Τα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής ενός σκύλου. Υπάρχουν δεκάδες στα ράφια των pet shop και ίσως πάντα να αναρωτιέσαι ποια από αυτά είναι κατάλληλα και ασφαλή για το σκύλο σου. Υπάρχουν παιχνίδια που χοροπηδάνε, βγάζουν ήχους, κρύβουν τροφή, κυλάνε. Μερικά από αυτά μπορούν να κρατήσουν απασχολημένο τον σκύλο σου για ώρες.

Τα περισσότερα παιχνίδια που θα βρείτε στα pet shop έχουν στις οδηγίες την ένδειξη για την χρήση τους. Παραδείγματος χάρη τα παιχνίδια που είναι για μασούλημα γράφουν πάνω "chewing toy". Αυτά τα παιχνίδια είναι ανθεκτικά και μπορείτε να τα αφήσετε στον σκύλο σας να τα μασήσει. Ρωτήστε τον υπάλληλο του καταστήματος να σας βοηθήσει. 

Καθώς ο σκύλος μασάει τα παιχνίδια του, καθώς τα παπούτσια και τα έπιπλα σου, αποβάλει μεγάλο μέρος της έντασης και του στρες που μπορεί να έχει.

Το σημαντικότερο που πρέπει να σκεφτείς είναι η ασφάλεια. Μην υποτιμάς την δύναμη που ασκεί ένας σκύλος σε ένα αντικείμενο με τα δόντια του. Ας έχουμε πάντα κατά νου πως μασάνε κόκαλα. Παιχνίδια από ελαφρύ πλαστικό που σχίζονται εύκολα μπορούν να πνίξουν τον σκύλο μας ή ακόμη να φράξουν το έντερο του.


Διάλεξε παιχνίδια από "βαρύ" πλαστικό, χωρίς αιχμηρές άκρες και κυρίως να μην σπάνε σε κομμάτια που μπορεί να καταπιεί ο σκύλο σου. Τα στρογγυλά παιχνίδια έχουν μερικά παραπάνω πλεονεκτήματα, εκτός από το να κυλάνε ή χοροπηδούν. Εάν έχουν το σωστό μέγεθος ο σκύλος αδυνατεί να τα τοποθετήσει στα πίσω δόντια, εκεί που σπάει τα κόκαλα, με αποτέλεσμα να αντέχουν πιο πολύ στο χρόνο. Προσοχή! Κανένα από τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχει το μέγεθος που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος.

Μην έχεις διαθέσιμα όλα τα παιχνίδια. Μπορείς να δίνεις στο σκύλο σου δύο-τρία παιχνίδια και να τα εναλλάσσεις κάθε εβδομάδα.

       


Όλα τα μαλακά παιχνίδια είναι γεμισμένα με υλικό που αν καταπιεί ο σκύλος μπορεί να πάθει κακό. Επίσης τα παιχνίδια που κάνουν ήχο, έχουν μέσα το ανάλογο εξάρτημα που επίσης δεν πρέπει να καταπιεί ο σκύλος. Τα παιχνίδια από "βαρύ" πλαστικό είναι καταλληλότερα για δραστήριους σκύλους.

Να αποφεύγεις τα μπαλάκια του τένις, εκτός από αυτά που έχουν κατασκευαστεί για σκύλους, γιατί με το συνεχόμενο δάγκωμα σκάνε και στη συνέχεια είναι πιο εύκολο να σχιστούν σε κομμάτια που μπορεί να καταπιεί ο σκύλος.

Παιχνίδια που γεμίζουν με τροφή είναι κατάλληλα για σκύλους που βαριούνται εύκολα και όχι μόνο. Αποτελούν επίσης καλή πνευματική άσκηση. Δώστε ένα Kong γεμάτο ξηρή τροφή όταν πρόκειται να λείψεις για λίγες ώρες από το σπίτι ή όταν έχετε περιορίσει τον σκύλο σου στο κλουβί του. Θα τον απασχολήσει για αρκετή ώρα.

Τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά στα οποία συμμετέχεις και εσύ. Ο σκύλος σου έχει ανάγκη να περνάει χρόνο μαζί σου.

Επιμέλεια άρθρου: Αντιγόνη Χαλβατζή

Photo by Markus Spiske

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Συνέντευξη με την Πόπη Μπαξεβάνη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και Συντονίστρια Δράσης εκ...

  Οι κηδεμόνες σκύλων θα σας πουν ότι οι σκύλοι τους έχουν προσωπικότητα! Η έρευνα που έγινε από το...

  Τo να δίνουμε στον σκύλο ότι έχει περισσέψει από το τραπέζι μας, δεν είναι ότι καλύτερο για την...

  Newsletter!
  Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

  ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

  Tο τσακάλι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις...

  ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

  Ο άνθρωπος υπεύθυνος για την ύπαρξη των Jack Russell ήταν ο αιδεσιμότατος Reverend John Russell, ο οποίος άρχισε την δημιουργία της φυλής το 1819. Τα χρησιμοποιούσαν για το κυνήγι της αλεπούς γιατί...

  PET MARKET

  Ο σκύλος μας ζεσταίνεται όπως κι εμείς. Όταν είμαστε μαζί του στο σπίτι μπορεί να μοιράζεται την δροσιά του air cοntition αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Το ειδικό στρώμα Pet Cool Mat είναι μία...