Οι σκύλοι χάνουν τρίχωμα για πολλούς λόγους. Είναι μια φυσική διαδικασία πολύ σημαντική για τον σκύλο. Με αυτό τον τρόπο κρατούν το τρίχωμα και το δέρμα τους υγιές. Πρέπει να πέσει το παλιό τρίχωμα ώστε στη θέση του να βγει καινούργιο. Δεν χάνουν όλοι οι σκύλοι την ίδια ποσότητα τριχώματος και με την ίδια συχνότητα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι σκύλοι με μακρύ τρίχωμα "μαδάνε" περισσότερο. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η κάθε φυλή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν φυλές που χάνουν πολύ και άλλες λιγότερο τρίχωμα.
Η διαδικασία έχει τέσσερα στάδια:
Anagen: Δημιουργείται νέα τρίχα στο θύλακα και αρχίζει να μεγαλώνει.
Catagen: Είναι το ενδιάμεσο στάδιο που η τρίχα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη της και "αναπαύεται".
Telogan: Η τρίχα έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Exogen: Είναι το στάδιο που η τρίχα πέφτει.
Ο ήλιος και η θερμοκρασία "δίνουν σήμα" στις ορμόνες του σώματος που ελέγχουν την ανάπτυξη και πτώση του τριχώματος. Επειδή οι σκύλοι μένουν μαζί μας μέσα στο σπίτι, αυτή η διαδικασία έχει κατά κάποιο τρόπο διαταραχθεί. Το καλοκαίρι που κάνει ζέστη απολαμβάνουν τον δροσερό περιβάλλον του σπιτιού και αντίστροφα το χειμώνα. Προσοχή, δεν σου λέμε να μεταφέρεις τον σκύλο σου έξω από το σπίτι.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το τρίχωμα των σκύλων. Μπορεί να χάνουν τρίχωμα όταν:
- Eίναι στρεσαρισμένοι
- H διατροφή τους δεν είναι καλή
- Έχουν κάποια μόλυνση στο δέρμα τους
- Παρουσιάσουν αλλεργίες
- Αφού γεννήσουν και κατά τη διάρκεια του θηλασμού
- Έχουν ορμονικές διαταραχές
- Έχουν παράσιτα
Μπορώ να σταματήσω την τριχόπτωση;
Δεν είναι δυνατόν να σταματήσεις την πτώση του τριχώματος του σκύλου σου, μπορείς παρόλα αυτά να την "μειώσεις". Το βούρτσισμα είναι μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που έχεις ως ιδιοκτήτης σκύλου. Απομακρύνει τις νεκρές τρίχες και κύτταρα από το σώμα του σκύλου και κρατάει το δέρμα του υγιές. Εκτός από το ότι θα βρίσκεις λιγότερες τρίχες στο σπίτι, έρχεσαι σε συχνή επαφή με το δέρμα και τρίχωμα του ζώου και μπορείς να παρατηρήσεις τυχόν αλλαγές στην υγεία του.
Συμβουλέψου τον κτηνίατρο ή κάποιον επαγγελματία groomer για κάποιο φυσικό σαμπουάν που περιέχει στοιχεία κατάλληλα για το τρίχωμα του ή για την κατάσταση που βρίσκεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Φρόντισε για την ισορροπημένη διατροφή του σκύλου σου και μην παραμελείς τις αποπαρασιτώσεις.
Σε περίπτωση που δεν δείτε βελτίωση, μία επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.
Υποαλλεργικά σκυλιά. Υπάρχουν;
Επίσης πολύ λόγος γίνεται για τα υποαλλεργικά σκυλιά. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει πως η αλλεργία δεν προέρχεται από τις τρίχες του σκύλου αλλά από αλλεργιογόνα που βρίσκονται κυρίως στο δέρμα του και στους σιελογόνους αδένες του ζώου. Υπόαλλεργικοί σκύλοι ονομάζονται αυτοί που όταν βρεθούν σε επαφή με έναν "αλλεργικό στους σκύλους" υπάρχουν μικρότερες πιθανότητες να του προκαλέσουν αλλεργία.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης πως αν ένας άνθρωπος εκτεθεί σε σκύλο στα πρώτα στάδια της ζωής του, από βρέφος, έχει προστασία έναντι της ανάπτυξης αλλεργίας στους σκύλους.
Photo by Jamie Street