H Liberty Assistance & Guide Dogs® ιδρύθηκε το 2018 και εξειδικεύεται στην εκπαίδευση σκύλων βοηθείας και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης. Διευρύνει τη δράση της και σε τομείς εκπαίδευσης  - πιστοποίησης σκύλων βοηθείας με νέες ειδικότητες όπως Medical Detection Dogs, D.A.D (Diabetic Alert Dogs), Therapy Dogs, Service Dogs, Search and Rescue Dogs κ.ά., με στόχο τη βοήθεια ολοένα και περισσότερων ανθρώπων σε ανάγκη.

*Ο Γιάννης Κονδράρος είναι Instructor M.W.D, Guide Dog Mobility Instructor, Certified Veterinary Assistant και M.Ed in Special Education 

Μία συζήτηση του συνεργάτη μας Κωνσταντίνου Καλφούντζου με με τον εμπνευστή και ιδρυτή της Liberty Assistance & Guide Dogs® Γιάννη Κονδράρο.


Κυριακή απόγευμα και βρισκόμαστε στην Πετρούπολη, στην έδρα της Σχολής Liberty Assistance & Guide Dogs®, κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι με το χαμόγελο να μη μπορεί να ξεκολλήσει από τα χείλη μας!

Η Athena και η Τζόϊ χαλαρώνουν στα πόδια μας κουνώντας συνεχώς τις ουρές τους και ο Γκίσμο δροσίζεται στην σκιά της ελιάς μασουλώντας ένα τεράστιο καρότο!


Είχε προηγηθεί ένα γεμάτο πρωινό στο Άλσος Περιστερίου, ένα πρωινό εκπαίδευσης με πολύ περπάτημα, ένα πρωινό αφιερωμένο στην ΄΄έξυπνη ανυπακοή΄΄, όπου ο σκύλος δεν υπακούει την εντολή του χειριστή όταν το αποτέλεσμά της μπορεί να είναι επικίνδυνο για αυτόν, πχ εντολή ΄΄πάμε΄΄ όταν μπροστά υπάρχει ανοιχτό φρεάτιο – ένα πρωινό όπου ως συμμετέχων εθελοντής βίωσα μια μοναδική εμπειρία καθώς εμπιστεύτηκα τα βήματα και την ασφάλειά μου κυριολεκτικά στα μάτια της σοκολατένιας Τζόϊ.




Με τον Γιάννη μας συνδέει φιλία, κοινές ανησυχίες, κοινά οράματα και πολλά άλλα. Σήμερα όμως και ως αρθρογράφος του Living With Dogs, αποφάσισα να ζητήσω από τον Γιάννη αυτή τη συνέντευξη για ένα θέμα όπου η έννοια Living With Dogs (συμβιώνοντας με τους σκύλους), πραγματικά αποκτά άλλη διάσταση και άλλη αξία.

ΚΚ : Γιάννη ας ξεκινήσουμε, μίλησέ μας για την Liberty Assistance & Guide Dogs® και βασικά γιατί Liberty; Πως προέκυψε αυτό το όνομα; 

ΓΚ : H Liberty Assistance & Guide Dogs® ιδρύθηκε το 2018 όπου με κινητήριο δύναμή την αγάπη για τον σκύλο και την αγάπη για τον συνάνθρωπο, εξειδικευόμαστε στην εκπαίδευση σκύλων βοηθείας και πιο συγκεκριμένα στην εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουμε τη δράση και σε τομείς εκπαίδευσης  - πιστοποίησης σκύλων βοηθείας με νέες ειδικότητες όπως Medical Detection Dogs, D.A.D (Diabetic Alert Dogs), Therapy Dogs, Service Dogs, Search and Rescue Dogs κ.ά., με στόχο τη βοήθεια ολοένα και περισσότερων ανθρώπων σε ανάγκη.

Ο πρώτος σκύλος οδηγός που εκπαιδεύτηκε από εμάς, η Liberty (Μαύρο Labrador Retriever), ήταν η πηγή έμπνευσης τόσο για τη δημιουργία του κέντρου μας, όσο και για την ονομασία του.

