Πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα, τείνουν να γίνουν από απρόβλεπτα και σποραδικά σε συνήθη φαινόμενα που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα, την ασφάλεια και τη ζωή μας – πόσο μάλλον την ασφάλεια και την ευημερία των κατοικίδιων ζώων, αφού αυτή εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Φαινόμενα που αφορούσαν χώρες μακρινές και εμείς τα βλέπαμε από τις ειδήσεις και την ασφάλεια του καναπέ μας, τώρα έρχονται στις πόλεις μας, στα σπίτια μας και πολλές φορές δεν χτυπούν ούτε την πόρτα, έτσι ώστε να μας δώσουν χρόνο προετοιμασίας.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και αρκετές Ευρωπαϊκές συμπεριλαμβάνουν στο σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και στο δυναμικό τους και υπηρεσίες διάσωσης ζώων σε περιπτώσεις καταστροφών (βλ. FEMA) και βέβαια οι περισσότερες οικογένειες έχουν συνηθίσει και θεωρούν αυτονόητο, το να έχουν προετοιμάσει ένα Οικογενειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (πχ έκτακτη εκκένωση οικίας, blackout κ.α.)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαθέτει ενημερωτικό έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. και είναι πολύ βοηθητικό για τη σύνταξη ενός Οικογενειακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Μπορείτε να βρείτε το ενημερωτικό έντυπο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

Επίσης χρήσιμες πληροφορίες για την προετοιμασία Οικογενειακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων μπορείτε να βρείτε και στην δωρεά εφαρμογή της IFRC (Πρώτες Βοήθειες – IFRC, στο μενού ‘’Προετοιμάσου’’) που προσφέρεται μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

  1. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cube.gdpc.fa
  2. https://itunes.apple.com/gr/app/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-ifrc/id1312876691?l=el&mt=8

Εάν λοιπόν είσαι κηδεμόνας κατοικίδιου, ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσεις την ασφάλεια του είναι να τo συμπεριλάβεις στο οικογενειακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, εφόσον βέβαια έχεις φροντίσει να το προετοιμάσεις και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να το εξασκείς συχνά και να το αναθεωρείς σύμφωνα με τις ανάγκες και τις καταστάσεις.

Σημαντικές οδηγίες και συμβουλές σύμφωνα με τα εγχειρίδια της FEMA (Federal Emergency Management Agency) και του GDPC (Global Disaster Preparedness Center της IFRC και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού):

  • Μάθε να προσφέρεις τις βασικές πρώτες βοήθειες τόσο στον εαυτό σου και την οικογένειά σου, όσο και στο κατοικίδιό σου. Ζήτα συμβουλές από κτηνίατρο, αγόρασε ειδικά βιβλία και φτιάξε ένα κατάλληλο φαρμακείο.
  • Το οικογενειακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα κατοικίδια και τα οικόσιτα ζώα.
  • Εάν το σπίτι σου δεν προσφέρει ασφάλεια σε εσένα τότε σκέψου ότι κινδυνεύει και το κατοικίδιό σου.
  • Μάθε ποια ξενοδοχεία ή άλλοι χώροι φιλοξενίας είναι Pet Friendly, ώστε να μπορείς να καταφύγεις εκεί μαζί με το κατοικίδιό σου.
  • Σε περίπτωση μεγάλης καταστροφής και δημιουργίας καταυλισμών θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει τη διαμονή του κατοικίδιου σου. Στους περισσότερους καταυλισμούς δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια ζώα, παρά μόνο Σκύλοι Συνοδοί Τυφλών, Σκύλοι Βοήθειας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Σκύλοι Έρευνας κ.α.
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιοι φίλοι, συγγενείς, καταφύγια ζώων ή κτηνίατροι μπορούν να φροντίζουν τα ζώα σου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ετοίμασε μια λίστα με αριθμούς τηλεφώνων και προσθέστε τους στο κινητό σου τηλέφωνο.
  • Πάρε μαζί σου τα κατοικίδια ζώα σε ασκήσεις εκκένωσης, ώστε να συνηθίζουν να τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή άλλο μέσο και να ταξιδεύουν ήρεμα και με ασφάλεια.
    Παρόλο που μπορεί να θεωρείς ότι το ζωάκι σου δεν μπορεί χωρίς εσένα, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να το στεγάσεις κάπου αλλού σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Κράτα εμβολιασμένο το κατοικίδιο ζώο σου και βεβαιώσου ότι στο κολλάρο του υπάρχει καλά στερεωμένη ταυτότητα με τα στοιχεία σου. Οι περισσότεροι χώροι φιλοξενίας απαιτούν να δουν το ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας του ζώου.

