλων. Για περαιτέρω διερεύνηση προχώρησαν σε έρευνες μεταξύ του Ibizan hound και άλλων φυλών και διαπιστώθηκε ότι όντως το σκυλί της Ίμπιζα έδειχνε να υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κυτταρική απόκριση. Με βάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν θεωρείται ότι η συγκεκριμένη φυλή μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο σκύλου για τη διερεύνηση της προστατευτικής ανοσολογικής αντίδρασης κατά της Leishmania.
Επιμέλεια κειμένου: Λεωνίδας Μουτάκης
Πηγές:
American Kennel Club A.K.C.
Departament de Farmacologia i Terapèutica, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra, Spain.
NCBI- National Center for Biotechnology Information.
US National Library of Medicine National Institutes of Health.