Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ζούσαμε μέρες καραντίνας. O κορονοϊός έχει αλλάξει τη ζωή μας και είναι απαραίτητο να προσαρμοστούμε. Σίγουρα δεν αρέσει σε κανέναν.Ούτε σε εμάς, ούτε στον σκύλο μας. Πολλά λέγονται και γράφονται. Θα ήταν προτιμότερο να ακούμε τι έχουν να μας πουν οι επιστήμονες και να μην ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών του Facebook. Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες ιδέες για το πως μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας, τις μέρες της απομόνωσης, παρέα με τον σκύλο μας. Θα αναφερθώ θέματα που αγγίζουν την ιδιότητα μου.

Ενώ οι περισσότεροι κατανοούμε πως περνάμε δύσκολες μέρες και την σοβαρότητα της κατάστασης, ο σκύλος μας δεν βλέπει ειδήσεις και δεν σερφάρει στο διαδίκτυο. Για τον σκύλο είναι μία απότομη αλλαγή της καθημερινότητάς του και αυτό σε περισσότερα σκυλιά δεν αρέσει. Να έχετε κατά νου πως οι αλλαγές στο περιβάλλον και την ζωή των κάποιων σκύλων φέρνουν αλλαγές και στην συμπεριφορά τους. Οπότε εάν παρατηρήσετε πως ο σκύλος σας κάνει πράγματα που δεν έκανε πριν, μην πανικοβληθείτε. Ανάλογα, καλέστε τον κτηνίατρο ή κάποιον ειδικό σχετικά με την συμπεριφορά.

Μπορείτε να βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας αρκεί να κρατάτε τις απαραίτητες αποστάσεις από τους γύρω μας. Δύο μέτρα λένε οι ειδικοί. Ο σκοπός της βόλτας δεν είναι για να κάνει την ανάγκη του μόνο, αλλά και να εκτονωθεί σωματικά και πνευματικά. Εάν αισθάνεστε ανασφάλεια να κάνετε μεγάλες βόλτες και να έρθετε σε επαφή με κόσμο, κρατήστε τις βόλτες σύντομες για τα απολύτως απαραίτητα.Προσωπικά έχω κρατήσει τις δύο πρώτες βόλτες, πρωί και μεσημέρι, μικρές γύρω από το τετράγωνο και έχω μεταφέρει την βραδινή, μεγάλη, βόλτα μετά τις 24:00. Εκείνη την ώρα οι άνθρωποι που κυκλοφορούν είναι πολλοί λίγοι. Μπορείτε επίσης να αλλάζετε πεζοδρόμιο σε περίπτωση που δείτε κάποιον μπροστά σας και δεν θέλετε να βρεθείτε "πρόσωπο με πρόσωπο". Όπως αισθάνεστε. Εσείς που μένετε στην περιφέρεια ή σε λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές είστε πιο τυχεροί.

Το κομμάτι της πνευματικής και σωματικής, σε ένα βαθμό, εκτόνωσης προσπαθήστε να το καλύψετε στο σπίτι. Μία επανάληψη τις βασικής εκπαίδευσης είναι καλή πνευματική άσκηση. Επίσης μπορείτε να βρείτε στα petshop παιχνίδια που μπορούν να κρατήσουν το μυαλό του σκύλο σας απασχολημένο πολύ ώρα. Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά μια βόλτα με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι καλή πνευματική άσκηση για κάποιους σκύλους. Θα δει και θα επεξεργαστεί εικόνες από το περιβάλλον. Σημασία έχει να βάλουμε την σκύλο στην διαδικασία να σκεφτεί και να βάλει το μυαλό του να δουλέψει. 

Πάρε μία παλιά πετσέτα που δεν χρειάζεσαι και άπλωσε την στο πάτωμα μπροστά στο σκύλο σου. Πάρε ένα κομματάκι ξηρή τροφή, βάλε να την μυρίσει και τοποθέτησε την κάτω από την πετσέτα, στην άκρη, στην πλευρά που είναι μπροστά του. Παρακίνησε τον σκύλο σου να μυρίσει και να πάρει τη τροφή. Εάν τα καταφέρει με την πρώτη, άρχισε να μετακινείς την τροφή όλο και σε πιο μεγάλη απόσταση κάτω από την πετσέτα. Να έχεις υπομονή και να επιβραβεύεις τον σκύλο σου κάθε φορά που βρίσκει την τροφή. Μπορείς να κάνεις το ίδιο τυλίγοντας τη πετσέτα και τοποθετώντας τροφή κατά μήκος. Το ζητούμενο είναι να ξετυλίξει ο σκύλος την πετσέτα και να φάει τη τροφή. 

Μία άλλη λύση είναι να του δώσεις να παίξει με τα λεγόμενα "παιχνίδια τροφής" όπως είναι τα λαστιχένια και όχι μόνο Kongs. Τοποθετείς ξηρή τροφή μέσα στο παιχνίδι και ο σκύλος παίζει ψάχνοντας παράλληλα τον τρόπο να βγάλει και να φάει την τροφή. Τα Kongs είναι πολύ ανθεκτικά στο μασούλημα. Επίσης είναι καλό να δίνεις στον σκύλο σου το παιχνίδι αυτό όταν θα απουσιάζεις για λίγες ώρες από το σπίτι. Συνήθως κρατάει τον σκύλο απασχολημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά υπάρχουν και άλλα ανάλογα παιχνίδια εκτός από την συγκεκριμένη μάρκα. 

Όσο για την σωματική άσκηση καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο να πετάτε το μπαλάκι στο σαλόνι αλλά σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ανεβείτε στην ταράτσα ή να κατεβείτε στην πιλοτή. Πάρτε μαζί σας τα παιχνίδια που του αρέσουν και παίξτε μαζί του όσο έχετε διάθεση και μπορείτε. Εάν τώρα μπορείτε να πάρετε το αυτοκίνητο και να τρέξετε στην εξοχή είναι ότι καλύτερο.

Το Tug Of War είναι μία καταπληκτική άσκηση. Στο άρθρο παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες. Tug-of-war - Ένα ωφέλιμο παιχνίδι για τον σκύλο σου, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή!

Εάν έχετε προγραμματισμένα εμβόλια ή εξετάσεις μιλήστε με τον κτηνίατρο σας και μην πάρετε αποφάσεις αυθαίρετα. Μην αμελείτε επίσης την αποπαρασίτωση του. Ευτυχώς τα petshop είναι ανοιχτά και μπορείτε να προμηθευτείτε ότι χρειάζεστε. Τα περισσότερα πια μεταφέρουν την παραγγελία σας σπίτι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που είχα ετοιμάσει παλιότερα για το πως μπορεί να εκτονωθεί, σε ένα βαθμό, ένας σκύλος τις μέρες που η βροχή δεν το επιτρέπει. Βέβαια είχα την επιλογή της ταράτσας μπορείτε όμως να κάνετε το ίδιο στην πιλοτή ή εάν έχετε μεγάλο μπαλκόνι.


Δημήτρης Κοτάκος

Photo by: Avi Naim

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλές ξηρές τροφές σκύλων περιέχουν πατάτα (λαχανικό) στην σύστασή τους. Έχουν γραφτεί πολλά για...

Στους σκύλους αρέσουν τα ξύλα. Μπορούν και τα σπάνε με τα δόντια τους, τα μασάνε και κάνουν ήχο...

Προσοχή στο ράδιο αρβύλα! Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι διαβάζουμε το ίδιο παραπλανητικό άρθρο σε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...