Το κουτάβι έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και χρειάζεται σωστή διατροφή ώστε να φτιάξει δυνατά κόκαλα, δόντια, σωστή μυική μάζα, να αποκτήσει δυνατό ανοσοποιητικό και να αναπτυχθούν τα όργανα του σωστά. Επίσης για να έχει την απαιτούμενη ενέργεια για άσκηση και παιχνίδι. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται συγκεκριμένη τροφή μέχρι την ενηλικίωση του κουταβιού. Υπάρχουν κουτάβια που ενηλικιώνονται στους 12 μήνες αλλά ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με τη φυλή. Η ενηλικίωση μπορεί να έρθει αργότερα, στους 14 ακόμα και 18 μήνες.
Οι τροφές χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: ξηρά τροφή, ωμή (barf) και μαγειρευτή. Η διατροφή του κουταβιού πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα στις σωστές αναλογίες για τη σωστή ανάπτυξή του. Υπάρχουν δεκάδες μάρκες και είδη τροφών από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε. Είναι πολύ δύσκολο να μπούμε στη διαδικασία και να πούμε αυτή είναι η "καλύτερη". Κάθε φυλή και ηλικία έχει τις δικές τις απαιτήσεις.
Τους δύο πρώτους μήνες το κουτάβι πίνει γάλα από τη μητέρα του το οποίο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Όταν θα πάρεις το κουτάβι (θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τις οχτώ εβδομάδες) ο εκτροφέας θα πρέπει να είναι σε θέση να σε συμβουλέψει ποια είναι η κατάλληλη τροφή και να μπορεί να σου το αιτιολογήσει. Όλα αυτά προϋποθέτουν πως είναι έμπειρος σε θέματα διατροφής της φυλής που εκτρέφει.
- Μην αλλάζεις τροφή από μία μέρα στην άλλη. Η αλλαγή πρέπει να γίνεται σταδιακά και αφού πρώτα συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου.
- Μη δίνεις συμπληρώματα διατροφής στο κουτάβι σου εάν δεν συμβουλευτείς τον κτηνίατρο σου.
Η ποσότητα που θα τρώει θέλει μεγάλη προσοχή ώστε να μην γίνει υπέρβαρο. Για τα κουτάβια που ανήκουν στις μεγάλες φυλές χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην επιλογή τροφής και την σωστή ποσότητα ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουν στο μέλλον δυσπλασίες και άλλες ασθένειες των οστών. Οι τροφές για κουτάβια που ανήκουν στις μεγαλόσωμες φυλές περιέχουν ισορροπημένη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το αν θα πρέπει να ταΐζονται τα κουτάβια με τροφές με υψηλές σε πρωτεΐνη. Κάποιοι πιστεύουν πως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι η αιτία για τη μη σωστή ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν υπάρχει όμως έρευνα που να το αποδεικνύει.
Οι συσκευασίες των τροφών γράφουν πάνω την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεται το κουτάβι καθημερινά. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό. Ένα κουτάβι που τρώει και δεν ασκείται όπως πρέπει θα παχύνει πολύ σε σχέση με το κουτάβι που τρώει και ασκείται όπως πρέπει. Υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα της καθημερινής τροφής που απαιτείται.
Το κουτάβι καλό είναι να τρώει τρεις φορές την ημέρα και πάντα σταθερές ώρες. Την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα χωρισμένη στα τρία. Μετά τον έκτο μήνα, δύο φορές την ημέρα είναι μία χαρά. Μην αφήνεις τροφή στο μπολάκι του όλη μέρα. 15-20 λεπτά από την στιγμή που του έχεις δώσει τη τροφή, έχει ή δεν έχει φάει, θα πρέπει να την πάρεις.
Εάν το κουτάβι σου δείχνει να μην έχει όρεξη, συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου. Να έχεις πάντα στο κουτάβι σου καθαρό και άφθονο νερό. Υπάρχει και η άποψη πως δεν πρέπει το κουτάβι να έχει συνεχή πρόσβαση σε νερό γιατί έτσι πίνει περισσότερο από ότι χρειάζεται και είναι δύσκολη η "εκπαίδευση τουαλέτας". Δεν το προτείνουμε.
Στην περίπτωση που δίνεις ξηρά τροφή, θα πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μην χρησιμοποιείς τροφή που έχει μείνει ανοιχτή περισσότερο από έξι μήνες. Στα pet shop μπορείς να βρεις ειδικά κουτιά για να αποθηκεύεις την τροφή.
Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας.