Οι σκύλοι με μεγαλύτερο εγκέφαλο είναι πιο «έξυπνοι» από εκείνους με μικρότερο; Είναι κάτι που με έχουν ρωτήσει πολλές φορές και η απάντηση μου ήταν πάντα η ίδια. Δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι πως στο παρελθόν είχα διαβάσει έρευνες που αφορούσαν πρωτεύοντα θηλαστικά αλλά δεν είχε πέσει ποτέ στην αντίληψη μου κάποια έρευνα σχετικά με τους σκύλους.

Με την εξέλιξη της επιστήμης την τελευταία δεκαετία ανακαλύψαμε για τους σκύλους πράγματα που πριν 10 ή 15 χρόνια έμοιαζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Arizona, με επικεφαλής τον καθηγητής Daniel Horschler, υποστηρίζει πως το μέγεθος του εγκεφάλου μπορεί να συνδέεται με την Νοητική και εκτελεστική λειτουργία αλλά όχι με άλλους τύπους νοημοσύνης. «Είτε πρόκειται για τον αριθμό των νευρώνων που έχουν σημασία είτε για τις διαφορές στη συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρώνων. Κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα» δήλωσε ο καθηγητής.

Νοητική λειτουργία ονομάζουμε την ικανότητα να επεξεργαζόμαστε και να κάνουμε χρήση των πληροφοριών που έχουμε συλλέξει και αποθηκεύσει μέσω των διαφορετικών μας αισθήσεων. Μέσω της διαδικασία της μάθησης ή εμπειριών. Με την επεξεργασία και τη χρήση τους, αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι οι ανώτερες γνωστικές λειτουργίες. Αν και υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της εκτελεστικής λειτουργίας, σχεδόν όλες κάνουν αναφορά στον έλεγχο της γνωστικής λειτουργίας και της ρύθμισης των σκέψεων και της συμπεριφοράς μέσω διαφόρων αλληλένδετων διαδικασιών. Περιλαμβάνει μια σειρά από σύνθετες δεξιότητες, όπως η διεύθυνση της προσοχής, ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η ρύθμιση και ο έλεγχος της εκούσιας συμπεριφοράς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 7.000 σκύλοι από 74 φυλές. Τα κυριότερα ευρήματα ήταν ότι τα μεγαλύτερα σκυλιά, με μεγαλύτερους εγκεφάλους, έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τις μικρότερες φυλές. Επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας δεν έδειξαν πως οι σκύλοι με μεγαλύτερο εγκέφαλο διαθέτουν μεγαλύτερη "κοινωνική νοημοσύνη". Αυτό εξετάστηκε από την ικανότητα κάθε σκύλου να ακολουθεί ανθρώπινες χειρονομίες.

Βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι κηδεμόνες των σκύλων έκρυψαν κάτω από 2 πλαστικά κυπελλάκια μία λιχουδιά και περίμεναν 60, 90, 120 ή 150 δευτερόλεπτα πριν δώσουν στον σκύλο την ελευθερία να πάει να την φάει. Τα μικρότερα σκυλιά αντιμετώπισαν περισσότερες δυσκολίες να θυμηθούν που ήταν κρυμμένη.

Αυτοέλεγχος. Οι κηδεμόνες των σκύλων έβαλαν μπροστά από τον σκύλο μία λιχουδιά και στη συνέχεια του "απαγόρευσαν" να την φάει. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά συνήθως περίμεναν περισσότερο πριν χάσουν τον αυτοέλεγχο τους και φάνε τη λιχουδιά.

Πολύ λογικά θα μου πείτε πως μεγαλύτερος αυτοέλεγχος επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης του σκύλου. Οι ερευνητές το έλαβαν υπόψιν τους. Οι μεγαλόσωμες φυλές είχαν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο από τα μικρότερα σκυλιά, ανεξάρτητα από την εκπαίδευσης τους.

Δώστε στον σκύλο σας τον χρόνο που του αξίζει. Καθημερινή σωματική και πνευματική άσκηση. Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν αποδέχτηκα τον όρο «έξυπνος» σε ότι αφορά τους σκύλους. Προσωπικά θεωρώ πως υπάρχουν σκύλοι που το μυαλό τους έχει τεμπελιάσει ως αποτέλεσμα της ζωής που κάνουν ή του περιβάλλοντος που ζουν και άλλοι που το μυαλό τους βρίσκεται σε εγρήγορση. Θα προτιμούσα δηλαδή τον όρο «εύστροφος».

Πηγές:

  • University of Arizona. "Do bigger brains equal smarter dogs?. Daniel J. Horschler, Brian Hare, Josep Call, Juliane Kaminski, Ádám Miklósi, Evan L. MacLean. Absolute brain size predicts dog breed differences in executive function. 2019
  • https://uanews.arizona.edu/
  • www.cognifit.com

Αρθρογράφος:

  Δημήτρης Κοτάκος BCCSDip.DogBhv  
- Διδάσκει στην Ακαδημία Επαγγελμάτων Ζώων Συντροφιάς www.petsproacademy.gr
- Εκπαιδευτής σκύλων στο Ελληνικού Ινστιτούτου Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας www.dogtrainingschool.gr
- Επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας Sam's Field Dog Trainers Team www.cosmospet.gr
Website
www.dimitriskotakos.gr

Photo: Craig Philbrick / unsplash.com/@craigcudi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από μία προεκλογική περίοδο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι υποσχέσεις των υποψηφίων σχετικά με την...

Το παρακάτω κείμενο είναι ενδεικτικό και αφορά την μεταφορά του σκύλου με την Aegean Airlines....

Πολλοί άνθρωποι ήσαν ήδη σχεδόν σίγουροι, αλλά τώρα μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα έρχεται...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.