Συγκέντρωσε σε ένα σακίδιο τα είδη πρώτης ανάγκης για τα κατοικίδια ζώα σου. Το σακίδιο με τα είδη πρώτης ανάγκης για τα κατοικίδια ζώα σου θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Ανθεκτικά λουριά (οδηγούς) και συστήματα ασφάλισης όπως ένα καραμπίνερ για να εξασφαλίσεις ότι δεν μπορούν να διαφύγουν.
  • Τροφή (κονσέρβες ή κροκέτες σε ημερήσιες μερίδες), εμφιαλωμένο νερό, δοχεία φαγητού, άμμο για γάτες και ένα ανοιχτήρι κονσέρβας.
  • Φάρμακα και φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας αποθηκευμένα σε αδιάβροχες σακούλες ή δοχεία.
  • Ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών με όλα τα απαραίτητα υλικά για την αντιμετώπιση τραυματισμών ή και δηλητηριάσεων. Ζήτα τη συμβουλή του κτηνιάτρου σου τόσο για την αγορά των κατάλληλων φαρμάκων και υλικών, όσο και για την ορθή τους χρήση.
  • Πρόσφατες φωτογραφίες με το κατοικίδιό σου για την περίπτωση που χαθεί.
  • Ένα ειδικό βιβλίο που να περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της φυλής του κατοικίδιου σου, ειδικά εάν είσαι νέος ιδιοκτήτης, θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ίσως δημιουργηθούν.
  • Κρεβάτι, κλουβί (kennel) κατοικίδιου και παιχνίδια.
  • Αν και οι προειδοποιήσεις ειδικά για τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν εκδοθεί ώρες, ακόμη και ημέρες, νωρίτερα, ωστόσο να είσαι προετοιμασμένος και για το απρόβλεπτο.
    Σε κάθε περίπτωση έντονων ή ακραίων καιρικών φαινομένων, φέρε τα κατοικίδια ζώα μέσα στο σπίτι ώστε να μη χρειαστεί να ψάξεις για αυτά αν χρειαστεί να φύγεις γρήγορα.
  • Θυμήσου ότι η συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων μπορεί να αλλάξει δραματικά μετά από μια καταστροφή, να γίνουν επιθετικά ή φοβικά. Πρόσεξε αλλαγές στην συμπεριφορά τους και προστατέψτε τα. Τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αποπροσανατολιστούν ή να χαθούν, ιδιαίτερα αν η καταστροφή έχει αλλάξει τον περιβάλλοντα χώρο που έχουν συνηθίσει να ζουν ή ακόμα και εάν έχουν δημιουργηθεί νέες έντονες μυρωδιές στο περιβάλλον.
  • Μην αφήνεις τα κατοικίδια να προσεγγίζουν χαλάσματα και λασπόνερα. Ιδιαίτερα στα συντρίμμια και τα λασπόνερα μπορεί να υπάρχουν χυμένες χημικές ουσίες, λιπάσματα, επικίνδυνα μεταλλικά ή γυάλινα στοιχεία.
  • Συμβουλέψου τον κτηνίατρο ή έναν πιστοποιημένο θετικό εκπαιδευτή εάν τα προβλήματα συμπεριφοράς επιμένουν.

Θυμήσου ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και οι κατά τόπους εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις χρειάζονται τη βοήθειά μας ειδικά μετά από καταστροφές!

Πηγές φωτογραφιών:

Lumberton, NC, USA--October 12, 2016--FEMA Urban Search and Rescue, DHS ICE/Homeland Security Investigators and local responders help rescue animals that have been left behind in flooded neighborhoods. The flooding is a result of Hurricane Matthew. (Jocelyn Augusitno/FEMA)
Photo by Jocelyn Augustino - Oct 12, 2016 - Location: Lumberton, North Carolina

Lumberton, NC, USA--FEMA's Urban Search and Rescue Teams from Missouri Task Force 1 rescues a dog that was stranded in a neighborhood that was flooded following Hurricane Matthew.Jocelyn Augustino/FEMA
Photo by Jocelyn Augustino - Oct 10, 2016 - Location: Lumberton, North Carolina

The Tri-State County Animal Response Team says this AKC Reunite Pet Disaster Relief Trailer will help them respond to events like flooding earlier this year in New Richmond, Ohio.

Κωνσταντίνος Καλφούντζος - Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων
Pet Partners International Team Evaluator
Scent Work Instructor

Επικοινωνία: twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα είναι εννέα. Παίρνω κλειδιά, τηλέφωνο και βγαίνω τη βραδινή μας βόλτα με τη Ziggy. Καθώς...

Στο ερώτημα αυτό θα ακούσετε πολλές απαντήσεις. Είναι θέμα διαμάχης εδώ και καιρό για το αν πρέπει...

Η άνοιξη έφτασε! Επιτέλους. Προσωπικά την περίμενα όσο τίποτε άλλο. Βόλτα με το σκύλο στην εξοχή...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα Boxer ανήκουν στις φυλές μεσαίας κατηγορίας και αναπτύχθηκαν στην Γερμανία. Η φυλή δημιουργήθηκε από την διασταύρωση του Old English Bulldog και του Bullenbeisser, μιας φυλής που έχει εκλείψει....

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.