Το να ταξιδέψεις με τον σκύλος σου στο αυτοκίνητο δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να έχεις κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να ταξιδέψετε μαζί άνετα και με ασφάλεια. Ο σκύλος δεν είναι σωστό να κυκλοφορεί ελεύθερος στο αυτοκίνητο ή καθισμένος στην αγκαλιά σου ενώ οδηγείς. Μπορείς να φανταστείς ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν ανοίξει ο αερόσακος με τον σκύλο πάνω σου.
Η καλύτερη λύση είναι να περιορίσεις τον σκύλο σου σε ειδικό κλουβί (crate) το οποίο θα είναι καλά δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν χωράει στο αυτοκίνητο ή δεν έχεις, μπορείς να αγοράσεις μια ζώνη ασφαλείας, που προσαρμόζεται το αυτοκίνητο σου, ειδική για σκύλους. Ο σκύλος θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πίσω διαγώνιο από εσένα κάθισμα για να μπορεί να σε βλέπει. Πολλοί τοποθετούν την ζώνη στο κάθισμα του συνοδηγού μιας και το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου «κουνάει» λιγότερο. Δεν το συνιστούμε. Επίσης σκύλος θα πρέπει να μπορεί να κάθεται αλλά μην του δώσεις περισσότερη ελευθερία.
Να έχεις ετοιμάσει μία τσάντα για τα πράγματα του σκύλου όπως βιβλιάριο υγείας, το λουρί του, τα μπολάκια του φαγητού κ.τ.λ. Εάν δεν μοιάζει με καμιά δικιά σου τσάντα ακόμη καλύτερα για να τη βρίσκεις εύκολα. Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το κουτί πρώτων βοηθειών που έχεις ετοιμάσει (διάβασε το άρθρο: Κουτί πρώτων βοηθειών για τις διακοπές). Έλεγξε το βιβλιάριο του σκύλου για προγραμματισμένα εμβόλια ή αποπαρασίτωση που συμπίπτουν την περίοδο που θα λείπεις. Εάν ναι, μίλησε με το γιατρό σας.
Εάν ο σκύλος σου "δεν αντέχει" το ταξίδι με το αυτοκίνητο, ζήτα από τον κτηνίατρο να σου δώσει χάπια που θα τον χαλαρώσουν. Να ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες του. Η ποσότητα φαρμάκου πρέπει να αντιστοιχεί στο βάρος του. Εάν ο σκύλος σου έχει παρουσιάσει στο παρελθόν δύσπνοια από "χάπια ταξιδιού" μπορείς να δοκιμάσεις εναλλακτικές μεθόδους. Υπάρχουν και φυτικά χάπια στην αγορά. Η όποια άσχημη αντίδραση έχει στο σκύλο σου το ταξίδι με το αυτοκίνητο, μπορεί να μην έχει σχέση το "κούνημα". Ο σκύλος σου μπορεί να στρεσάρεται γιατί έχει συνδυάσει το κλουβάκι του με άσχημες εμπειρίες.
Διάβασε το άρθρο:
Ο σκύλος θα πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 6 ώρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Θα πρέπει όμως να έχει πιει νερό και να έχει κάνει την ανάγκη του.
Εάν θα κάνεις μεγάλο ταξίδι, θα πρέπει να κάνεις στάσεις περίπου κάθε δύο ώρες για να περπατήσει λίγο ο σκύλος και να ξεμουδιάσει. Να ανοίγεις λίγο τα παράθυρα να μπαίνει καθαρός αέρας, ιδίως εάν καπνίζεις.
Εάν θα κάνεις στάση για φαγητό μην αφήσεις τον σκύλο στο αυτοκίνητο μόνο του για πολύ ώρα. Το καλοκαίρι σε ένα κλειστό αυτοκίνητο μπορεί να αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες.
Εάν σκοπεύεις να διανυκτερεύσεις κάπου, φρόντισε να έχεις ενημερωθεί ποια είναι τα ξενοδοχεία που δέχονται σκύλους. Προσωπικά, σε ένα ταξίδι πριν χρόνια στην Πελοπόννησο κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο με τον σκύλο μου δύο συνεχόμενα βράδια.
Σχετικα αρθρα...
Ταξιδέψτε στην Ελλάδα με τον σκύλο σας στην καμπίνα του αεροσκάφους
Στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορούν να ταξιδέψουν μόνο γάτες, σκύλοι και κουνάβια (οικογένεια...
Ελεύθερο κάμπινγκ με τον σκύλο σας - Οδηγός επιβίωσης
Αν είστε λάτρης του ελεύθερου κάμπινγκ και σκοπεύετε να πάρετε τον σκύλο σας παρέα, θα πρέπει να...
Ταξιδεύοντας με το σκύλο | Αεροπλάνο
Το παρακάτω κείμενο είναι ενδεικτικό και αφορά την μεταφορά του σκύλου με την Aegean Airlines....