Από μία προεκλογική περίοδο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι υποσχέσεις των υποψηφίων σχετικά με την φροντίδα των αδέσποτων και όχι μόνο ζώων. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Η υιοθέτηση ενός φιλοζωικού προφίλ είναι ένας καλός τρόπος για να μαζέψεις like στο Facebook, καρδούλες στο Instagram και σταυρούς στο ψηφοδέλτιο. Υπάρχουν φυσικά και οι συμπολίτες μας, που μπορούν να προσφέρουν και η φιλοζωική τους δραστηριότητα δεν έχει αυτοσκοπό την προβολή. Αυτό το άρθρο δεν τους αφορά.

Οι άνθρωποι που θα κάτσουν δίπλα στον κάθε δήμαρχο ή βουλευτή και θα τον συμβουλέψουν για θέματα που αφορούν όχι μόνο για τα αδέσποτα ζώα αλλά τα ζώα συντροφιάς γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν. Εάν όχι, οι συνέπειες δεν είναι αστείες. Μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και την ευζωία των αγαπημένων μας φίλων.

Προσοχή σε εκείνον που "σκίζει τα ρούχα του" στην κάμερα ή ανεβάζει 30 ποστ την ημέρα στο Facebook προβάλλοντας το φιλοζωικό του "έργο". Αναρωτηθείτε και ερευνήστε κατά πόσο αυτός ο άνθρωπος έχει την γνώση πραγματικά να προσφέρει. Πόσο έχει προσφέρει πραγματικά ή είναι από τους γνωστούς φιλόζωους των Social Media. 

Μου αρέσει πολύ να μιλάω με παραδείγματα.

Έχουμε γεμίσει δημοτικά πάρκα που δεν είναι μόνο ακατάλληλα για σκύλους αλλά και για αυτούς που τους συνοδεύουν. Είναι πολλά τα περιστατικά που άνθρωποι και σκύλοι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά από την επίσκεψή τους σε "δημοτικό πάρκο".

  • Με ποια γνώση δημιουργήθηκαν τα πάρκα αυτά; Βρήκαμε ένα οικόπεδο του βάλαμε φράχτη και το βαπτίσαμε "Πάρκο σκύλων";
  • Ποιος έχει την ευθύνη για ανθρώπους και σκύλους που τραυματίζονται στα πάρκα αυτά; Τραυματισμοί που εάν υπήρχε σωστός σχεδιασμός δεν θα συνέβαιναν.

Οι δήμοι, νομοθεσία και τα αδέσποτα.  Χαμένοι στη μετάφραση...

Οι δήμοι χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την φροντίδα και την συντήρηση τους. Δεν μπορώ να γνωρίζω πως (και αν) αξιοποιεί κάθε δήμος τα χρήματα αυτά. Οι πολίτες του κάθε δήμου είναι εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα. (Πατήστε εδώ για να δείτε την χρηματοδότηση ανά δήμο)

Σε μεγάλη τουριστική πόλη της Πελοποννήσου πολίτες πήγαν στον δήμο να παραπονεθούν όταν αδέσποτα ζώα επιτέθηκαν σε συμπολίτη τους. Ξέρετε τι τους απάντησαν; "Να τα πείτε αυτά σε εκείνους που τα ταΐζουν!". Ο υπάλληλος του δήμου δεν ήταν μόνο προκλητικός. Αγνοούσε την νομοθεσία και δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Να σημειώσω πως δεν είναι παράνομο να ταΐζεις τα αδέσποτα ζώα.

Είναι πολλά τα ερωτήματα...

  • Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την φροντίδα των αδέσποτων είναι εργαζόμενοι που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό; Ας δώσω ένα παράδειγμα επιστημονικής φαντασίας. Υπάρχει περίπτωση σε κάποιους δήμους να ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ο κλητήρας ή κάποιος υπάλληλος από την καθαριότητα να κάνει και αυτή τη δουλειά επιπλέον της κύριας εργασίας του; Γνωρίζει αυτός ο άνθρωπος πως να κάνει τη δουλειά αυτή σωστά;
  • Υπάρχει κάποιος μηχανισμός του υπουργείου που να ελέγχει την σωστή λειτουργία του προγράμματος;
  • Οι εγκαταστάσεις των καταφυγίων είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν τα αδέσποτα ζώα;
  • Ποιος αποφασίζει για την καταλληλότητα του ενδιαφερόμενου που θέλει να υιοθετήσει κάποιο ζώο ώστε να μην ξαναβρεθεί πάλι στο δρόμο;
    Έχω πολλούς πελάτες που υιοθέτησαν σκύλο από καταφύγιο πολύ γρήγορα αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Ένα χαρακτηριστικό πραγματικό παράδειγμα θα βοηθήσει. ΔΕΝ δίνεις ποτέ σκύλο 2.5 ετών με σοβαρά προβλήματα επιθετικότητας, όταν η οικογένεια έχει 3 παιδιά! 

Έτσι όπως λειτουργούν τα πράγματα σήμερα, δεν πιστεύω πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας . Υπάρχει σημαντική δράση από συμπολίτες μας / φιλοζωικούς συλλόγους - χωρίς καμία βοήθεια από το δήμο - για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά δεν φτάνει. Γνωρίζω από μαρτυρίες φιλοζωικών συλλόγων πως για κάθε 1 σκύλο που υιοθετείται μπαίνουν στο καταφύγιο 2-3 νέοι αδέσποτοι. Οι αριθμοί όχι μόνο δεν είναι ενθαρρυντικοί αλλά κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται χειρότερη. 

Για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει είναι μεγάλη συζήτηση. Απαιτεί ψυχραιμία, καλή και ρεαλιστική διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με κύριο παρανομαστή την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Δεν υπάρχει μαγική λύση.

Ακόμα και η "καλύτερη" λύση, θα δώσει αποτελέσματα πολλά χρόνια μετά γιατί υπάρχει και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψιν τους. Ο παράγοντας ΠΑΙΔΕΙΑ.    

Υ.Γ

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία λίστα με 169 δήμους που σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης δεν συνεργάζονται σωστά με το υπουργείο. (Αυτοί είναι οι 169 δήμοι που παρουσιάζουν ελλιπή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα ζώα)

Σχετικα αρθρα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Πριν μέρες έτυχε να παρακολουθήσω το παρακάτω βίντεο σε κάποιο δορυφορικό κανάλι. Ήθελα να το...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Πολλές φορές και για διάφορους λόγους το σκυλί μας δεν θέλει την ανθρώπινη ή σκυλίσια επαφή. Το...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΑΚΟΣ

Έχει γίνει μόδα να βάφουμε τα σκυλιά μας ροζ, να τους βάζουμε σκουλαρίκια ή ακόμη και να τους...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα...

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε στις 13 Ιανουαρίου 2014 την με υπ‘αριθμ. πρωτ. 2328185 εγκύκλιο με την οποία...

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους που είναι ξύπνιοι τις περισσότερες ώρες και στη...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...