Εάν αποφασίσεις να ταξιδέψεις με τον σκύλο σου με το πλοίο μπορεί να είναι από ευχάριστη μέχρι και πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Όσοι έχετε ταξιδέψει πιθανόν θα το γνωρίζεται. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιμετωπίζονται σαν μία βαλίτσα που μπορείς να τη στριμώξεις κάπου και όχι σαν ζώα. Τα κλουβιά μικρά, τις περισσότερες φορές βρώμικα, δεν έχουν κλειδαριές ή είναι χαλασμένες κ.τ.λ.

Το ότι θα ταξιδέψεις με τον σκύλο σου θα πρέπει να το δηλώσεις την στιγμή που θα κάνεις την κράτηση του εισιτηρίου. Πριν ξεκινήσεις για το λιμάνι κάνε έναν έλεγχο ότι έχεις πάρει το βιβλιάριο υγείας πάνω στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει το ειδικό αυτοκόλλητο με τον κωδικό του microchip, πιστοποιητικό από τον κτηνίατρο ότι έχει γίνει εμβολιασμός για τη λύσσα και φυσικά το διαβατήριο του σκύλου. Μπορεί και να μη σου ζητήσουν όλα τα παραπάνω αλλά καλό είναι να τα έχεις.

Πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα όπως κάνεις κάθε φορά που αποφασίζεις να ταξιδέψεις με τον σκύλο σου. Επίσκεψη στον κτηνίατρο μία εβδομάδα πριν για εμβόλια που τυχόν συμπίπτουν με τις ημέρες των διακοπών, αποπαρασιτώσεις κ.τ.λ.

Υπάρχουν εταιρείες που διαθέτουν περιορισμένο αριθμό καμπινών που μπορείς να ταξιδέψεις παρέα με τον σκύλο σου αλλά όποιος προλάβει (ANEK- SUPERFAST FERRIES - BLUESTAR FERRIES). Στις περισσότερες Ελληνικές εταιρείες ισχύουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα. Ο σκύλος δεν επιτρέπεται σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια, σαλόνια και όταν κυκλοφορεί στο κατάστρωμα θα πρέπει να είναι δεμένο με το λουρί του και να φοράει φίμωτρο. Εάν πάλι κάποιος ενοχληθεί που κάνεις βόλτα με τον σκύλο σου, μπορεί να ζητήσει από τη διεύθυνση του πλοίου να το στείλει πίσω στο ειδικά διαμορφωμένο κλουβί. Για ταξίδια μεγαλύτερα των 8 ωρών, βάση νομοθεσίας, ο σκύλος πρέπει να έχει την δυνατότητα προαυλισμού.

Βάση νόμου τα πλοία πάνω από 25 μέτρα είναι υποχρεωμένα να έχουν "ειδικά διαμορφωμένους χώρους" για τα κατοικίδια. Πολύ λίγες φορές προσωπικά έχει δει το "ειδικά διαμορφωμένους χώρους". Η βρωμιά, το μέγεθος και η ασφάλεια είναι μέσα στις προϋποθέσεις; Για κάποιες εταιρίες όχι.

Η καλύτερη λύση είναι να κάνεις κράτηση "για κατάστρωμα", να έχεις μαζί σου κουβέρτα ή sleeping bag και να απολαύσεις το ταξίδι αγναντεύοντας παρέα με τον σκύλο σου. Εάν τώρα έχεις γυναίκα και παιδιά, θα πρέπει να τους αποχωριστείς για μερικές ώρες. Σε μεγάλα ταξίδια θα είναι μια μικρή ταλαιπωρία αλλά ο σκύλος μας το αξίζει.

Για τις μετακινήσεις ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών, μη εμβολιασμένων για τη λύσσα, απαιτείται άδεια του κράτους μέλους προορισμού. Είναι δυνατόν να χορηγείται για πολύ νεαρά ζώα που εξαρτώνται από τη μητέρα τους και εφόσον δεν συνοδεύονται από αυτήν, αλλά φέρουν ηλεκτρονική σήμανση αναγνώρισης, διαβατήριο και κτηνιατρική βεβαίωση ότι η μητέρα τους είχε εμβολιαστεί για τη λύσσα και κατά την διάρκεια του τοκετού και δεν έχουν έλθει σε επαφή με άγρια ζώα και επομένως δεν έχουν εκτεθεί σε μόλυνση για τη λύσσα.

Νομοθεσία:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 998/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την μετακίνηση ζώων. Πατήστε εδώ.

Έρευνα - κείμενο: Δημήτρης Κοτάκος

Σχετικα αρθρα...

ΤΑΞΙΔΙ

Στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορούν να ταξιδέψουν μόνο γάτες, σκύλοι και κουνάβια (οικογένεια...

ΤΑΞΙΔΙ

Όλοι έχουμε ακούσει για τις συνθήκες μεταφοράς ζώων συντροφιάς με ΚΤΕΛ. Συνθήκες που πολλές φορές...

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα προβλήματα όταν θέλουν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επιλογή ονόματος για τον σκύλο σας είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όσο εύκολη και αν φαίνεται η...

Ο σκύλος μας το καλοκαίρι είναι ευάλωτος. Εκτός από την ζέστη, την αφυδάτωση και ασθένειες όπως η...

Η επιλογή του ονόματος του σκύλου μας είναι συνήθως σπαζοκεφαλιά. Για να σας βοηθήσουμε σε αυτήν...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η καταγωγή του Λάμπραντορ δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη, αλλά γνωρίζουμε ότι η φυλή έφτασε στην Αγγλία από την Ανατολική ακτή του Καναδά – από το Newfoundland και τα νησιά του Saint John. Στις...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.