Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να προχωρήσει σε αμφιλεγόμενα πειράματα σε σκύλους παρά την κριτική που ασκήθηκε από το Κογκρέσο. Το Κογκρέσο θεωρεί ότι αυτά τα πειράματα είναι απάνθρωπα και περιττά.
Οι ερευνητές που θα πραγματοποιήσουν τα πειράματα, θα αφαιρέσουν ένα μέρος του εγκεφάλου των σκύλων το οποίο ελέγχει την αναπνοή, τον βόρειο νωτιαίο μυελό για να ελέγξουν τα αντανακλαστικά του βήχα και θα εμφυτεύσουν βηματοδότη πριν ενεργοποιήσουν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Σε όλα τα σκυλιά που θα λάβουν μέρος στο πείραμα στο τέλος θα πραγματοποιηθεί ευθανασία.
Δεν είναι όμως ξεκάθαρο από πού δόθηκε η έγκριση για αυτά τα πειράματα. Όταν η ερεύνα έγινε γνώστη από μια οργάνωση που είναι κατά των πειραμάτων σε ζώα - White Coat Waste Project – το Κογκρέσο πέρασε έναν νόμο ο οποίος δέσμευε το VA department από το να κάνει τέτοιου είδους πειράματα χωρίς την απευθείας έγκριση του γραμματέα του.
Εκπρόσωπος του VA είπε στο USA Today ότι ο πρώην γραμματέας της υπηρεσίας David Shulkin υπέγραψε την συνέχιση των συγκεκριμένων πειραμάτων την ίδια μέρα που έλαβε και την απόλυση του από τον Donald Trump.
Αλλά ο David Shulkin ο οποίος έχασε την δουλεία μετά από κατηγόριες για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού, είπε στην εφημερίδα ότι ποτέ δεν του ζητήθηκε να ξανά ξεκινήσει τις έρευνες σε σκυλιά.
Έγραφα που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα δείχνουν ότι το VA department πραγματοποιεί αυτή την στιγμή εννέα έρευνες σε τέσσερις διαφορετικές εγκαταστάσεις
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το κατά πόσο τα σκυλιά είναι απαραίτητα στις έρευνες.
Το VA department ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί στα πειράματα του 99% ποντίκια και αρουραίους αλλά ότι οι σκύλοι είναι απαραίτητοι σε κάποια κομμάτια των ερευνών. Προηγούμενη έρευνα από τον David Shulkin έδειξε ότι τα σκυλιά είναι τα μοναδικά ζώα κατάλληλα για τα συγκεκριμένα πειράματα.
Παρόλα αυτά το VA έχει αναθέσει στο National Academy of Sciences μία μελέτη με κόστος 1.3 εκατομμύρια δολάρια, για να δουν αν πραγματικά οι σκύλοι είναι απαραίτητοι για αυτή την έρευνα.
Στην ερώτηση του κατά πόσο έχουν βοηθήσει στην πρόοδο της ιατρικής τα πειράματα σε σκύλους, εκπρόσωπος του VA ανέφερε μόνο κάποιες ανακαλύψεις που έγινα το 1960.
Επιμέλεια άρθρου: Νατάσα Κυριακοπούλου