Άγχος αποχωρισμού ονομάζουμε την συναισθηματική διαταραχή ενός σκύλου ο οποίος πανικοβάλλεται ή τρομοκρατείται όταν τον αφήνεται μόνο του σπίτι ή στην ιδέα πως θα τον αφήσετε μόνο του. Θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με την ανθρώπινη κρίση πανικού.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Πολλοί ιδιοκτήτες λανθασμένα συνδέουν κάποιες συμπεριφορές ή συμπτώματα με το άγχος αποχωρισμού. Μόνο ένας έμπειρος εκπαιδευτής ή ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση της διαταραχής και να την θεραπεύσει, ανάλογα με τη περίπτωση. Πολλές από τις συμπεριφορές ή τα συμπτώματα που θα διαβάσεις παρακάτω μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες.
- Κλαψουρίζει και είναι ανήσυχος το διάστημα που ετοιμάζεσαι για να φύγεις ή αφού έχεις φύγει
- Δείχνει τρομοκρατημένος ή τρέμει
- Γαβγίζει συνεχώς
- Κατουράει ή κάνει κακά του αφού έχεις φύγει
- Μασάει ή γρατζουνάει κουφώματα ή πόρτες που οδηγούν έξω από το σπίτι
- Κάνει καταστροφές στο σπίτι
- Οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες
- Ανασαίνει βαριά ή του τρέχουν τα σάλια
Σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του σκύλου.
Ένας ειδικός μπορεί να διαχωρίσει ποια συμπτώματα σχετίζονται με το "άγχος αποχωρισμού" και ποια όχι. Είναι μια συναισθηματική διαταραχή που σε αρκετές περιπτώσεις τα ζώα μέσα στον πανικό τους, κάνουν κακό στον εαυτό τους. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν σπάσει τζάμια για να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά. Αυτές είναι από τις βαριές περιπτώσεις και με την βοήθεια ειδικού συνήθως απαιτείται αρκετός καιρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, με τη σωστή καθοδήγηση, ο σκύλος μπορεί να μάθει να μένει μόνος του
Που μπορεί να οφείλεται το "άγχος αποχωρισμού" του σκύλου σου; Διάβασε παρακάτω και σκέψου μήπως ο σκύλος σου βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατηγορίες:
Αυτές είναι κάποιες από τις κατηγορίες σκύλων που παρουσιάζουν "άγχος αποχωρισμού". Πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα, συμβουλέψου κάποιον ειδικό. Σήμερα πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με φάρμακα. Υπάρχουν κάποια που είναι εγκεκριμένα για χρήση στους σκύλους. Μην το κάνεις. Τα περισσότερα από αυτά χαλαρώνουν το σώμα του σκύλου αλλά το μυαλό του συνεχίζει να είναι σε πανικό. Φαντάσου πόσο άσχημο είναι.
Σε καμία περίπτωση μην χτυπήσεις ή αρχίσεις να φωνάζεις στον σκύλο σου εάν γυρίσεις σπίτι και το σαλόνι σου μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Δεν θα διορθώσεις έτσι το πρόβλημα. Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού!
Σχετικα αρθρα...
Η ζωή και ο θάνατος ενός ανεκπαίδευτου σκύλου
Δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, για να σε "πείσουμε" να...
Φέρνοντας το κουτάβι στο σπίτι
Πριν πάρεις το κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να κάνεις κάποιες ετοιμασίες και αγορές. Οι πρώτες...
Η κοινωνικοποίηση του σκύλου
Θέλεις ο σκύλος σου να τα πάει καλά με άλλους σκύλους, ζώα και ανθρώπους; Θέλεις να μοιράζεσαι...