Στο φυσικό περιβάλλον διαβιούν εκατομμύρια διαφορετικοί αλλά και αλληλεξαρτώμενοι οργανισμοί. "Βιοποικιλότητα" είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε για να αναδείξουμε τον πλούτο του φυσικού κόσμου. Είναι η μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών, τα ενδιαιτήματα και τα γονίδιά τους. Η βιοποικιλότητα αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον για να δημιουργεί τα οικοσυστήματα που στηρίζουν τους έμβιους οργανισμούς – όπως οι άνθρωποι. Χωρίς τον φυσικό κόσμο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε, και δυστυχώς πολύ συχνά τον θεωρούμε δεδομένο.
Η βιοποικιλότητα είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για αμέτρητες ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παραγωγή τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό εφικτή μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν φυσικές συνθήκες, όπως το γόνιμο έδαφος, το νερό και οι μέλισσες που γονιμοποιούν φυτά και δέντρα. Τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο και απορροφώντας επιβλαβείς ρύπους.
Οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες με υφάσματα από φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι, το μαλλί και μετάξι. Τα φυσικά συστήματα μας εφοδιάζουν με ξυλεία και άλλα υλικά με τα οποία κατασκευάζουμε κτίρια και έπιπλα. Πολλά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, έχουν φυσική προέλευση. Επίσης, φυσικά συστήματα, όπως τα ομβρόφιλα δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, κρύβουν ουσίες που θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήριες για την ανθρώπινη ζωή και η αξία των οποίων θα μπορούσε να είναι τεράστια.
Το 50% του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα απορροφάται από φυσικά συστήματα στην ξηρά και στη θάλασσα. Αυτές οι "εστίες απορρόφησης άνθρακα" διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο όσον αφορά την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα δάση από μαγκρόβια μας προστατεύουν από καταιγίδες και παλιρροϊκά κύματα. Οι υγρότοποι λειτουργούν σαν σφουγγάρια που απορροφούν το πλεονάζον νερό και αποτρέπουν τις πλημμύρες.
Οι όμορφες φυσικές περιοχές προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες, εξασφαλίζοντας εισόδημα για τους ντόπιους. Πολλοί άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους απολαμβάνοντας απλώς την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Ορισμένοι πολιτισμοί αποδίδουν ακόμη και πνευματική αξία σε ορισμένους τόπους και είδη.
Ωστόσο, η βιοποικιλότητα απειλείται παντού ανά την υφήλιο. Φυτά και ζώα εξαφανίζονται συνεχώς, κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και όταν χάνεται, η βιοποικιλότητα δεν γυρίζει πίσω.
Η απώλεια της βιοποικιλότητας δεν σημαίνει απλώς ότι εξαφανίζονται σπάνια φυτά και ζώα. Σημαίνει ότι ολόκληρα οικοσυστήματα παράγουν λιγότερο και γίνονται πιο ευάλωτα σε εξωτερικούς κραδασμούς. Τα αποθέματα ψαριών, τα γόνιμα εδάφη και οι πληθυσμοί μελισσών απειλούνται με αφανισμό.
Οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει το κόστος της ετήσιας απώλειας των πραγμάτων που παίρνουμε δωρεάν από τη φύση στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν δεν αναλάβουμε δράση, η απώλεια της βιοποικιλότητας στην ξηρά θα μπορούσε να μας κοστίσει, μέχρι το 2050, το 7% του ΑΕΠ.
Η Ευρώπη διαθέτει ισχυρούς νόμους για την προστασία της φύσης, αυτοί όμως πρέπει να εφαρμόζονται και στην πράξη. Τέλος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δραστηριότητες όπως η αλιεία, η γεωργία και η δασοκομία δεν βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον.
Πηγή: ec.europa.eu
Γιατί λαλούν οι κόκορες; Προς μεγάλη μας έκπληξη οι επιστήμονες κατάφεραν να απαντήσουν με...
Έχετε ακούσει πως τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη τριών δευτερολέπτων. Όχι μόνο αυτό δεν είναι αλήθεια...
Στο Ερευνητικό Κέντρο του Western University του Καναδά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πτηνά... Σχετικα αρθρα...
Γιατί λαλούν οι κόκορες;
Μύθοι και αλήθειες για τα χρυσόψαρα
Πως τα πουλιά προβλέπουν την αλλαγή του καιρού