Σήμερα η Liberty μαζί με την Χειρίστριά της, την Χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου, ταξιδεύουν όλο τον κόσμο και μας κάνουν περήφανους όχι μόνο για τις επιδόσεις και τις κατακτήσεις τους, αλλά ως πρεσβευτές του οράματος και του έργου της σχολή μας.



ΚΚ : Γιάννη, ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα; και εννοώ βασικά τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά τόσο οι άνθρωποι με ολική ή μερική απώλεια όρασης που διαθέτουν σκύλο οδηγό ή έστω έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα κινητικότητας και καθημερινών δεξιοτήτων, όσο και οι άνθρωποι με ολική ή μερική απώλεια όρασης που δεν έχουν τίποτα από τα δύο; Υπάρχει επίσημη καταγραφή στοιχείων;

Θεωρώ σημαντικό να αναφερθούμε από την αρχή της συνέντευξης στην πραγματική εικόνα, γιατί είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει ούτε τις ανάγκες, ούτε τα προβλήματα, ούτε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει.

Είναι γνωστό και δυστυχώς το βλέπουμε συχνά πυκνά, ότι για να ακουστούν τα πραγματικά προβλήματα, ειδικά των ανθρώπων με ολική ή μερική απώλεια όρασης ή και άλλων μορφών αναπηρίες, στα ΜΜΕ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί είτε κάποιο ατύχημα όπως πρόσφατα όπου ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ περπατούσε  στο πεζοδρόμιο επί του διαδρόμου όδευσης τυφλών ή μετά από κάποιο περιστατικό όπου κάποιος οδηγός λεωφορείου ή οδηγός ΤΑΧΙ, αδιαφορώντας για τον νόμο,  θα αρνηθεί την επιβίβαση σε άτομο που συνοδεύεται από σκύλο οδηγό τυφλών.



ΓΚ : Κωνσταντίνε δυστυχώς δεν έχεις άδικο. Ναι τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, αλλά με αισιοδοξία, πίστη, προσπάθεια και επιμονή είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε, μαζί με άλλους, και εμείς για έναν κόσμο πιο συμπεριληπτικό, με ισότιμες ευκαιρίες για όλους. Μέσω της εκπαίδευσης σκύλων οδηγών προσφέρουμε  – χωρίς κόστος –  τετράποδους συνοδοιπόρους ζωής , οι οποίοι με τις ικανότητές τους βελτιώνουν τη ζωή των ατόμων με ολική ή μερική απώλεια όρασης.

Όμως για να απαντήσω και στο κύριο σκέλος της ερώτησής σου, σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζουμε ότι ζουν περίπου 3.000 άτομα με προβλήματα όρασης και μερική ή ολική απώλεια όρασης. Επίσημη απογραφή δεν υπάρχει, αλλά βάση έρευνας του 2015 τα ΑμΕΑ στην Ελλάδα υπολογίζονται στο 1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 110.000 άτομα με περίπου το 27% να είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης. Περίπου 30 άτομα από το σύνολο των περίπου 3.000, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται με Πιστοποιημένο Σκύλο Οδηγό για ένα διάστημα από 7 έως 8 χρόνια.

Η Ελλάδα αποτελεί πραγματική πρόκληση για την εκπαίδευση σκύλων – οδηγών τυφλών, λόγω των δυσκολιών που σχετίζονται με τα στενά και κακότεχνα πεζοδρόμια, με την πληθώρα πρακτικών εμποδίων, την κακή οδηγική παιδεία των Ελλήνων οδηγών και άλλα πολλά που όπως πολύ σωστά ανέφερες τα βλέπουμε καθημερινά και στα ΜΜΕ, αλλά τα αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι.

Όλες αυτές οι  δυσκολίες μεταφράζονται σε αύξηση του ποσοστού αποτυχίας των υποψηφίων σκύλων καθώς και στη σημαντική αύξηση του χρόνου εκπαίδευσης τους σε σχέση με άλλες χώρες.

ΚΚ : Γιάννη αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι ειδικά στην Ελλάδα για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν φορείς όπως η  Liberty Assistance & Guide Dogs® απαιτεί μια υπερπροσπάθεια σε σχέση με το εξωτερικό και φαντάζομαι ότι συν τοις άλλοις χρειάζεται και τους ανάλογους πόρους.

