Διαβάζουμε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, μεγαλοπρεπείς τίτλους για το ότι επιτέλους οι σκύλοι επιτρέπονται στις παραλίες. Ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη σύγχυση τόσο από την πλευρά των κηδεμόνων όσο και από τους λουόμενους που μπορεί να αντιδρούν στη συνύπαρξη με τους σκύλους στις παραλίες. Τι ισχύει τελικά; Ας δούμε τι ορίζει ακριβώς ο νέος νόμος.

Βάσει του νέου νόμου 4830/21 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» και σύμφωνα με το άρθρο 19 ισχύουν τα εξής:

- Επιτρέπεται η πρόσβαση σκύλων σε ΜΗ οργανωμένες παραλίες, καθώς και στη θάλασσα. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

- Στις οργανωμένες παραλίες, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 71/2020 (Α’ 166), η πρόσβαση σκύλων επιτρέπεται μόνο εάν πρόκειται για σκύλους βοήθειας ή εφόσον υπάρχει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη, που έχει αναρτηθεί από τον νόμιμο υπεύθυνο εκμετάλλευσης της παραλίας. Εκτός θάλασσας είναι υποχρεωτική πάντοτε η χρήση λουριού.

- Απαγορεύεται επίσης η πρόσβαση σκύλων σε παραλίες με πιστοποίηση Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (εκτός και άν πρόκειται για σκύλους βοήθειας).

Ουσιαστικά αυτό που αλλάζει, υπέρ όλων όσων θέλουμε να παίρνουμε μαζί τους σκύλους μας στην παραλία, είναι οτι οι σκύλοι επιτρέπονται μέσα στη θάλασσα με τις ευλογίες του νόμου σε μη οργανωμένες παραλίες. Αλλά τελικά πόσα βήματα μπροστά έγιναν; Πάμε να δούμε τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Βάσει του προηγούμενου νόμου (4039/2012) ο σκύλος μας, μπορούσε να μας συνοδεύει σε κάθε υπαίθριο κοινόχρηστο χώρο, άρα και στις παραλίες: οργανωμένες και μη. Αρκεί να μην είναι ελεύθερος, αλλά με το λουρί του. 

Συγκεκριμένα: ''ο ιδιοκτήτης σκύλων πρέπει να μεριμνά για τη συνοδεία του κατά τη διάρκεια του περιπάτου και οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τον Ν.4039, άρθρο 5 (ΦΕΚ 15/2-2-2012) και την τροποποίησή του με το άρθρο 46 του Ν. 32/11-2-2014. Επίσης για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του''.


Με την παλιά νομοθεσία λοιπόν, ο σκύλος μας μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε παραλία (αλλά όχι μέσα στη θάλασσα) καθώς η παραλία θεωρείται δημόσιος χώρος. Με τον νέο νόμο, ο σκύλος μας επιτρέπεται μόνο σε μη οργανωμένη παραλία.

Θα αναρωτιέται ίσως κάνεις τι ορίζεται από το νόμο, ως μη οργανωμένη παραλία. Καλή απορία αλλά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να το πάμε δια εις άτοπον απαγωγή. Βάσει, λοιπόν, του Προεδρικού Διατάγματος 71/2020 άρθρο 1, η οργανωμένη παραλία ορίζεται ως εξής: 

1.Λουτρική εγκατάσταση: Ο κατάλληλα οργανωμένος χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή της ζώνης λιμένα, στον οποίο εισέρχονται άτομα, με την καταβολή εισιτηρίου (αντιτίμου), για λήψη λουτρού στην έμπροσθεν αυτού θαλάσσια περιοχή ή ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή της ζώνης λιμένα, ο οποίος (χώρος) είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11.

Το άρθρο 11, ουσιαστικά, περιγράφει οτι ο χαρακτηρισμός μιας παραλίας ως πολυσύχναστης γίνεται από την αρμόδια λιμενική αρχή. Συνοπτικά, ακόμα και μια μη οργανωμένη παραλία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη από την αρμόδια Λιμενική Υπηρεσία. 

Με τον νέο νόμο, λοιπόν, ο σκύλος μας επιτρέπεται σε μη οργανωμένη παραλία, υπό την συνθήκη οτι δεν είναι πολυσύχναστη.

Οπότε πρακτικά, αν ο επιχειρηματίας στο beach bar που θέλετε να πάρετε τον σκύλο σας παρέα έχει τοποθετήσει σχετική ευδιάκριτη ένδειξη και αν δεν βρίσκεστε σε παραλία που το λιμενικό μπορεί να χαρακτηρίσει ως πολυσύχναστη, μην ανησυχείτε. Χαρείτε τις βουτιές σας παρέα με τον σκύλο σας!

Είναι λυπηρό πραγματικά οτι εν έτει 2022, αν κάποιος θέλει να απολαύσει τις διακοπές του παρέα με τον σκύλο του, σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να 'εξοριστεί'. 

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...