Πολλές από τις συμπεριφορές που εμείς οι άνθρωποι ονομάζουμε "μη επιθυμητές", δεν είναι τίποτε άλλο από φυσιολογικές σκυλίσιες συμπεριφορές. Επίσης σκέψεις εύκολες και λογικές για εμάς, δεν είναι τόσο απλές και λογικές για τους σκύλους μας. Σήμερα υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως κάποια σκυλιά που οι ιδιοκτήτες τους αρχίζουν απαιτητική εκπαίδευση από πολύ μικρή ηλικία, δεν πρόκειται να πάρουν το βραβείο του καλύτερου μαθητή μέχρι να είναι αρκετά ώριμα ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους. Είναι σαν να προσπαθούμε να διδάξουμε σε ένα πολύ μικρό παιδί ανώτερα μαθηματικά. Είναι ένα θέμα που θέλει μεγάλη συζήτηση αλλά απλά το αναφέρω για τις ανάγκες του κειμένου.

Ένας πολύ βασικός επίσης λόγος που τα σκυλιά δεν ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση είναι ότι ο τρόπος/πρακτική που εφαρμόζουμε, δεν είναι ο σωστός οπότε το ζητούμενο δεν μπορεί να γίνει κατανοητό.

Ο Dr. Brian Hare (bio), υποστηρίζει πως οι σκύλοι δεν μπορούν να αντιληφθούν την "συνδεσιμότητα". Στην περίπτωση του λουριού δηλαδή, το γεγονός πως δύο ζωντανοί οργανισμοί είναι δεμένοι ο ένας με το άλλον και πρέπει να περπατούν δίπλα-δίπλα. Είναι απλό στη σκέψη, στη φύση δεν συμβαίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Ένας άλλος λόγος που τα σκυλιά τραβάνε στη βόλτα έχει να κάνει με κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν "opposition reflex". Είναι κάτι πολύ καλά ριζωμένο στο μυαλό τους και έχει να κάνει με το ένστικτο της επιβίωσης.Όταν το σώμα τους αισθάνεται πίεση από την μία πλευρά, ενστικτωδώς το μυαλό δίνει εντολή στον σκύλο να τραβάει προς την άλλη. Ἐτσι όταν ο σκύλος σας νιώθει πίεση από το λουρί στο λαιμό του τραβάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δύο σκύλοι δεν περπατούν ποτέ ο ένας δίπλα στον άλλον (ακόμα και αν είναι οι καλύτεροι φίλοι). Πάντα ο ένας θα προπορεύεται, έστω και λίγο. Οπότε η συμπεριφορά που ζητάμε δεν είναι σκυλίσια. Οι σκύλοι δεν γνωρίζουν τι είναι "το λουρί" και ποια η χρησιμότητα του.

Ο σκύλος που τραβάει στην βόλτα δεν είναι πεισματάρης, ούτε θέλει να αποδείξει πως αυτός είναι το αφεντικό ή να δείξει έλλειψη σεβασμού προς εμάς. Τραβάει το λουρί γιατί ποτέ δεν του έδωσες να καταλάβει ότι δεν θέλεις να το κάνει, με σωστή εκπαιδευτική διαδικασία. Στην βόλτα υπάρχουν τόσα πιο ενδιαφέροντα πράγματα από το να περπατάει δίπλα σου. Γάτες, πουλιά, χώμα και δέντρα να μυρίσει, άλλα σκυλιά για να παίξει, μεγάλος χώρος -επιτέλους- για να τρέξει. Προσπαθεί να καταλάβει τι στο καλό συμβαίνει με αυτό το λουρί που του στερεί την διασκέδαση.

Όσο θα περνάει ο καιρός και ο σκύλος θα παραμένει συγχυσμένος και μπερδεμένος (με την δική του συμπεριφορά και την δική σας αντίδραση), το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο το τράβηγμα. Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα που αναπτύσσονται με το καιρό είναι αυτό που ονομάζουμε "επιθετικότητα του λουριού" (leash aggression). Θα το αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο στο μέλλον. 

Δεν ωφελούν οι πνίχτες, αντιθέτως κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ο εξοπλισμός που οι διαφημιστές ονομάζουν "no pulling" δεν μπορεί από μόνος του να κάνει θαύματα. Μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Πρέπει με σωστή προσέγγιση να δώσουμε στο σκύλο μας να καταλάβει τι ακριβώς ζητάμε από αυτόν. Αυτό φυσικά ισχύει για κάθε τι στη σχέση μας μαζί του.

Εάν θέλουμε να ζούμε αρμονικά με τον σκύλο μας θα πρέπει να βρούμε τον σωστό τρόπο επικοινωνίας. Εάν κάτι τέτοιο δεν μας είναι εύκολο ή δεν έχουμε την υπομονή, καλό θα είναι να ζητήσουμε την βοήθεια ενός επαγγελματία. Οι φωνές και η τιμωρία δεν θα βοηθήσουν και γιαυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.

Το λουρί είναι πολύ σημαντικό εξάρτημα για την ασφάλεια του. Είναι μεγάλος ο αριθμός των σκύλων που σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά όταν βγαίνουν βόλτα χωρίς λουρί σε αστικό περιβάλλον (κυρίως). Ο σκύλος στις περισσότερες περιπτώσεις θα ακολουθήσει το ένστικτό του και αυτό είναι κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα. Γνωρίζουμε όλοι πως οι αντιδράσεις του είναι πολύ γρήγορες.

Προσωπικά δεν έχω γνωρίσει μέχρι σήμερα άνθρωπο που είναι πιο γρήγορος από τον σκύλο του. Είναι πολύ δύσκολο να τον προλάβουμε όταν θα αποφασίσει να κυνηγήσει τη γάτα στο απέναντι πεζοδρόμιο, με κίνδυνο να τον χτυπήσει αυτοκίνητο. Επίσης πόσο σίγουρος είσαι πως όταν τον φωνάξεις, θα γυρίσει σε σένα, αντί να ακολουθήσει το ένστικτό του;

Δημήτρης Κοτάκος
www.dimitriskotakos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη (Xylitol) είναι τοξική για το σκύλο σου και μπορεί να τον οδηγήσει...

Ο εμβολιασμός των κουταβιών ξεκινά ιδανικά αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, σε ηλικία 6-7...

Όλα τα σκυλιά, ανεξαρτήτου φυλής και ηλικίας κάποια στιγμή της ζωής τους μπορεί να εκδηλώσουν...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

To Κυνηγόσκυλο της Ίμπιζα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλου, με καταγωγή από Ισπανία και συγκεκριμένα από τις Βαλεαρίδες νήσους. Σύμφωνα με το American Kennel Club το βάρος των αρσενικών φτάνει τα 23...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.