Ο σκύλος μας το καλοκαίρι είναι ευάλωτος. Εκτός από την ζέστη, την αφυδάτωση και ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι ψύλλοι. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλος μας ώστε να απολαύσει το καλοκαίρι μαζί μας χωρίς προβλήματα.

Οι ψύλλοι απολαμβάνουν τις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Οι σκύλοι μας πολλές φορές "κολλάνε" ψύλλους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα ή από το περιβάλλον που ζουν, παίζουν ή κάνουν τη βόλτα τους. Οι ψύλλοι έχουν δυνατά πίσω πόδια έτσι μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω στον σκύλο ακόμα και αν αυτός βρίσκεται σε απόσταση. Οι ψύλλοι δε πετούν, δεν έχουν φτερά. Το τσίμπημα τους προκαλεί στον σκύλο φαγούρα. Οι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες, μόλυνση του δέρματος και απώλεια τριχώματος. Ψάξε να τους βρεις στο πυκνό τρίχωμα του σκύλου ή στην κοιλιά και ανάμεσα στα πόδια. Τρέφονται πίνοντας αίμα πολλές φορές την ημέρα και αφήνουν τα αυγά τους στο δέρμα του σκύλου. Οι ψύλλοι μπορούν να ζουν για εβδομάδες πάνω στο σκύλο μας και να γεννήσουν εκατοντάδες αυγά.
Τα αυγά τους είναι πολύ μικρά και πέφτοντας στο σπίτι μας μπορούν να εκκολαφθούν πάνω στα χαλιά και σε μικρές ρωγμές του πατώματος. Όταν βγουν από τα αυγά μπορούν εύκολα να πηδήξουν πάνω μας, εάν παραδείγματος χάρη ξαπλώσουμε στο πάτωμα ή παίζουμε με τον σκύλο μας στο χαλί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι πριν συμβούν όλα αυτά. Φαντάσου πως 10 ψύλλοι μπορούν γεννήσουν περίπου 250.000 ψύλλους μέσα σε ένα μήνα! Για κάθε ψύλλο που βρίσκεται πάνω στον σκύλο σου, υπολόγισε άλλους 10 εκεί που κάθεται ή κοιμάται.

Εάν διαπιστώσεις πως ο σκύλος σου έχει ψύλλους, να τον πας στον κτηνίατρο όσο πιο σύντομα μπορείς. Επίσης να πλύνεις το μαξιλάρι και το κρεβάτι του σκύλου σου με σαπούνι και ζεστό νερό, τουλάχιστον 60 βαθμούς. Με ηλεκτρική σκούπα καθάρισε χαλιά, πατώματα και τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Εάν έχεις σκούπα που καθαρίζει με ατμό, σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Τα κολάρα προστασίας που κυκλοφορούν στην αγορά συχνά περιέχουν χημικά όπως tetrachlorvinphos (TCVP) και propoxur. Δεν επιτρέπεται να δίνονται σε κουτάβια μικρότερα των 8 εβδομάδων. Η πρόταση μας είναι να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ κολάρο προστασίας. Για την καλύτερη προστασία αλλά και υγεία του σκύλου σας είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αμπούλες που εφαρμόζονται τοπικά στο σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αμπούλα που θα αγοράσετε θα πρέπει να αντιστοιχεί στο βάρος του σκύλου σας.

Διάβασε το άρθρο:

 Πώς να προστατέψεις  το σκύλο σου:

  • Κάνε συχνό έλεγχο στο δέρμα του σκύλου σου. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι ορατά στο μάτι. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά φάρμακα για προστασία από τα εξωπαράσιτα.
  • Οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τις αμπούλες που αναφέραμε παραπάνω έχουν στο κατάλογο τους το ίδιο φάρμακο σε μορφή σπρέι. Για τους περισσότερους θεωρούνται λιγότερο "βλαβερά" για την υγεία του σκύλου.
  • Κάποια από τα παραπάνω σκευάσματα περιέχουν περμεθρίνη και γι αυτό το λόγο, εάν η γάτα σας είναι κολλητή με το σκύλο, μην την αφήσετε να γλύψει το σημείο που τοποθετήσατε το προϊόν. Η περμεθρίνη είναι τοξική για τις γάτες.
  • Μετά την εφαρμογή του φαρμάκου να αποφεύγεται το πλύσιμο του σκύλου για 48 ώρες τουλάχιστον. Μετά από αυτό το διάστημα, οι εταιρείες παραγωγής των εξωπαρασιτικών προϊόντων, υποστηρίζουν πως η επαφή του ζώου με το νερό δεν εξασθενεί τη χρήση του φαρμάκου.

Tip

Μπορείς να φτιάξεις μια παγίδα για ψύλλους πολύ απλά. Πάρε ένα πιάτο και πρόσθεσε νερό και σαπούνι. Βάλε το κοντά στο σημείο που κοιμάται ο σκύλος σου και άφησε από πάνω του μία πηγή φωτός. Οι ψύλλοι έλκονται από το ζεστό φως και θα παγιδευτούν μέσα στο σαπουνόνερο. Η παγίδα έχει αποτέλεσμα μόνο για τους "ενήλικες" ψύλλους αλλά με αυτό τον τρόπο μπορείς να περιορίσεις τον πληθυσμό τους. Εάν φοβάσαι πως ο σκύλος σου θα πιει από το πιάτο, μην το κάνεις.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα σήμερα για την καταπολέμηση των ψύλλων, πολλά αυτά φτιαγμένα από φυτικά υλικά. Να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου και να προετοιμαστείς για το καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εχινόκοκκος (echinococcus) είναι είναι παράσιτο -ταινία- που προσβάλει το λεπτό έντερο του...

Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο των ορμονών σε ότι αφορά την επιθετική συμπεριφορά, όχι...

Το 2010 είδε το φως της δημοσιότητας μία έρευνα του Andrei Poyarkov για τους αδέσποτους...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...