ΓΚ : Ακριβώς! Η Liberty Assistance & Guide Dogs® ήρθε με όραμα και σκοπό να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην Ελλάδα, ακολουθώντας διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα προσαρμοσμένα όμως στις δύσκολες συνθήκες της χώρας μας.

Η διαδικασία εξέλιξης των σκύλων – οδηγών τυφλών, είναι απαιτητική, πολυδιάστατη, δύσκολη, χρονοβόρα και οικονομικά δυσβάστακτη. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, χορηγών και υποστηρικτών είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουμε….




ΚΚ : Μίλησέ μας για αυτή τη διαδικασία εξέλιξης που φαντάζομαι καταλήγει στον να παραδώσετε εντελώς δωρεάν και χωρίς κανένα κόστος, έναν πιστοποιημένο σκύλο οδηγό σε έναν συνάνθρωπό μας με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

ΓΚ : Όπως προ είπα, ακολουθώντας διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ξεκινάμε τη διαδικασία από την επιλεκτική εκτροφή και τη γέννα, συνεχίζουμε με την αξιολόγηση και επιλογή των κουταβιών, την επιλογή ανάδοχου εθελοντή για το πρώτο έτος της ζωής του σκύλου παράλληλα με τη συνεχή ολιστική παρακολούθηση και εκπαίδευση του σκύλου, την εκπαίδευση και σταδιακή γνωριμία με τον μελλοντικό χειριστή και τελικά την παράδοση στον χειριστή, χωρίς όμως ο ρόλος μας να σταματάει εκεί. Συνεχίζουμε με τη συνεχή επίβλεψη του σκύλου και της σχέσης του με τον χειριστή καθ΄ όλη τη διάρκεια της συμβίωσής τους για να φτάνουμε στην συνταξιοδότηση του σκύλου σε ηλικία περίπου 9 – 10 ετών, όπου εκεί οφείλουμε να φροντίζουμε, να εξασφαλίσουμε της ποιότητας ζωής του, μέχρι το τέλος.




ΚΚ : Γιάννη πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδρομή; Ας μιλήσουμε με αριθμούς.

ΓΚ  :Το συνολικό κόστος για την αγορά κατάλληλου σκύλου που προέρχεται από επιλεκτική εκτροφή, τη διατροφή του, την κτηνιατρική του παρακολούθηση, τους εμβολιασμούς, εξειδικευμένες εξετάσεις, θεραπείες, και τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης – πιστοποίησης, συμπεριλαμβάνοντας τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμός εκπαίδευσης, έξοδα μετακίνησης και διαμονής μέχρι και την παράδοσή του στο άτομο με προβλήματα όρασης που και αυτός με τη σειρά του έχει εκπαιδευτεί και κριθεί κατάλληλος ως χειριστής, μπορεί να ξεπεράσει τις 25.000 € σε ένα διάστημα 2 ετών.

ΚΚ : Γιάννη, δύσκολα θα μπορούσε κάποιος μη σχετικός, να φανταστεί αυτά τα μεγέθη και ακόμα πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσει ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα έρχεται μέσω ενός εθελοντικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού και προσφέρεται σε συνανθρώπους μας εντελώς δωρεάν.

ΓΚ : Είναι αλήθεια, αλλά ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας! Η Liberty Assistance & Guide Dogs® δεν αποτελείται μόνο τα βασικά της στελέχη όπως εγώ, ο Δημήτρης Κυριακόπουλος (Marketing Manager), η Λίνα Καλλέ  (Εκπαιδεύτρια κινητικότητας προσανατολισμού και καθημερινών δεξιοτήτων ατόμων με αναπηρία), ο Αλέξανδρος Αμερικάνος (Εκπαιδευόμενος Εκπαιδευτής GDT) και ο Βασίλης Φραγκεσκάκης (Εκπαιδευόμενος Εκπαιδευτής και Supervisor Puppy Training Program), όλοι άμισθοί.

