Πριν μέρες έτυχε να παρακολουθήσω το παρακάτω βίντεο σε κάποιο δορυφορικό κανάλι. Ήθελα να το ξαναδώ οπότε το έψαξα στο διαδίκτυο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που με σχόλια προσπαθούσαν δώσουν την δική τους ερμηνεία για την συμπεριφορά του σκύλου. Κάποιοι μάλιστα έγραψαν πως ήταν "απροειδοποίητη επίθεση...".

Αν παρατηρήσουμε προσεχτικά, θα δούμε πως ο σκύλος όχι μόνο δεν επιτέθηκε απροειδοποίητα, αλλά έδωσε πολλά σημάδια πριν το κάνει.

  • Τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω.
  • Γλύφεται συνεχώς (γλύφει τον αέρα).
  • Γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη μεριά.


Με μεγάλη έκπληξη θα ακούσετε τον αστυνομικό να λέει: "Το σκυλί τα πήγαινε μία χαρά... μέχρι την στιγμή που ο δημοσιογράφος έσκυψε από πάνω του...". Είναι δύσκολο να πιστέψω πως ένας χειριστής σκύλου αστυνομίας δεν μπόρεσε να διακρίνει τρία πολύ βασικά σημάδια που του έδειχνε ο σκύλος στην διάρκεια της συνέντευξης. "Δεν αισθάνομαι άνετα, Θέλω να φύγω από εδώ..." έλεγε και ξανάλεγε ο σκύλος. Έναν άνθρωπο που δεν είναι η δουλειά του, μπορώ να τον δικαιολογήσω, όχι όμως και έναν χειριστή σκύλου αστυνομίας.

Τα λάθη που έκανε ο δημοσιογράφος είναι ξεκάθαρα:

  • "Χτυπούσε" ελαφρά το σκύλο στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Δεν αρέσει και τόσο στα σκυλιά.
  • Είχε πιάσει με τα δύο του χέρια το λαιμό του σκύλου. Μπορεί σε εκείνο το σημείο ο σκύλος να ένιωσε ακόμα περισσότερο πως δεν έχει περιθώρια διαφυγής.
  • Ξεπέρασε τα όρια όταν έσκυψε πάνω από το σκύλο.


Τα σκυλιά γενικότερα αντιλαμβάνονται όλες τις κάθετες κινήσεις ως απειλητικές.

Ήταν ευθύνη του χειριστή να απομακρύνει το σκύλο μιας και με τα σημάδια που "έστελνε", η επίθεση ήταν πολύ πιθανή.

Τα σκυλιά δεν επιτίθενται ποτέ χωρίς προειδοποίηση, στέλνουν πάντα τα δικά τους σημάδια. Είμαστε εμείς που θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε την επιθυμία τους για να αποφύγουμε την διαμάχη.

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι στα σκυλιά που έχουν σκόπιμα εκπαιδευτεί για να επιτίθενται χωρίς προειδοποίηση. Θα πρέπει να γνωρίζεις πως εάν έχεις ένα τέτοιο σκύλο, σε περίπτωση που δαγκώσει κάποιον, θα έχεις πολύ σοβαρά προβλήματα με το νόμο... Ρώτησε και το δικηγόρο σου αν δεν με πιστεύεις.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιλογή του ονόματος του σκύλου μας είναι συνήθως σπαζοκεφαλιά. Για να σας βοηθήσουμε σε αυτήν...

Οι σκύλοι χάνουν τρίχωμα για πολλούς λόγους. Είναι μια φυσική διαδικασία πολύ σημαντική για τον...

Πριν μέρες έτυχε να παρακολουθήσω το παρακάτω βίντεο σε κάποιο δορυφορικό κανάλι. Ήθελα να το...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...