Η μύτη του σκύλου είναι χιλιάδες φορές πιο "ευαίσθητη" από την δική μας. Δεν έχει σημασία εάν δεν βλέπει κάτι, εάν το μυρίζει - είναι εκεί. Ένα χιλιόμετρο μακριά, στον θάμνο μπροστά σας ή στον πρώτο όροφο της διπλανής πολυκατοικίας.

Οι περισσότεροι έχουμε δύσκολο καθημερινό πρόγραμμα και οι βόλτες του σκύλου μας είναι περιορισμένες σε 15 λεπτά γύρω από το τετράγωνο ή επισκεπτόμαστε μία φορά την εβδομάδα κάποιο πάρκο. Η αλήθεια όμως είναι πως για κάποιους σκύλους αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν αναφέρομαι για την σωματική αλλά την πνευματική άσκηση του σκύλου μας που είναι εξίσου σημαντική (σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικότερη).

Εάν έχετε διαβάσει έρευνες ή βιβλία που αναφέρονται στην όσφρηση του σκύλου, σίγουρα θα γνωρίζετε και την σημασία που έχει για το ίδιο το ζώο. Ένα από τα πιο όμορφα (ας μου επιτραπεί η λέξη) βιβλία που έχω διαβάσει είναι το Inside of A Dog: What Dogs See, Smell, and Know (2009) της Alexandra Horowitz. Η Horowitz αναπτύσσει με απλά λόγια την επιστημονική της άποψη, χωρίς ψυχρό λεξιλόγιο, με κατανοητό τρόπο για έναν κηδεμόνα σκύλου. Γι αυτό είναι «διαφορετικό».

Στο βιβλίο, η συγγραφέας μιλάει για "smell walks". Με αυτόν τον όρο η Horowitz περιγράφει μία βόλτα κατά την οποία ο σκύλος μπορεί να μυρίσει ότι θέλει, όση ώρα θέλει και να επιλέξει την διαδρομή σύμφωνα με τις μυρωδιές που ανακαλύπτει.

Είναι κατανοητό σε όλους πως έτσι θα έπρεπε να ήταν μία φυσιολογική βόλτα για τον σκύλο εξ αρχής.

Παραδείγματος χάρη, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τραβήξουμε το λουρί του σκύλου (εκτός και αν κινδυνεύει να τραυματιστεί). Επίσης θα πρέπει να ξεχάσουμε τις λέξεις "πάμε", "προχώρα" και οτιδήποτε άλλο λέμε ή κάνουμε για να ξεκολλήσουμε την μύτη του από ένα σημείο. Εάν ο σκύλος μας θέλει να αφιερώσει 5 λεπτά για να μυρίσει τον κορμό ενός δέντρου, θα πρέπει να του το επιτρέψουμε. Εάν εκείνος αποφασίσει ξαφνικά να αλλάξει πορεία προς την αντίθετη κατεύθυνση, θα πρέπει να πάτε μαζί του.

Πριν ξεκινήσετε τις «βόλτες μυρωδιάς» θα πρέπει να έχετε ορίσει από την αρχή την διάρκεια της βόλτας και μόνο στο τέλος αυτής θα δώσετε «εντολή» στον σκύλο σας ώστε να σηκώσει την μύτη του και να γυρίσετε σπίτι.

Τι προσφέρει στον σκύλο μου μία τέτοια εμπειρία;

Δοκίμασα τους τελευταίους 4 μήνες βόλτες σαν και αυτή που περιγράφει η Horowitz με διαφορετικά σκυλιά. Η κάθε βόλτα είχε διάρκεια περίπου μία ώρα. Μετά από αρκετές επαναλήψεις, διαπιστώσαμε πως η συμπεριφορά του -την υπόλοιπη ημέρα- ήταν πολύ διαφορετική από όταν ο σκύλος έκανε βόλτα στον ίδιο χρόνο, χωρίς όμως να του δώσουμε "ελευθεριά" χρόνου και "επιλογής κατεύθυνσης".

Σύμφωνα με τους κηδεμόνες, μετά από κάθε «βόλτα μυρωδιάς», τα σκυλιά ήταν πολύ πιο "ήρεμα" και "χαλαρά" από ότι μετά από βόλτα κατά την οποία δεν είχαν τον έλεγχο. Για να μπορέσω να έχω όσο το δυνατόν καλύτερα στοιχεία, οι κηδεμόνες δεν γνώριζαν πότε τα σκυλιά τους πραγματοποιούσαν «βόλτα μυρωδιάς» και πότε μία συνηθισμένη βόλτα. Με email, μου έστελναν την επόμενη ημέρα τις παρατηρήσεις τους.

Το δείγμα των σκύλων δεν είναι αρκετό και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «έρευνα» ώστε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά μπορείτε να το δοκιμάσετε. Κακό δεν θα κάνετε.

Η διάρκεια της βόλτας θέλει προσοχή μιας και κάθε σκυλί είναι διαφορετικό. Διαβάστε τα άρθρα: 

Οι «βόλτες μυρωδιάς» δεν είναι ανάγκη να γίνονται πολύ συχνά. Μία φορά την εβδομάδα είναι μία καλή αρχή. Πάρτε μαζί σας έναν καφέ, χαλαρώστε και δοκιμάστε το. Είναι ένα μοναδικό δώρο για τον σκύλο σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσες ώρες μπορεί ο σκύλος μου να μένει μόνος στο σπίτι; Είναι μία ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν...

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός  PET PARTNERS OF HELLAS (πρώην Athens Therapy Dogs), δημιουργήθηκε...

Κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει αυτό. Καλό είναι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...