Ο πρώτος οίστρος, η ενήβωση δηλαδή στον θηλυκό σκύλο, ξεκινά στην ηλικία των 6 μηνών συνήθως. Στις μικρόσωμες φυλές μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα (4-5 μηνών) ενώ στις γιγαντόσωμες μέχρι και σε ηλικία 12-24 μηνών. Η σκύλα παρουσιάζει 2 οιστρικούς κύκλους τον χρόνο, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, καθώς ενδέχεται να εκδηλώσει τρεις μέσα στο έτος ή μόνο έναν, όταν πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή.

Τα στάδια του οιστρικού κύκλου είναι τα ακόλουθα :

1. Πρόοιστρος: Πρόκειται για το στάδιο πριν τον οίστρο, όπου το ζώο εμφανίζει την περίοδό του. Το θηλυκό προσελκύει αρσενικά, αρνείται όμως την επίβαση. Τα χείλη του αιδοίου εμφανίζονται σκληρά και εξοιδημένα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται τριπλάσιο του φυσιολογικού μεγέθους του, καθιστώντας τον ιδιοκτήτη ικανό να διαπιστώσει ότι η σκυλίτσα βρίσκεται στην πρώτη φάση του αναπαραγωγικού της κύκλου. Στην φάση αυτή, είναι πιθανόν να προβάλλει μια υπερευαισθησία ή και ιδιομορφία στην συμπεριφορά της, κάτι το οποίο θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένου της αύξησης των οιστρογόνων στον οργανισμό της.

Ο πρόοιστρος είναι το στάδιο που γίνεται φανερά αντιληπτό από τους περισσότερους ιδιοκτήτες θηλυκών σκύλων, καθ’ ότι το ζώο εμφανίζει οροαιματηρό έκκριμα απαλού κόκκινου χρώματος (περίοδος). Η διάρκεια του πρόοιστρου είναι συνήθως 9 ημέρες (7-21 ημέρες). Η περίοδος μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από όλους τους ιδιοκτήτες, λόγω αυξημένης αυτοπεριποίησης ορισμένων σκύλων, οι οποίοι γλείφουν και καθαρίζουν το αιδοίο πριν δει το αίμα ο ιδιοκτήτης.

Για την καλύτερη υγιεινή, μπορούν να φορεθούν ειδικές σερβιέτες-πάνες, ώστε να μην έρχεται σε επαφή η ευαίσθητη περιοχή με μικρόβια του περιβάλλοντος, καθώς στην φάση αυτή, η είσοδος τους στην γεννητική οδό είναι πολύ πιο εύκολη. Το ίδιο ισχύει και με το μπάνιο -καλό είναι δηλαδή να μην κάνουμε μπάνιο την σκύλα μας κατά την διάρκεια της περιόδου της, ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιμολύνσεις της περιοχής από μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο νερό. 2. Οίστρος: Κατά την διάρκεια του σταδίου αυτού που ακολουθεί τον πρόοιστρο, η σκύλα δέχεται την επίβαση και το υποδεικνύει στο αρσενικό με την στάση του σώματός της. Τα χείλη του αιδοίου είναι εξοιδημένα αλλά χαλαρά ενώ είναι πιθανό να συνεχίζεται η αιμορραγία, όπου τώρα το αίμα έχει έναν πιο βαθύ κόκκινο-καφέ χρωματισμό. Η διάρκεια του οίστρου (της περιόδου δηλαδή που το ζώο «σέρνει») κυμαίνεται από 3-21 μέρες, με συνήθη διάρκεια τις 9 μέρες. Κατάλληλη φάση σύζευξης είναι τις τελευταίες 7 μέρες του οίστρου και συγκεκριμένα το επιτυχέστερο ζευγάρωμα γίνεται την 9η-11η και 13η ημέρα από την εμφάνιση του πρόοιστρου, από την πρώτη ημέρα δηλαδή που παρουσιάζεται στο ζώο η περίοδός του.

3. Δίοιστρος: Αρχίζει όταν η σκύλα αρνείται πλέον την επίβαση ενώ το αιδοίο παύει να είναι εξοιδημένο και αιμορραγικό. Η διάρκειά του είναι 45-60 ημέρες.

4. Άνοιστρος: Ξεκινά με το τέλος του δίοιστρου και τελειώνει με την αρχή του πρόοιστρου. Το γεννητικό σύστημα βρίσκεται σε αδράνεια για 4 μήνες (1 μήνα-2 έτη). Η διακύμανση της διάρκειας του άνοιστρου οφείλεται στην επίδραση των φερορμονών και στην εποχή του έτους.

Ανεξάρτητα από το αν ενδιαφερόμαστε να ζευγαρώσουμε το ζώο μας, είναι καλό να γνωρίζουμε τα παραπάνω βασικά πράγματα για τον οιστρικό της κύκλο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές που θα παρουσιάσει.

Επιπλέον, την πρώτη φορά που η σκυλίτσα θα εμφανίσει αίμα στο αιδοίο, ιδίως για κάποιον ιδιοκτήτη που είναι το πρώτο του κατοικίδιο, η επίσκεψη στον κτηνίατρο συστήνεται, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για περίοδο και όχι για τραυματισμό της περιοχής, μικρόβια, ξένο σώμα ή οποιοδήποτε άλλο παθολογικό αίτιο αιμορραγίας της γεννητικής οδού.

Τι πρέπει να προσέχω:
Η βόλτα στο διάστημα της περιόδου ενδείκνυται και είναι μάλιστα ευεργετική, αρκεί η σκύλα να μην καταπονείται με μεγάλες αποστάσεις ή προσπάθειες αποφυγής των αρσενικών, δεσποζόμενων και μη, που θα προσπαθήσουν να την προσεγγίσουν. Οι αρσενικοί σκύλοι οσφραίνονται τις θηλυκές σκύλες με περίοδο ακόμα και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων. Ο σκύλος μας θα πρέπει να παραμένει πάντα στο λουρί και να υπάρχει έλεγχος για την αποφυγή συναντήσεων με αρσενικούς σκύλους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η περιποίηση του σκύλου μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Το καθάρισμα των ματιών, αυτιών, το...

Όσο μελετάμε τους σκύλους τόσο ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα για την φύση, την συμπεριφορά ή το...

Το σύνδρομο του μικρού σκύλου δεν είναι κάτι καινούριο. Έχουν γίνει πολλές έρευνες και κάθε φορά...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...