Η Liberty Assistance & Guide Dogs® είναι οι 10δες εθελοντές μας, οι ανάδοχοι των κουταβιών, είναι οι χορηγοί μας, είναι εταιρίες και φορείς που ποικιλοτρόπως υποστηρίζουν το έργο μας, είναι οι διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσουμε με ποιο πρόσφατη την έναρξη συνεργασίας με την  Israel Guide Dog Center. Το όποιο αποτέλεσμα έρχεται μόνο μέσω της ομαδικής προσπάθειας και υποστήριξης. Στην Liberty Assistance & Guide Dogs®, είμαστε όλοι μαζί για τον ΑΝΘΡΩΠΟ!



ΚΚ
 : Γιάννη, 4 χρόνια από την ίδρυση της Liberty Assistance & Guide Dogs®, ποια είναι η ταυτότητα του οργανισμού σήμερα, τι έχει κατακτήσει και ποια τα σχέδια για το μέλλον;

ΓΚ : Η Liberty Assistance & Guide Dogs®, έχει μεγαλώσει αρκετά αυτά τα τέσσερα χρόνια. Η οικογένειά μας αποτελείται από αφοσιωμένους εθελοντές, υποστηρικτές και χορηγούς, συνεχώς προστίθενται και άλλοι, ενώ το κάλεσμα παραμένει μονίμως ανοιχτό. 

Έχουμε καταφέρει να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες που θέσαμε από την πρώτη ημέρα. Την Ενσυναίσθηση που μέσω αυτής προσπαθούμε να κατανοήσουμε σε βάθος τις προκλήσεις της καθημερινότητας και τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων που εξυπηρετούμε, να παρέχουμε εξαιρετική ποιότητα ζωής στα κουτάβια και τα σκυλιά που εκπαιδεύονται, αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες και αναγνωρισμένες τεχνικές, πάντα σε σεβασμό προς το σκύλο και κατ’ επέκταση να διδάσκουμε τους χειριστές να χειρίζονται και να φροντίζουν τα σκυλιά τους με ακριβώς τον ίδιο τρόπο.

Την Ειλικρίνεια, γιατί θέλουμε να τιμούμε όλες τις δεσμεύσεις προς τους χειριστές, τους εθελοντές, τους συνεργάτες και την τοπική μας κοινότητα στο σύνολο της, δεσμευόμενοι για τη σωστή διαχείριση όλων των δωρεών που προσφέρονται στον οργανισμό μας.

Τον Σεβασμό γιατί στόχος είναι να σεβόμαστε και ενισχύουμε το ρόλο του χειριστή, του εθελοντή και του συνεργάτη ως ίσους συνεισφέροντας στο κοινό στόχο όλων, τη βιωσιμότητα δηλαδή του κέντρου μας ώστε να συνεχίζουμε να προσφέρουμε τη πολύτιμη βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Σήμερα η Liberty Assistance & Guide Dogs® είναι Πλήρες Μέλος  της  European Guide Dog Federation και Δόκιμο Μέλος της International Guide Dog Federation (στο στάδιο αναγνώρισης ως Πλήρες Μέλος) και έχει ήδη παραδώσει 5 εκπαιδευμένους – πιστοποιημένους σκύλους οδηγούς σε αντίστοιχους συνανθρώπους με μερική ή ολική απώλεια όρασης.


ΚΚ : Ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες; Τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και πως μπορεί να βοηθήσει στο έργο σας;

ΓΚ : Με τη βοήθεια όλων όσων επιθυμούν να μοιραστούν το όραμά μας, επιθυμούμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα, φιλοξενίας περισσότερων σκύλων, εθελοντών, μελλοντικών χειριστών και συνεργατών, σε έναν νέο χώρο πιο μεγάλο και εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα μέσα.

Στα σχέδιά μας είναι επίσης η απόκτηση κατάλληλα διαμορφωμένου οχήματος ώστε η μετακίνηση τόσο των σκύλων, όσο και των εθελοντών να γίνει πιο εύκολη.  

