Ο Λεωνίδας Μουτάκης είναι εκπαιδευτής σκύλων. Την χρονιά που μας πέρασε αποφάσισε να εκπαιδεύσει το κριάρι του με το όνομα Μπακαγιόκο. Το βίντεο με το αποτέλεσμα της εκπαίδευσης (βλέπε στο τέλος του κειμένου) έγινε viral σε διαδίκτυο και τηλεόραση. Ο ίδιο είναι πολύ σεμνός και χαμηλών τόνων άνθρωπος.Του ζητήσαμε να γράψει ένα κείμενο, λίγα λόγια, με την εμπειρία του. Με αυτό το πρώτο του άρθρο εγκαινιάζουμε στην ουσία και την συνεργασία μας. Στο livingwithdogs.gr θεωρούμε πως νέοι άνθρωποι, με κατάρτιση και όραμα αξίζει να αρθρογραφούν και να μεταφέρουν την γνώση και τις ιδέες τους. 

Το κριάρι (OVIS ARIES) ανήκει στην οικογένεια των προβάτων (OVIS) και είναι αρσενικό. Για να εκπαιδευτεί ένα κριάρι, χρειάζεται κυρίως να μελετήσουμε τις συμπεριφορές του ζώου, η οποία μπορεί να ξεκινήσει με πληροφορίες από βιβλία, αλλά η κύρια πηγή πληροφορίας θα είναι αυτή που θα μας δώσει το ίδιο το ζώο, παρατηρώντας το πολύ συχνά.

Είναι φυτοφάγο - μηρυκαστικό και παρόλο που είναι οικόσιτο και συνεπώς εξημερωμένο από τον άνθρωπο, δεν παύει να είναι εξοπλισμένο με ένστικτα, τα οποία συμβάλλουν ως προς την επιβίωση του.

Ο σκύλος κατά την συνύπαρξη του με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια, ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση μαζί του και έχει αναπτυχθεί επικοινωνία μεταξύ των δύο ειδών. Επίσης ο σκύλος επιθυμεί και ζητά την ανθρώπινη παρουσία. Είναι κοινωνικό θηλαστικό και η επαφή αυτή είναι κάτι που συμβάλει στην ψυχική του υγεία. 

Σε αντίθεση με τα πρόβατα και παρά το γεγονός ότι η ιστορία αναφέρει για εξημέρωση των ζώων αυτών εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν έχουν έχει "συνδεθεί" με τον άνθρωπο, τόσο όσο και ο σκύλος και δεν ζητούν την συντροφιά του.

Προτιμούν να ζουν σε κοπάδια κυρίως του ίδιου είδους και να συμπεριφέρονται αυτόνομα, στο θέμα της διατροφής τους, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει ότι μπορούν να δέχονται την ανθρώπινη παρουσία, αφού μέσω της κτηνοτροφίας και της εξασφάλισης τροφής από τον άνθρωπο στα πρόβατα, δημιουργείται μία σχέση εξάρτησης.

Ο Μπακαγιόκος είναι ένα κριάρι μη κερασφόρο, κρητικής φυλής. Γεννήθηκε, Νοέμβριο του 2016 και προέρχεται από κοπάδι φίλου βοσκού στην Ζάκρο Σητείας. Ζήτησα να τον υιοθετήσω επειδή γεννήθηκε χωρίς πτερύγια αυτιών και ήταν κάτι που το θεώρησα ιδιαίτερο. Μετά το πέρας της εκπαίδευσής του για την πτυχιακή μου, ζει σε ένα περιφραγμένο χώρο 2 στρεμμάτων, ελεύθερος και προστατευμένος από εξωτερικούς πιθανούς κινδύνους, όπου τον επισκέπτομαι κάθε μέρα για να του δώσω τροφή και για να παίξουμε το αγαπημένο του παιχνίδι που δεν είναι άλλο από το να χοροπηδάμε τρέχοντας.

Και κάπου εδώ αρχίζει η δυνατότητα εκπαίδευσης ένα ζώου σαν το κριάρι...

Σε αυτό το κείμενο, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί όλη η διαδικασία εκπαίδευσης βήμα-βήμα. Θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες. Προσπάθησα με λίγα λόγια να σας μεταφέρω την εμπειρία μου. 

