Από τις πιο συχνές απορίες που καταγράφονται στους κηδεμόνες αρσενικών σκύλων, είναι εάν η στείρωση μπορεί να αλλάξει την συμπεριφορά του σκύλου τους. Προς το "καλύτερο" ή το "χειρότερο". Στο δρόμο που βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους, στο πάρκο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλοι έχουν άποψη για το θέμα και αυτά που λέγονται και γράφονται τις περισσότερες φορές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Η επιστήμη - ευτυχώς - έχει τις τελευταίες δεκαετίες απαντήσει σε πολλά θέματα που αφορούν στη συμπεριφορά του σκύλου. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν απαντήσεις και κανείς άλλος. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στο κείμενο συμπεριλαμβάνονται και οι σχετικές έρευνες για εσάς που θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά τα ευρήματα.

Η τεστοστερόνη επηρεάζει την συμπεριφορά.

 1. Η τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των συνδέσμων, στην αύξηση των οστών καθώς και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.
 2. Στην ηλικία μεταξύ 6-12 μηνών η τεστοστερόνη φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα στο σώμα των αρσενικών σκύλων. Σε αυτό το διάστημα οι σκύλοι είναι πολύ πιθανό να γίνουν στόχος ανταγωνιστικής επιθετικότητας από άλλα αρσενικά σκυλιά.
 3. Η τεστοστερόνη μπορεί να είναι υπεύθυνη για συμπεριφορές που μπορούν να περιγραφούν ως αυξημένη "επιμονή"
 4. Η τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει έναν σκύλο να πάρει αποφάσεις υψηλού ρίσκου.
 5. Η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση ενός "φοβικού" σκύλου.

Προσοχή! Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κάποιων συμπεριφορών στην περίπτωση που αυτές δεν έχουν γίνει "μαθησιακές" με το πέρασμα του χρόνου (με την επανάληψη της συμπεριφοράς) και οφείλονται στην τεστοστερόνη.

Ας δούμε τώρα ποιες συμπεριφορές μπορούν να σημειώσουν βελτίωση με την στείρωση του σκύλου και ποιες όχι.

Πολλές από τις παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να μην οφείλονται μόνο στην ορμόνη αλλά και σε άλλες αιτίες. Σε αυτή την περίπτωση η στείρωση δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 1. Το "μαρκάρισμα" (όπως κοινά λέμε) μιας περιοχής, όταν οφείλεται στην ορμόνη. Υπάρχουν και σκυλιά που "μαρκάρουν" κάποια περιοχή επειδή φοβούνται ή είναι στρεσαρισμένα.
 2. Τη μείωση της ανταγωνιστικής επιθετικότητας μεταξύ αρσενικών. Οι έρευνες υποστηρίζουν μείωση της συμπεριφοράς 40% - 45%.
 3. Την προσπάθεια του σκύλου να "δραπετεύσει" για την αναζήτηση συντρόφου. Εάν ο σκύλος το σκάει από το σπίτι επειδή βαριέται ή είναι περίεργος και θέλει να εξερευνήσει, η στείρωση δεν θα βοηθήσει.
 4. Το καβάλημα του ανθρώπινου σώματος ή αντικειμένων. Στην περίπτωση που οφείλεται στις ορμόνες και όχι σε άλλους λόγους. Παραδείγματος χάρη, ενθουσιασμό ή στρες.
 5. Η συμπεριφορά ενός φοβικού σκύλου δεν θα βελτιωθεί με την στείρωση. Υπάρχει περίπτωση λόγω έλλειψης της τεστοστερόνης να μειωθεί ακόμα περισσότερο η αυτοπεποίθησή του. Αυτό μπορεί να συμβεί σε σκυλιά που παρουσιάζουν την συμπεριφορά αυτή πριν την στείρωση. Δεν σημαίνει πως ένα σκυλί με αυτοπεποίθηση θα γίνει "φοβικό" μετά την στείρωση.
 6. Ο σκύλος δεν θα νιώσει λιγότερο "αρσενικός" μετά τη στείρωση. Αυτό είναι κομμάτι της ανθρώπινης σκέψης και όχι του σκύλου. 
 7. Εάν ο σκύλος σας "ήταν φύλακας" πριν την στείρωση θα συνεχίσει να είναι και μετά.Φυσικά υπάρχουν πολλά οφέλη στην υγεία του σκύλου από την στείρωση (καρκίνος των όρχεων, προβλήματα με τον προστάτη). Μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας. Επίσης ένας στειρωμένος σκύλος δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην μείωση των αδέσποτων στην χώρα μας.


Παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και την ηλικία που ο σκύλος θα πρέπει να στειρωθεί.

Προβλήματα υγείας από την πρόωρη στείρωση

Η στείρωση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κάποιων συμπεριφορών αλλά δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να έχει κάποιος σκύλος. Δεν είναι η μαγική λύση. Η κοινωνικοποίηση, η εκπαίδευση και η πρόληψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών με την βοήθεια καταρτισμένου επαγγελματία είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε από νωρίς.


Με αναφορές από:

Perusquía M. & Stallone J.N. (2010) Do androgens play a beneficial role in the regulation of vascular tone? Nongenomic vascular effects of testosterone metabolites. Am J Physiol Heart Circ Physiology 298:H1301–H1307

Pathirana I.N., Yamasaki, H., N. Kawate et al (2012) Plasma insulin-like peptide 3 and testosterone concentrations in male dogs: changes with age and effects of cryptorchidism. Theriogenology 77(3):550-557

Welker, K.M., & Carré, J.M. (2014). Individual differences in testosterone predict persistence. European Journal of Personality, 29(1), 83-89.

Stanton, S.J., Liening, S.H., & Schultheiss, O.C. (2011). Testosterone is positively associated with risk taking in the Iowa Gambling Task. Hormones and Behaviour, 59(2), 252-256

Eisenegger, C., Kimsta, R., Naef, M., Gromoll, J., & Heinrichs, M. (2016). Testosterone and androgen receptor gene polymorphism are associated with confidence and competitiveness in men. Hormones and Behaviour doi:10.1016/j.yhbeh.2016.09.011

Σχετικα αρθρα...

ΥΓΕΙΑ

Συχνά αναρωτιόμαστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσουμε τον σκύλο μας. Έχουμε...

ΥΓΕΙΑ

Τα άγανα είναι αγκάθια που εμφανίζονται στις κορυφές αγριόχορτων. Το σχήμα τους έχει αιχμηρή άκρη...

ΥΓΕΙΑ

Θα έχετε παρατηρήσει πως η μύτη του σκύλου σας είναι υγρή. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωρίζουμε πως το Alzheimer είναι ασθένεια που προσβάλει τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει με τους...

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να στειρώσεις τον σκύλο σου ίσως να πάρεις τόσες θετικές όσες και...

Οι κηδεμόνες σκύλων θα σας πουν ότι οι σκύλοι τους έχουν προσωπικότητα! Η έρευνα που έγινε από το...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Rottweiler είναι μια από τις αρχαιότερες φυλές, κατάγεται από την Νότια Γερμάνια και είναι πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν από τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.