Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως η ζήλια δεν είναι πραγματικό συναίσθημα αλλά ένα ανθρώπινο «κατασκεύασμα» στενά συνδεδεμένο με τις ανθρώπινες σχέσεις. Τι συμβαίνει όμως στους σκύλους μας; Νιώθουν ζήλια; Οι απόψεις είναι μοιρασμένες και οι ειδικοί πάνω σε θέματα ψυχολογίας σκύλων δίνουν εναλλακτικές εξηγήσεις όταν ένας σκύλος εκδηλώνει συμπεριφορές που στα δικά μας μάτια ερμηνεύονται ως ζήλια.

 Μία έρευνα – η πρώτη πάνω στο θέμα – που πραγματοποιήθηκε από την Christine Harris (University of California, San Diego) έρχεται και βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά.

Η Christine Harris έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες για τον ρόλο που παίζουν συναισθήματα όπως η ντροπή, ζήλια, ενοχή στις αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά και πως αυτά επηρεάζουν την σχέση με τους συνανθρώπους και την εξέλιξη της ζωής μας.

Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν πως όταν τα σκυλιά μας εκδηλώνουν «συμπεριφορές ζήλιας» στην ουσία προσπαθούν να προστατέψουν την σχέση που έχουν μαζί μας από κάποιον «εισβολέα». Πιο αναλυτικά, οι συμπεριφορές αυτές είναι πιο έντονες όταν ο «εισβολέας» είναι κάποιο άλλο σκυλί, ακόμα και αν αυτό δεν είναι αληθινό αλλά λούτρινο(!).

Είναι η αντίδραση του «ιδιοκτήτη» προς το αντικείμενο, και όχι τόσο το αντικείμενο, που ενεργοποιεί την αντίδραση του σκύλου. Μάλιστα το 86% των σκύλων μύρισε τα πισινά του λούτρινου και ένα 25% έδειξε επιθετικές διαθέσεις προς αυτό. Άλλες συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν είναι σπρώξιμο, επαφή, προσπάθεια χωρίσματος αλλά και μικρά δαγκώματα του σκύλου προς τον «εισβολέα» και τον άνθρωπο. Υπήρξε δηλαδή μία συνεχή προσπάθεια του σκύλου να κερδίσει την προσοχή του «ιδιοκτήτη» του.

«Η έρευνα μας δείχνει πως τα σκυλιά αντιδρούν στην παρουσία ενός υποτιθέμενου «εισβολέα-ανταγωνιστή» και προσπαθούν να διακόψουν την επαφή που έχουμε μαζί του. Φυσικά δεν μπορούμε να μπούμε 100% στο μυαλό του σκύλου αλλά τα ευρήματα δείχνουν πως με την συμπεριφορά τους προσπαθούν να προστατέψουν την σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί τους» επισήμανε η Christine Harris.

Μιας και η ζήλια είναι κάτι που επηρεάζει τόσο τις σχέσεις μας είναι σημαντικό να ερευνηθεί σε βάθος. Έχει, όχι μόνο ψυχολογικές αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στο PLoS ONE , Jealousy in Dogs, 2014.

Είναι η πρώτη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όπως και να έχει η επαφή με το σκύλο μας πρέπει να είναι καθημερινή και να του αφιερώνουμε χρόνο. Εάν έχουμε δύο σκυλιά είναι καλό να μην κάνουμε διακρίσεις και να μοιράζουμε την προσοχή μας στα δύο.

Επίσης χρειάζεται προσοχή όταν πρόκειται να έρθει στο νέο σπίτι ένα νέο μέλος, άνθρωπος ή σκύλος. Στην περίπτωση που το νέο μέλος είναι μωρό, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία να σας δώσει μερικές συμβουλές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις υψηλές θερμοκρασίες η συμπεριφορά του σκύλου μας αλλάζει όπως και η δική μας. Τους ζεστούς...

Οι πατούσες του σκύλου μας είναι πολύ ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες της ασφάλτου. Οι...

Αναρωτιέσαι τι μπορεί να κάνει ο σκύλος σου όταν λείπεις από το σπίτι; Όλοι αναρωτιόμαστε. Τα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...