Για να ξεκινήσουμε την διαδικασία εκπαίδευσης ενός Κριαριού, θα πρέπει πρώτα από όλα να το απομονώσουμε από το υπόλοιπο κοπάδι και να του δώσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να αρχίζει να συνηθίζει με την παρουσία μας και να μας εμπιστέυτεί. Αυτό συμβαίνει για να καταλάβει ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος, όταν βρίσκεται μαζί μας, διαφορετικά θα ενεργοποιούνται μηχανισμοί stress-άγχους και το ζώο θα απομακρύνεται.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πως κινούμαστε στον χώρο, γιατί είναι εύκολο να παρεξηγηθεί ο τρόπος προσέγγισης που έχουμε επιλέξει με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι η παρουσία μας απειλητική. Μην ξεχνάμε ότι το κριάρι βρίσκεται πλέον εκτός κάλυψης του κοπαδιού και θεωρεί ότι είναι εκτεθειμένο.

Αφού προσπεράσουμε αυτό το εμπόδιο και μέσω της τροφής που του παρέχουμε, δημιουργείται και η σχέση εξάρτησης. Αντιλαμβάνεται (συνδιάζει) κάθε φορά ότι, όταν είμαστε μαζί θα υπάρχει επαρκή τροφή όπου θα καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει νηστικό και αυτό γιατί μπορεί να του δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα τα οποία αν συνδυαστούν με την παρουσία μας, τότε όλη η προσπάθεια θα πάει χαμένη.

Φτάνοντας λοιπόν στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας και αφού έχουμε παρατηρήσει, το πως ζει και συμπεριφέρεται, όταν είναι ελεύθερο στην φύση, για να έχουμε μία επιτυχημένη εκπαίδευση, θα πρέπει σκεφτούμε με βάση την μορφολογία του. Για παράδειγμα ένα κριάρι δεν μπορεί να κάτσει όπως ένας σκύλος, γιατί μορφολογικά είναι εξαιρετικά σπάνιο έως αδύνατον. Μπορεί όμως να στριφογυρίζει γύρω από τον εαυτό του, να πηδάει εμπόδια, να του λέμε με εντολή να ξεκινάει και να σταματάει, ή να κινείται ανάμεσα σε άλλα εμπόδια κτλ. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με κινήσεις όπου θα τις έκανε στην φύση, έτσι και αλλιώς και δεν είναι κάτι ξένο προς αυτό.

Να επισημάνω ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στο ζώο θα πρέπει να είναι συνεπής. Το γεγονός ότι καταφέραμε να μπούμε στο στάδιο της τελικής εκπαίδευσης, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε την σχέση εμπιστοσύνης και εξάρτησης που δημιουργήθηκε. Οι ισορροπίες μεταξύ εμάς και του ζώου, συνεχίζουν να είναι εύθραυστες ως προς το πλαίσιο μιας υγιούς επικοινωνίας, την οποία χρειαζόμαστε και θα πρέπει να διατηρούμε.

Η προσπάθεια κατανόησης των συμπεριφορών ενός ζώου είναι κάτι πολύ σημαντικό ώστε να μας βοηθήσει στην καθημερινή επαφή μαζί του. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε την ευζωία οποιουδήποτε ζώου εάν δεν κατανοήσουμε πως σκέφτεται και πως μαθαίνει.

Η προσπάθεια εκπαίδευσης του Μπακαγιόκο με βοήθησε πολύ. Όταν κάποιος ασχολείται επαγγελματικά στον χώρο της εκπαίδευσης και της συμπεριφοράς, το γεγονός ότι μπαίνει στην διαδικασία να παρατηρήσει συμπεριφορές άλλων ζώων (εκτός του σκύλου) και να προσπαθήσει να εφαρμόσει κάποιο εκπαιδευτικό σχεδιασμό, του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης εκπαίδευσης ή επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς.

Λεωνίδας Μουτάκης - www.leonidasmoutakis.gr
Εκπαίδευση & Συμπεριφορά Σκύλων
Σητεία Κ9

Πτυχιούχος Εκπαιδευτής Σκύλων της Pets Pro Academy
Website: www.petsproacademy.gr

Μέλος της Sam's Field Trainers Team
Website: www.cosmospet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκύλος χρειάζεται άσκηση για να είναι σωματικά αλλά και πνευματικά υγιές. Με την άσκηση...

Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου φυλής και ηλικίας κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εκδηλώσουν...

Κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει αυτό. Καλό είναι...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα σκυλιά έχουν τέσσερα δάχτυλα (toes) σε κάθε πόδι. Από ότι φαίνεται οι φυλές δεν διαφοροποιούνται μόνο στο σωματότυπο, το χρώμα, τρίχωμα κ.α. Η Νορβηγική φυλή σκύλων Norwegian Lundehund έχει 6...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.