Το νέο βιβλίο του Μιχαήλ Άνθη έχει τίτλο «Προσοχή άνθρωπος» (Μυθιστόρημα). Τι μπορεί να κάνει ο Κάιντ (Κind), ένα αδέσποτο Γκριφόν Φωβ της Βρετάνης, όταν γίνεται ο πλουσιότερος σκύλος του κόσμου; Μά, να πάρει υπό την προστασία του έναν αδέσποτο… άνθρωπο και, όντας σκύλος, να αρχίσει να λειτουργεί και ο ίδιος ως άνθρωπος! Ο αδέσποτος άνθρωπος δεν είναι άλλος από τον Λάντλ, έναν προικισμένο άστεγο, που ξεναγεί τον Κάιντ στα σκοτεινότερα λαγούμια της αδίστακτης και αυτοκαταστροφικής ανθρώπινης φύσης.

Ο συνεργάτης μας Θοδωρής Λιμναίος συνάντησε τον συγγραφέα στο Black Duck Multiplarte* και συζήτησαν για το βιβλίο.

Κύριε Άνθη, Σκύλος ή γάτα; Γιατί επιλέξατε σκύλο σαν κληρονόμο κι όχι γάτα;
Mιχαήλ
: Γιατί η γάτα δεν θα κληρονομούσε μία περιουσία. Θα την έπαιρνε μόνη της.

Ο εκατομμυριούχος στην περίπτωση του βιβλίου σας είναι γυναίκα. Είναι πιο κοντά στα ζώα οι γυναίκες;
Μιχαήλ : Ως διωκόμενες και οι ίδιες για χιλιετίες, ναι, είναι πιο κοντά. Τα θύματα αναγνωρίζουν τα θύματα και τα συμπονούν.

Το μέλλον είναι πιο αισιόδοξο για την γυναίκα ή τον άνδρα;
Μιχαήλ : Όσο ο άντρας εκ των πραγμάτων χάνει εξουσίες, το μέλλον είναι για τη γυναίκα. Αρκεί να μην ποντάρει όλα της τα προσόντα στη μετοχή…τής μετοχής της που ανεβαίνει. Οι λογικές του χρηματιστηρίου και τα «κραχ» παραμονεύουν.

Η άποψή σας για τους συμβολαιογράφους ποιά είναι;
Μιχαήλ : Τους χωρίζω σε δύο κατηγορίες : εκείνους που σε καλούν να σου διαβάσουν μία διαθήκη, και κείνους που καλείς εσύ να τους διαβάσεις τη δική σου. Ας είναι ελαφρύ το χαρτομάνι που τους σκεπάζει!

Τελικά ο πλανήτης μακροπρόθεσμα θα ανήκει στους ανθρώπους ή στα ζώα;
Μιχαήλ : Τα ζώα είναι απλοί νοικάρηδες στη φωλιά τους. Το τραγελαφικό είναι πως, αν θεωρείς πως ένα πράγμα δικαιωματικά ανήκει μόνο σε σένα, στο τέλος χάνεις και το κομμάτι που έτσι κι αλλιώς σού αναλογεί. Το σύνταγμα αναθεωρείται, η φύση ποτέ.Στο βιβλίο σας φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο άνθρωπος εύκολα παρασύρεται από τη χλιδή και την εξουσία και γίνεται ¨λαμόγιο¨. Μήπως δεν πρέπει πια να αναπαράγουμε το είδος μας;
Μιχαήλ : «Πιάσε το «πρέπει» απ’ το «πι» και γδάρε το ως το «γιώτα», λέει ο Ελύτης. Κανένα «πρέπει» δεν νικάει την ανάγκη επιβίωσης. Αν κάτι…«πρέπει» να μάθουμε, είναι να βρούμε τη θέση μας στον κόσμο, κι όχι να παίρνουμε τις θέσεις άλλων.

Τι πιστεύετε για το μικροϊστορικό μέλλον και τι για το μακροϊστορικό;
Μιχαήλ : Δεν έχουν και μεγάλη διαφορά. Το μέλλον είναι κιόλας εδώ, και μάλιστα πριν την ώρα του. Κι όταν το μέλλον έρχεται πριν την ώρα του, φοράει το κακό του πρόσωπο.

Έχετε μαζέψει αδέσποτο σκύλο; Μελετήσατε τα χαρακτηριστικά των σκύλων και μετά προέκυψε το βιβλίο;
Μιχαήλ : Μόνο αδέσποτους έχω μαζέψει. Όχι, το βιβλίο δεν προέκυψε από μελέτη. Προέκυψε από βλέμματα αδέσποτων ζώων. Είναι η δική μου απάντηση σ’ αυτά τα βλέμματα. Το δικό μου βλέμμα σε όλα εκείνα τα βλέμματα που απλόχερα μού χαρίστηκαν. Είναι ένα χρέος που αποπληρώνεται σελίδα – σελίδα.

Υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί το βιβλίο σας στο θέατρο;
Μιχαήλ : Ναι, ως θέατρο για παιδιά. Με κάποιες προσαρμογές φυσικά.

Έχετε σκεφτεί ότι το βιβλίο σας θα μπορούσε να γίνει θαυμάσια ταινία cartoon;
Μιχαήλ : Είναι μια θαυμάσια ιδέα της αγαπημένης φίλης Ντόρας Ρίζου. Μπορούμε να ενώσουμε τα ζώα μας. Tο «Black Duck” της Ντόρας με την ευγενική υποστήριξη τού οποίου βγήκε το βιβλίο, με τον Κάϊντ, τον μυθιστορηματικό μου σκύλο. Μια μαύρη πάπια κι ένας σκύλος : να μια ωραία σχέση για το «ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ 2».

Θα επιμείνετε στην Ελλάδα ή θα πάρετε τον Κάϊντ και θα φύγετε για άλλες πολιτείες;
Μιχαήλ : Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά και ελπίζω ότι ο Κάϊντ θα βρει ζεστές αγκαλιές και σ’ άλλες χώρες. Μόλις όμως ξεκίνησε το ταξίδι του επί ελληνικού εδάφους. Δεν το οδηγώ εγώ, αλλά ένας σκύλος. Μπορείς να είσαι σίγουρος πού θα σε βγάλει ένας σκύλος; Πόσο μάλλον ένας πάμπλουτος σκύλος σαν τον Κάϊντ που δεν ξέρει τι να κάνει τα λεφτά του και περιμαζεύει αδέσποτους ανθρώπους! Αυτό που έχει σημασία είναι πως, αν η καρδιά μας ταυτιστεί με τα αθώα πλάσματα αυτού του κόσμου, μπορεί να ταξιδέψει παντού, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και, κυρίως, χωρίς σύνορα.

* Black Duck Multiplarte Χρήστου Λαδά, 9α, 10561, Αθήνα
   τηλ: 2103234760
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι μία ερώτηση στην οποία μπορούμε να απαντήσουμε με ένα απλό ναι ή όχι. Πολλοί σκύλοι...

«Αφού οι πολυβιταμίνες κάνουν καλό σε μένα γιατί να μην κάνουν καλό και στον σκύλο μου;» Οι...

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Yorkshire Terrier (αλλιώς και Yorkie) κατατάσσονται στις μικρές φυλές σκύλων. Η φυλή αναπτύχθηκε στο Yorkshire της Αγγλίας τα μέσα του 19ου αιώνα. Εκείνη την εποχή η δουλειά τους ήταν να κυνηγούν...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.