Ο καρκίνος είναι πολύ συχνή ασθένεια στους σκύλους. Το 50% των σκύλων, πάνω από 10 ετών, αναπτύσσουν κάποια στιγμή την ασθένεια. Στις μέρες μας οι σκύλοι που νοσούν ζουν περισσότερο και καλύτερα χάρη στην φροντίδα που δέχονται από τους κηδεμόνες τους αλλά και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την πρόληψη των καρκινικών όγκων στους σκύλους βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην έρευνα συμμετέχουν το University of California, το Colorado State University και το University of Wisconsin με σκοπό την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την πρόληψη των νεοπλασιών στους σκύλους.

Η έρευνα έχει εστιάσει ώστε το εμβόλιο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα είδος ανοσολογικής αντίδρασης που θα αποτρέπει τη δημιουργία νεοπλασματικών κυττάρων. Στην κλινική δοκιμή συμμετέχουν πάνω από 800 σκύλοι και είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους στο ιστορικό της κτηνιατρικής.

Αυτό θα επιτευχθεί με μια "στοχοποίηση" σε 30 μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Αυτές οι πρωτεΐνες, που είναι το αποτέλεσμα λανθασμένης κωδικοποίησης του RNA, γενικά εντοπίζονται μόνο σε ασθενείς με καρκίνο.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με εμβολιασμό των υγιών σκύλων με αυτές τις πρωτεΐνες (μαζί με μια ουσία που διεγείρει την ανοσοαπόκριση) θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνων στους σκύλους όπως το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα, το αιμαγγειοσάρκωμα και το μαστοκύτωμα.

Είναι σίγουρο πως δεν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα μιας και οι μελέτες αυτές διαρκούν πολύ μεγάλο διάστημα.

Με αναφορές από: diagnovet.gr / webmd.com
Photo by: CDC on Unsplash

Σχετικα αρθρα...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

O Snoopy το beagle είναι από τα πιο διάσημα σκυλιά στον κόσμο και έχει πιστό φίλο τον Charlie...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Είναι ένα νησί που δεν κατοικείται από ανθρώπους. Μόνο σκυλιά κατοικούν πάνω σε αυτό εδώ και...

ΝΕΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η έκθεση «Ζωντανός πλανήτης» του WWF αποκαλύπτει την καταστροφική επίδραση του ανθρώπου στον...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη χώρα μας δεν επιτρέπεται σκύλοι και γάτες να εισέρχονται σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος,...

Από τους σκύλους που χάνονται κάθε χρόνο λίγοι είναι αυτοί που τελικά επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες...

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, ο νέος νόμος επιτρέπει να έχουμε όσα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.