Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλεργιών, όχι μόνο για εμάς αλλά και για το κατοικίδιό μας. Οι περισσότεροι κηδεμόνες μεριμνούν προληπτικά για την καλή υγεία του σκύλου, με την χρήση αμπούλας, σπρέυ, αντιπαρασιτικού περιλαίμιου καθώς και χαπιών για τσιμπούρια, ακάρεα της ψώρας, ψύλλους και άλλα δίπτερα έντομα. Ωστόσο, πέρα από την αλλεργική από ψύλλους δερματοπάθεια, υπάρχουν και άλλα αίτια αλλεργίας που δεν καταπολεμά η αποπαρασίτωση. Η συχνότερη αλλεργική δερματοπάθεια στο σκύλο είναι η ατοπική δερματίτιδα, η οποία πιθανολογείται ότι αποτελεί και τη συχνότερη δερματοπάθεια εν γένει.
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να διαχωριστεί σε τέσσερις επιμέρους μορφές, την περιβαλλοντική, την τροφική, την ιδιοπαθή και την ψυχογενή αλλεργία.
Περιβαλλοντική αλλεργία : Οφείλεται κυρίως σε ακάρεα της σκόνης, γύρη , καπνό τσιγάρου και ορισμένα φυτά. Εμφανίζεται σε ηλικία 4 μηνών έως 7 ετών και προκαλεί κνησμό (φαγούρα), δερματικές αλλοιώσεις στην κεφαλή, τα άκρα, την κάτω επιφάνεια του κορμού και γύρω απ’ τον πρωκτό. Έξαρση παρατηρείται τους θερμούς και υγρούς μήνες, όπου μπορεί να επιπλακούν βακτήρια και μύκητες, εντείνοντας τον κνησμό. Μη δερματικά συμπτώματα αποτελούν η επιπεφυκίτιδα, η ρινίτιδα, η βρογχίτιδα και ο πταρμός.
Τροφική αλλεργία : Οι τροφές που ενοχοποιούνται είναι αυτές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, για παράδειγμα βοδινό, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, αβγά, αρνί κλπ. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ιδιοκτητών ότι εμφανίζεται πολύ σύντομα μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου σιτηρεσίου, το 68% των περιστατικών τροφικής αλλεργίας, εκδηλώνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων από την έναρξη βρώσης μιας τροφής. Η τροφική δυσανεξία από την άλλη, εμφανίζεται συνήθως άμεσα. Οι αλλοιώσεις είναι ίδιες με αυτές της περιβαλλοντικής αλλεργίας, ωστόσο μπορεί να συνυπάρχουν κάποιες από το πεπτικό (διάρροια, έμετοι) ή το νευρικό ( επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές συμπεριφοράς).
Η διατροφή του σκύλου είναι σύνθετο θέμα και τα παραπάνω δεν αποτελούν κανόνα. Κάθε σκυλί έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. (Canine atopic dermatitis: detailed guidelines for diagnosis and allergen identification)
Ψυχογενής αλλεργία : Έχει ως κύρια πηγή το στρες ( αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, ταξίδια, αναζήτηση προσοχής του ιδιοκτήτη, ανία, συμβίωση με νέο ζώο) και εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, λείξη ιδίως των άκρων, δημιουργώντας αυτοτραυματικές αλλοιώσεις.
Ιδιοπαθής αλλεργία : Είναι κληρονομικής αιτιολογίας, ενώ υπάρχει προδιάθεση σε ορισμένες φυλές.
Η πρόληψη εμφάνισης της ατοπικής δερματίτιδας συνίσταται :
1. Στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων (ακάρεα, γύρη, σκόνη, καπνός) από το περιβάλλον που ζει ο σκύλος.
2. Στην χορήγηση υποαλλεργικής τροφής, υψηλής ποιότητας με ενσωματωμένα ω3/ω6 λιπαρά οξέα και εκχύλισμα βρώμης.
3. Στην αποφυγή στρεσικών παραγόντων.
Σε περίπτωση εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων, ο σκύλος πρέπει να προσκομιστεί άμεσα στον κτηνίατρο όπου η έγκυρη διάγνωση θα βασιστεί στην λεπτομερή λήψη ιστορικού με μία σειρά ερωτήσεων που θα απευθύνει στον ιδιοκτήτη.
Σοφία Σαββίδου, Κτηνίατρος Απόφοιτη του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. |