Πόσο διαφορετικά βλέπουν οι σκύλοι σε σχέση με τους ανθρώπους; Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για τον τρόπο που οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα χρώματα, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι βλέπουν χρώματα, έχουν όμως περιορισμένο χρωματικό φάσμα σε σύγκριση με τον άνθρωπο. 

Πάμε να δούμε τις διαφορές:

Ενώ οι άνθρωποι έχουν τρεις φωτοϋποδοχείς στα μάτια τους (τριχρωματική όραση) και μπορούν να συνθέσουν όλα τα χρώματα του ορατού ηλεκτρομαγνητικού φάσματος του φωτός, οι σκύλοι έχουν δύο (διχρωματική όραση), δηλαδή βλέπουν μόνο ένα μέρος και αντιλαμβάνονται τα χρώματα διαφορετικά. Οι φωτοϋποδοχείς των ματιών μας μεταφέρουν σήματα σχετικά με τα χρώματα από το μάτι στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μας στη συνέχεια ξεχωρίζει τα μήκη κύματος του κόκκινου από το πράσινο και τα μήκη κύματος του μπλε από το κίτρινο. Για τους σκύλους η υπόθεση είναι ότι αντιλαμβάνονται τη χρωματική έκταση από το πράσινο μέχρι το κόκκινο.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερα κωνία, αλλά ο σκύλος έχει περισσότερα ραβδία. Η αναγνώριση των χρωμάτων γίνεται στον αμφιβληστροειδή με τη βοήθεια των κωνίων. Τα κωνία ξεχωρίζουν χρώματα και για να λειτουργήσουν, χρειάζονται περισσότερο φως. Γι΄αυτό ο άνθρωπος δυσκολεύεται να διακρίνει τα χρώματα σε χαμηλό φωτισμό. Αντίθετα, τα ραβδία μας επιτρέπουν να βλέπουμε σε χαμηλό φωτισμό, όμως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν χρώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος βλέπει στο σκοτάδι. Αν παρατηρήσετε, τα μάτια του σκύλου σας στο σκοτάδι λάμπουν. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο φωτεινά από την υπερλειτουργικότητα και γυαλίζουν. Επομένως, αφού ο σκύλος διαθέτει λιγότερα κωνία, βλέπει και λιγότερα χρώματα. Ωστόσο λόγω των ραβδίων, ο σκύλος αναγνωρίζει ευκολότερα τα σχήματα και την κίνηση σε χαμηλό φωτισμό και έχει πιο ενισχυμένη περιφερειακή όραση σε σχέση με τους ανθρώπους. 

Οι σκύλοι έχουν επίσης αρκετά μειωμένη οπτική οξύτητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αν ένας άνθρωπος βλέπει καθαρά τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου που βρίσκεται 30 μέτρα μακριά του, ο σκύλος σας θα χρειαστεί να φτάσει περίπου στα 10 μέτρα για να τις διακρίνει. Αν σας έχει συμβεί ποτέ ο σκύλος σας να σας αναζητά ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων ενώ θεωρείτε οτι σας βλέπει, αυτός είναι ο λόγος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι ανιχνεύουν τρία χρώματα: το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Ο σκύλος ανιχνεύει δύο: το μπλε και το κίτρινο. Αυτήν την ιδιαιτερότητα την έχουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσχρωματοψία. Ο επιστημονικός χώρος υποστηρίζει ότι ο σκύλος μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο από το κίτρινο, λόγω της φωτεινότητας. Το κίτρινο είναι πιο φωτεινό χρώμα. Επίσης, μπορεί να δει τις αποχρώσεις του κίτρινου, αλλά και του μπλε. Δεν υπάρχει γι΄αυτόν πράσινο και κόκκινο.


Photo by Andrew Spencer on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί από εμάς όταν υιοθετήσαμε τον σκύλο μας, είχαμε στο μυαλό μας πολύ συγκεκριμένες εικόνες...

Κάθε χρόνο, τους ζεστούς μήνες, δεκάδες σκυλιά πεθαίνουν μέσα στο αυτοκίνητο από την ζέστη. Για...

Το παιχνίδι με το σκύλο μας στη παραλία είναι κάτι που ευχαριστεί όλους μας αλλά εγκυμονεί...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο σκύλος εξημερώθηκε από τον θεό Απόλλωνα για να συντροφεύει τη θεά Άρτεμη στο κυνήγι – τη σχέση του σκύλου με το κυνήγι μαρτυρά και η ετοιμολογία της λέξης...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...