Χρειαζόμαστε υποστήριξή για τη συνέχιση και επέκταση του πιλοτικού προγράμματος εκτροφής Liberty AGD®, που στοχεύει στην γενετική βελτίωση των μελλοντικών σκύλων βοηθείας, με την αγορά επιλεγμένων γεννητόρων και τη δημιουργία κατάλληλων εγκαταστάσεων ικανών να υποστηρίζουν τόσο το πρόγραμμα αναπαραγωγής όσο και την εκπαίδευση περισσότερων σκύλων και μελλοντικά επιθυμούμε δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας ώστε η Liberty Assistance & Guide Dogs®,  να στελεχωθεί με επαγγελματίες σπάνιων ειδικοτήτων όπως εξειδικευμένοι Εκπαιδευτές Κινητικότητας Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων Ατόμων με Αναπηρία, Εκπαιδευτές Σκύλων Οδηγών, ειδικούς Ψυχολόγους κ.ά.

Μαζί λοιπόν, θα αναπτύξουμε την Liberty Assistance & Guide Dogs®, μετατρέποντάς την σε μια υψηλού επιπέδου διεθνή σχολή πρότυπο, με σκύλους οδηγούς, σκύλους βοηθούς και σκύλους εργασίας – διάσωσης, άρτια εκπαιδευμένους, ικανούς να ανταπεξέλθουν στις ομολογουμένως αντίξοες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και συνήθως σε αφιλόξενο ή ακατάλληλο περιβάλλον. 



ΚΚ : Γιάννη με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να σας υποστηρίξει ενεργά;  

ΓΚ: Μπορεί να γίνει Εθελοντής του Προγράμματος Αναδοχής Κουταβιού της Liberty Assistance & Guide Dogs® και να βοηθήσει  έναν μελλοντικό σκύλο οδηγό, στα πρώτα του βήματα και τη γνωριμία του με τον κόσμο, αλλά μπορεί και να υποστηρίξει την Liberty Assistance & Guide Dogs®, συγκεντρώνοντας χρήματα, μέσω διοργάνωσης μιας εκδήλωσης ή συγκέντρωσης χρημάτων εις μνήμη ενός αγαπημένου σου προσώπου ή ακόμα και να επιλέξει την Liberty Assistance & Guide Dogs® για τις μπομπονιέρες του, τα εταιρικά δώρα ή να ζητήσει από τους φίλους σου μια δωρεά στην Liberty Assistance & Guide Dogs® αντί για δώρο γενεθλίων.



ΚΚ  : Γιάννη πλησιάζοντας προς το τέλος αυτής της πρώτης μας συνέντευξης για το Living With Dogs, πιστεύω ότι δεν μιλάμε μόνο για μια προσπάθεια που στόχο της είναι μόνο η εκπαίδευση σκύλων οδηγών τυφλών και η παράδοσή τους σε συνανθρώπους μας με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Μιλάμε για έναν διαρκή αγώνα, μιλάμε για προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας σε μια χώρα που η καθημερινότητα ειδικά για ανθρώπους με αναπηρίες παρομοιάζεται μόνο με έναν δρόμο γεμάτο λακκούβες και εμπόδια.

Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και ευτυχώς για άλλη μια φορά τη διαφορά έρχεται να κάνει ο εθελοντισμός.

Εύχομαι πραγματικά να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι και το όραμα  της Liberty Assistance & Guide Dogs®!

ΓΚ : Κωνσταντίνε ευχαριστούμε και εσένα προσωπικά και το Living With Dogs για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να μοιραστούμε με τους αναγνώστες σας το όραμά μας!

Liberty Assistance & Guide Dogs®

Βορείου Ηπείρου 61

Πετρούπολη 13231

Τηλ.: +30 694 7617026

E-Mail: info@libertyguidedogs.com

https://www.libertyguidedogs.com/

Κωνσταντίνος Καλφούντζος - Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων
Pet Partners International Team Evaluator
Scent Work Instructor

Επικοινωνία: twitter




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί άνθρωποι ήσαν ήδη σχεδόν σίγουροι, αλλά τώρα μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα έρχεται...

Ο Τιτανικός βυθίστηκε πριν 100 χρόνια περίπου παίρνοντας μαζί του πάνω από 1500 ανθρώπους. Αυτό...

Αφορμή για αυτό το κείμενο ήταν μια αυθόρμητη ερώτηση που μου έκανε ξαφνικά η 5χρονη κόρη μου, ενώ...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...