Όσο μελετάμε τους σκύλους τόσο ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα για την φύση, την συμπεριφορά ή το σώμα τους. Υπάρχει η υπόθεση ότι η μύτη του σκύλου είναι κάτι αντίστοιχο με τα ανθρώπινα δακτυλικά αποτυπώματα. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;


Ο πιο γνωστός βιομετρικός δείκτης ταυτότητας για τους ανθρώπους είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η μοναδικότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων και η χρησιμότητά τους για την ταυτοποίηση ανθρώπων επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από τον Φράνσις Γκάλτον, έναν διαπρεπή επιστήμονα του 19ου αιώνα. To έργο του συνέβαλε σημαντικά στην εγκληματολογική χρησιμότητα των δακτυλικών αποτυπωμάτων και στην καθιέρωση του πρώτου συστήματος ταξινόμησής τους. Ο Galton ισχυρίστηκε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ήταν μοναδικά και ότι κανένα άτομο δεν έχει τα ίδια μοτίβα δακτυλικών αποτυπωμάτων.


Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι η πραγματική πιθανότητα να βρεθούν δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα είναι μία στα 64 δισεκατομμύρια, ακόμη και στην περίπτωση διδύμων. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο πληθυσμός ολόκληρου του κόσμου ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 8 δισεκατομμύρια, αυτό καθιστά εξαιρετικά απίθανο δύο άνθρωποι που ζουν σήμερα να έχουν το ίδιο δακτυλικό αποτύπωμα.

Φυσικά τα σκυλιά δεν έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ωστόσο, ο αντίστοιχος βιομετρικός δείκτης για τα δακτυλικά αποτυπώματα σε σκύλους είναι το αποτύπωμα της μύτης τους. Η υπόθεση είναι ότι όπως ακριβώς το σχέδιο των δακτυλικών αποτυπωμάτων κάθε ατόμου είναι μοναδικό, το τμήμα του γυμνού δέρματος στην άκρη της μύτης κάθε σκύλου έχει ένα διακριτό σχέδιο από λακκάκια, κουκκίδες και ραβδώσεις που όταν συνδυάζονται με το σχήμα των ανοιγμάτων των ρουθουνιών του, πιστεύεται ότι κάνει ένα σημάδι που είναι αρκετά διακριτό ώστε να τον αναγνωρίζει μεταξύ όλων των άλλων σκύλων.

Υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη;

Ποια είναι ωστόσο τα στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό; Υπάρχουν αρκετά κτηνιατρικά κείμενα που υποστηρίζουν ότι τα αποτυπώματα της μύτης του σκύλου είναι αρκετά μοναδικά ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνώριση, αλλά κανένα από αυτά δεν παρέχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα για σκύλους. Μάλιστα, τα περισσότερα από αυτά αναφέρονται σε άρθρα που χρησιμοποιούν αποτυπώματα μύτης για την αναγνώριση των βοοειδών. Υπάρχει πολλή βιβλιογραφία για το αποτύπωμα της μύτης των βοοειδών που υποδηλώνει μοναδικότητα, αλλά η μόνη αναφορά για σκύλους είναι ένα σύντομο σημείωμα τριών παραγράφων στο περιοδικό Veterinary Quarterly το 1994, το οποίο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός προγράμματος υπολογιστή για την αναγνώριση των αποτυπωμάτων της μύτης του σκύλου, ένας απροσδιόριστος αριθμός pinschers Doberman δοκιμάστηκε και τα αποτυπώματα της μύτης τους βρέθηκαν μοναδικά. Με βάση αυτά τα βιβλιογραφικά δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με τα αποτυπώματα της μύτης του σκύλου είναι αποτέλεσμα των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί κυρίως για βοοειδή. 


Τα νέα δεδομένα

Μία σύγχρονη μελέτη μιας ομάδας Κορεατών ερευνητών, με επικεφαλής τον Hyeong In Choi του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, στο επιστημονικό περιοδικό Animals χρησιμοποίησε έναν πολύ μικρό αριθμό σκύλων, συγκεκριμένα δύο γέννες λαγωνικών με συνολικά 10 σκύλους. Οι ερευνητές έθεσαν δύο ερωτήματα: αν το σχέδιο της μύτης του σκύλου έχει διαμορφωθεί σωστά μέχρι την ηλικία των δύο μηνών και αν αυτό το σχέδιο μύτης παραμένει αμετάβλητο καθ 'όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του σκύλου. Προφανώς, δεδομένου του τόσο μικρού δείγματος, η υπόθεση της μοναδικότητας του σχεδίου της μύτης ενός σκύλου δεν μπορεί να ελεγχθεί οριστικά, ωστόσο με τη χρήση σκύλων στην ίδια γέννα η πιθανότητα για παρόμοια μοτίβα μπορεί να αυξηθεί.

Τα ευρήματα ήταν αρκετά ξεκάθαρα. Μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, το μοτίβο εκτύπωσης της μύτης είχε καθιερωθεί και οι μηνιαίες δοκιμές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους δεν έδειξαν αλλαγές στο μοτίβο. Επιπλέον, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι ένα πρόγραμμα υπολογιστή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση των αποτυπωμάτων της μύτης. Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι εάν μπορούσε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τα αποτυπώματα της μύτης των σκύλων, τότε το ισοδύναμο του συστήματος αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, που χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό πιθανών υπόπτων εγκληματιών από τα δακτυλικά τους αποτυπώματα, μπορεί να είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό χαμένων σκύλων.

Αξίζει να σημειωθεί οτι μερικά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει την εκτύπωση μύτης σκύλου ως έναν κοινό τρόπο αναγνώρισης των χαμένων σκύλων. Η εκτύπωση της μύτης θεωρείται ένας αξιόπιστος τρόπος αντιστοίχισης της ταυτότητας, καθώς μπορεί να χαθεί η ετικέτα του σκύλου στο κολάρο και τα μικροτσίπ μπορεί να δυσλειτουργήσουν, καθιστώντας τα άχρηστα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του σκύλου. 

Συμπερασματικά:

  • Μέχρι τώρα, υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι τα αποτυπώματα της μύτης ενός σκύλου είναι αρκετά διακριτά ώστε να επιτρέπουν την αναγνώριση μεμονωμένων σκύλων.
  • Η απόδειξη ότι το αποτύπωμα της μύτης του σκύλου είναι μοναδικό σε συγκεκριμένους σκύλους είναι στην πραγματικότητα μια προέκταση δεδομένων που συλλέγονται για βοοειδή.
  • Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το αποτύπωμα της μύτης ενός σκύλου έχει καθιερωθεί από την ηλικία των 2 μηνών και παραμένει αμετάβλητο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.


Με αναφορές από:

Choi, H.I.; Lee, Y.; Shin, H.; Lee, S.; Choi, S.S.; Han, C.Y.; Kwon, S.-H. The Formation and Invariance of Canine Nose Pattern of Beagle Dogs from Early Puppy to Young Adult Periods. Animals 2021, 11, 2664. https://doi.org/10.3390/ani11092664

Psychology Today, Stanley Coren PhD., DSc, FRSC, Are Dogs' Nose Prints Really Unique and Unchanging?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ο σκύλος σαρκοφάγο ή παμφάγο ζώο; Κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί διάφορες θεωρίες -...

Από μία προεκλογική περίοδο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι υποσχέσεις των υποψηφίων σχετικά με την...

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...