Οδηγώ μηχανή. Δεν οδηγώ αυτοκίνητο, όχι επειδή δεν έχω, επειδή δεν ξέρω να οδηγώ. Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να βγάλω δίπλωμα. Με το καιρό έχω αποδεχθεί τα υπέρ και τα κατά αλλά έχω και έναν σκύλο. Όταν εγώ λείπω από το σπίτι 6 μέρες την εβδομάδα, πάνω από 10 ώρες την ημέρα, δεν μου φταίει σε τίποτα να μένει κλεισμένος μέσα. Όπως όλοι οι σκύλοι έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή, να παίζει με άλλα σκυλιά και να παίρνει μέρος σε δραστηριότητες για σκύλους.   

Ο συνδυασμός σκύλος και μηχανή δεν είναι ο καλύτερος. Είναι πολύ επικίνδυνο για τον σκύλο να βρίσκεται πάνω σε μία μηχανή. Την «κακή στιγμή» είναι σίγουρο πως θα τραυματιστεί σοβαρά. Ακόμα και στο αυτοκίνητο, όπου θεωρούμε πως ο σκύλος μας είναι προστατευμένος, μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά ακόμα και στη περίπτωση ενός απότομου φρεναρίσματος.

Το 2011 μη κερδοσκοπική εταιρεία CPS πραγματοποίησε δοκιμαστικά τεστ σε ζώνες ασφαλείας αυτοκινήτου για σκύλους και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Όλες οι ζώνες απέτυχαν 100% να προστατέψουν τον σκύλο.

Ως οδηγός μηχανής είμαι από τους «τυχερούς» γιατί έχω ένα μικρόσωμο σκύλο, ένα Russell Terrier και αυτό μου δίνει επιλογές. Στην αγορά υπάρχουν ειδικές τσάντες μηχανής για σκύλους μέχρι 7-8 κιλά. Τις φοράμε στην πλάτη ή τις δένουμε στο ντεπόζιτο.

Έκανα μία μικρή έρευνα αγοράς τον τελευταίο μήνα για να βρω μία τσάντα που πρώτον θα την προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες αλλά και σε περίπτωση ατυχήματος. Οι επιλογές είναι ελάχιστες αλλά τελικά κατέληξα σε μία σειρά προϊόντων που μοιάζουν με διαστημική κάψουλα. Έχουν τον απαραίτητο χώρο αλλά και καλή ποιότητα κατασκευής.

Ένας μικρόσωμος σκύλος μπορεί να σταθεί και να παρατηρεί από το παράθυρο της κάψουλας ή να κουλουριάζετε στον πάτο και να κοιμάται. Το δεύτερο είναι το πιο σύνηθες για τη Soya μια και είναι μικρόσωμη. Πριν αγοράσετε, καλό είναι να πάτε με τον σκύλο σας να κάνετε μία δοκιμή, τουλάχιστον για να διαπιστώσετε αν χωράει. Το αν θα του αρέσει είναι άλλη ιστορία. 

Η Soya μετακινείται πάνω στη μηχανή σε παρόμοιες τσάντες από την ηλικία των 2 μηνών και μετά από μία απλή διαδικασία εκπαίδευσης όχι μόνο το συνήθισε, αλλά κάνει και σαν τρελή μόλις βλέπει την τσάντα, γιατί την έχει συνδυάσει με βόλτα, παιχνίδι και δραστηριότητες.

Μην βάλετε τον σκύλο μέσα στην κάψουλα, ανεβείτε στη μηχανή και φύγετε! Αν και υπάρχουν σκυλιά που δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα στην προσαρμογή, κάποια άλλα μπορεί να αντιδράσουν άσχημα, να στρεσαριστούν και να μην θέλουν να ξαναμπούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδυάσει σκύλος την τσάντα με κάτι άσχημο ή τιμωρία. Η διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά. Αν δείτε πως δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε συμβουλές από τον εκπαιδευτή σας. 

Η κάψουλα είναι μία χαρά για μετακινήσεις μίας ώρας, το πολύ. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, θεωρώ πως θα πρέπει να κάνετε στάσεις. Αυτό - φυσικά - είναι σχετικό και έχει να κάνει με το μέγεθος, την ηλικία και τον χαρακτήρα του σκύλου σας.

Πριν μετακινηθείτε με τον σκύλο πάνω στη μηχανή, καλό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες  από το γεύμα του. Πολλοί σκύλοι κάνουν εμετό. Προσωπικά, εάν δεν προλαβαίνω, παίρνω μαζί μου τροφή και της την δίνω αφού φτάσουμε στον προορισμό μας.    

Η τιμή της τσάντας διαφέρει από μαγαζί σε μαγαζί. Θα την βρείτε από 42 - 52 ευρώ.  Δεν είναι φθηνή αλλά αξίζει τα χρήματα που θα δώσετε. Εμάς μας την έκαναν δώρο οι Σπύρος και Φώτης από το On Pet στην Αργυρούπολη και η Soya τους ευχαριστεί ιδιαίτερα.

100% ασφαλής λύση δεν υπάρχει. Από την άλλη, έχοντας τον σκύλο μαζί, μπείτε στην διαδικασία και οδηγείστε πιο προσεχτικά, όπως θα κάνατε εάν οδηγούσατε αυτοκίνητο και είχατε μέσα τα παιδιά σας.   

Δημήτρης Κοτάκος
www.dimitriskotakos.gr

Σχετικα αρθρα...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχει γίνει μόδα να βάφουμε τα σκυλιά μας ροζ, να τους βάζουμε σκουλαρίκια ή ακόμη και να τους...

Η αρθρίτιδα είναι πολύ συχνό πρόβλημα και ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο...

Με περισσότερα από 300 χρόνια ιστορίας, οι σκύλοι έρευνας αγνοουμένων (αγνοουμένων, εγκλωβισμένων...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.