Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνεται μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να την θεραπεύσει, ανάλογα με τη περίπτωση. Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσεις παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.

 • Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι για να φύγεις ή αφού έχεις φύγει
 • Δείχνει τρομοκρατημένος ή τρέμει
 • Γαβγίζει συνεχώς
 • Κατουράει ή κάνει κακά του αφού έχεις φύγει
 • Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι
 • Κάνει καταστροφές στο σπίτι
 • Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
 • Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια

Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.

 • Εάν ο σκύλος σου κάνει την ανάγκη του στο χαλί αφού έχεις φύγει από το σπίτι αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως πάσχει από "άγχος αποχωρισμού". Έχει γίνει στο σκύλο σου σωστή "εκπαίδευση τουαλέτας"; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα να κάνει την ανάγκη του;
 • Εάν ο σκύλος μασάει πράγματα ή κάνει καταστροφές την ώρα που εσύ λείπεις επίσης δεν σημαίνει πως πάσχει από "άγχος αποχωρισμού". Οι σκύλοι λατρεύουν να μασούν πράγματα. Τον εκπαίδευσες ώστε να σέβεται τα πράγματα σου και να μασάει μόνο τα παιχνίδια του;

Ένας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το "άγχος αποχωρισμού" και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως απαιτείται αρκετός καιρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, με τη σωστή καθοδήγηση, ο σκύλος μπορεί να μάθει να μένει μόνος του


Που μπορεί να οφείλεται το "άγχος αποχωρισμού" του σκύλου σου; Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες:

 • Υπάρχουν σκύλοι που είναι απίστευτα προσκολλημένοι στο αφεντικό τους. Τον ακολουθούν παντού μέσα στο σπίτι, ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουν συνέχεια να τον ακουμπούν. Την ώρα που τρώει ή κάθεται στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
 • Υπάρχουν σκύλοι που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους άφηνε για πολλές ώρες μόνους τους, σε κάποιες περιπτώσεις για μέρες, χωρίς νερό ή τροφή. Εάν έχεις υιοθετήσει έναν σκύλο από καταφύγιο, δύσκολα μπορείς να γνωρίζεις τι έχει περάσει στη ζωή του. Συχνά σκύλοι που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε καταφύγια αδέσποτων παρουσιάζουν "άγχος αποχωρισμού" μόλις μεταφερθούν σε νέο περιβάλλον.
 • Υπάρχουν σκύλοι που όταν έμειναν σπίτι μόνοι τους, συνέβη κάτι κακό που τους τραυμάτισε ή τρόμαξε και έτσι στο μυαλό τους το "μόνος στο σπίτι" τους πανικοβάλλει.
 • Υπάρχουν σκύλοι που δεν έχουν μείνει ποτέ μόνοι τους, έστω και για λίγες ώρες. Είναι σημαντικό να μάθεις στο σκύλο να μένει μόνος του στο σπίτι. Π.χ Θες να πας να ψωνίσεις, θες να βγεις ένα βράδυ με τους φίλους σου. Εκπαίδευσε τον από κουτάβι.
 • Υπάρχουν σκύλοι που έχουν αλλάξει πολλά σπίτια πριν τον αποκτήσεις εσύ.
 • Υπάρχουν σκύλοι που εμφανίζουν "άγχος αποχωρισμού" μετά από μετακόμιση (Αλλαγή περιβάλλοντος).

Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες σκύλων που παρουσιάζουν "άγχος αποχωρισμού". Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν κάποια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις. Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι.

Σε καμία περίπτωση μην χτυπήσεις ή αρχίσεις να φωνάζεις στον σκύλο σου εάν γυρίσεις σπίτι και το σαλόνι σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν θα διορθώσεις έτσι το πρόβλημα. Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού!


Σχετικα αρθρα...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΟΥ

Θέλεις ο σκύλος σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους, ζώα και ανθρώπους; Θέλεις να μοιράζεσαι...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΚΥΛΟΥ

Από τις πιο συχνές απορίες που καταγράφονται στους κηδεμόνες αρσενικών σκύλων, είναι εάν η...

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΚΥΛΟΥ

Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ - που...

Πρόσφατα οι New York Times έκαναν μια εκτενή έρευνα στους υπολογισμούς του Facebook και στην...

Σε όλα τα σκυλιά αρέσει να τρέχουν. Είναι άλλο να τρέχουν για να πιάσουν τα μπαλάκι και άλλο να...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...