Ζώα δεν είναι μόνο τα κατοικίδια. Συμφωνώ με κάτι που διάβασα στο newstatesman.com. Ότι υπάρχει η αντίληψη ότι εμείς οι άνθρωποι ερχόμαστε πρώτοι, τα κατοικίδια ζώα και αυτά που εκτρέφουμε για να φάμε δεύτερα και όλα τα υπόλοιπα είναι κάτι σαν πολυτέλεια. Δεν θα τα βάψουμε μαύρα εάν εξαφανιστούν τα λιοντάρια. Μία αντίληψη καταστροφική για το μέλλον του πλανήτη και στενάχωρη για το ανθρώπινο είδος.

Οι παλαιοντολόγοι σήμερα συμφωνούν πως στην ιστορία της Γης υπήρξαν 5 μεγάλα επεισόδια εξαφάνισης ειδών. Όσο και να σας φαίνεται μακρινό το πιο πρόσφατο είναι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.

Η γη δεν χρειάζεται έναν μεγάλο αστεροειδή για να εξαφανίσει τη ζωή από πάνω της. Έχει τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η 6η εξαφάνιση συμβαίνει... αυτή τη στιγμή. Με την εξαφάνιση των δεινοσαύρων περάσαμε από τη Μεσοζωική στη Καινοζωική περίοδο. Με την έκτη μεγάλη εξαφάνιση των ειδών αφήνουμε πίσω μας την Ολόκαινο εποχή και εισερχόμαστε στην Ανθρωπόκαινο.

Μία μελέτη με τίτλο "Biological annihilation via the ongoing sixth mass extinction signaled by vertebrate population losses and declines", που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό pnas.org, μιλάει μαζική απώλεια της άγριας πανίδας μια «βιολογική εξαφάνιση» που αποτελεί μια «φοβερή επίθεση στα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού ". Σύμφωνα με τον Gerardo Ceballos το Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικό εάν δεν κάνουμε κάτι άμεσα ακόμα, πιθανόν και το ανθρώπινο είδος εξαφανιστεί νωρίς.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές. Όλα τα σημάδια δείχνουν όλο και πιο ισχυρές επιθέσεις στη βιοποικιλότητα τις επόμενες δύο δεκαετίες, ζωγραφίζοντας μια θλιβερή εικόνα για το μέλλον της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης ζωής.

Η άγρια ζωή εξαφανίζεται εξαιτίας της καταστροφής των οικοτόπων, της υπερβολικής ρύπανσης, της τοξικής ρύπανσης, της εισβολής από ξένα είδη και της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η θεωρεία της 6ης εξαφάνισης των ειδών είναι υπερβολική. Θα έλεγα πως ο χρόνος θα δείξει, αλλά δεν μου φαίνεται πως έχουμε τόσο χρόνο στη διάθεση μας. 

Με αναφορές από : www.theguardian.com / www.pnas.org / usatoday.com  

 {cbrelatedarticle count="5" /}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Christine Zink (DVM, PhD, DACVP, DACVSMR) είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και...

Με περισσότερα από 300 χρόνια ιστορίας, οι σκύλοι έρευνας αγνοουμένων (αγνοουμένων, εγκλωβισμένων...

Δεν υπάρχει καλύτερο κείμενο από αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω, για να σε "πείσουμε" να...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...