raw eggs

Στο ερώτημα αυτό θα ακούσετε πολλές απαντήσεις. Είναι θέμα διαμάχης εδώ και καιρό για το αν πρέπει να τρώει ο σκύλος μας ωμά αυγά. Στο παρακάτω κείμενο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σύμφωνα με τα ευρήματα των τελευταίων επιστημονικών ερευνών

Τα αυγά είναι πηγή:

Βιταμίνης A
Βιταμίνης Β2
Φολασίνης (φολικό οξύ)
Βιταμίνης B12
Σιδήρου
Σελήνιου
Λιπαρών οξέα
Τα αυγά είναι η πιο πλήρης πηγή Αμινοξέων, των δομικών υλικών της πρωτεΐνης.

Είναι αλήθεια πως πολλά σκυλιά, κυρίως κουτάβια και ηλικιωμένοι σκύλοι, παρουσιάζουν προβλήματα πέψης με την κατανάλωση αυγών και αυτό οφείλεται στα ασπράδια τα οποία περιέχουν αναστολείς ενζύμων (enzyme inhibitors).

Τι ακριβώς συμβαίνει με την Βιοτίνη;

Η Βιοτίνη είναι μια από τις βιταμίνες Β και συμβάλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Βοηθάει στην καλή κατάσταση του δέρματος και τριχώματος του σκύλου μας.

Τα ασπράδια των αυγών περιέχουν Αβιδίνη (Γλυκοπρωτεΐνη) η οποία «εμποδίζει την απορρόφηση» της βιοτίνης. Παρόλα αυτά μελέτες έχουν δείξει πως η δομή της Αβιδίνης παραμένει σταθερή κάτω από τους 70 βαθμούς Κελσίου ενώ γίνεται αδρανής πάνω από τους 85 βαθμούς Κελσίου που σημαίνει πως ένα βρασμένο αυγό (Πάνω από 4 λεπτά) δεν μπορεί να «κάνει κακό» στη Βιοτίνη.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να σας απασχολούν εάν δίνετε στον σκύλο σας ωμά αυγά είναι η Σαλμονέλα. Θέλει προσοχή από που προμηθεύεστε τα αυγά.

Τα τσόφλια μην τα πετάτε!

Σημαντικά ωφέλημα για το σκύλο μας είναι και τα τσόφλια των αυγών. Μπορείτε να τα στεγνώσετε καλά και αφού τα τρίψετε σε πάρα πολύ μικρά κομματάκια να τα βάλετε στην τροφή του σκύλου σας.

Οπότε είναι ωφέλιμο να δίνετε στον σκύλο σας αυγά αρκεί να είναι μαγειρεμένα ή αφυδατωμένα ώστε να επωφελείται το μέγιστο από αυτά. Να έχετε κατά νου πως τα αυγά δεν μπορεί να είναι η βασική τροφή του σκύλου. 

Επιμέλεια: Τάσος Λοβέρδος

Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τον κτηνίατρο σας.

Με αναφορές από:

1. "Biochemical and Biophysical Research Communications". 2014 Journal Citation Reports. Web of Science (Science ed.). Thomson Reuters. 2015.
2. www.ncbi.nlm.nih.gov3. www.jbc.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο οι έρευνες συνεχίζονται τόσο οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την επίδραση που έχει η οξυτοκίνη...

Οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστές. Τι γίνεται όμως με...

Θα έχετε διαβάσει ή ακούσει για σκύλους που τρώνε σκουπίδια μπαλάκια του γκολφ, πέτρες, στυλό,...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...