Γιατί λαλούν οι κόκορες; Προς μεγάλη μας έκπληξη οι επιστήμονες κατάφεραν να απαντήσουν με στοιχεία σε αυτό το «απλό» ερώτημα πολύ πρόσφατα, το 2013.
Φυσικά οι κόκορες δεν λαλούν μόνο το πρωί. Μπορούν να λαλήσουν σε φαινομενικά απλά ερεθίσματα όπως ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ή σε κάποιον εισβολέα στο κοτέτσι. Η συμπεριφορά αυτή εξυπηρετεί πολλά πράγματα για τον κόκορα.
Το λάλημα είναι προειδοποίηση προς άλλους κόκορες για τα όρια της περιοχής του ή για να επικοινωνήσει με άλλα πουλιά. Επίσης λαλούν στην παρουσία τροφής «λέγοντας» πως είναι δική τους.
Δεν συμπεριφέρονται όλοι οι κόκορες το ίδιο. Κάποιοι λαλούν ακόμα και στο πιο απλό ερέθισμα και άλλοι μόνο το πρωί ή λίγο πριν νυχτώσει. Για χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν πως οι κόκορες λαλούσαν το πρωί ως αντίδραση στην μεταβολή του φωτός. Ο Takashi Yoshimura του Nagoya University άρχισε να διεξάγει διάφορα πειράματα εκθέτοντας κόκορες σε διαφορετικές περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Έφτιαξε δύο ομάδες με κόκορες. Η πρώτη ομάδα εκτέθηκε σε περιβάλλον που είχε 12 ώρες μέρα και 12 νύχτα. Αυτό επαναλήφθηκε για δύο εβδομάδες. Οι κόκορες ανταποκρίθηκαν και πραγματικά άρχισαν το λάλημα δύο ώρες πριν ξημερώσει.
Η δεύτερη ομάδα εκτέθηκε σε περιβάλλον που είχε σχεδόν σκοτάδι (near-dark environment) 24 ώρες την ημέρα. Οι κόκορες προσαρμόστηκαν σε έναν ημερήσιο κύκλο 23,8 ωρών και άρχισαν να λαλούν την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το φως δηλαδή, δεν είναι παράγοντας που ενεργοποιεί το λάλημα.
Ο Yoshimura κατέληξε πως τα πουλιά έχουν ένα εσωτερικό ρολόι που τους «λέει» πότε να λαλήσουν και δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι κόκορες με υψηλότερη «κοινωνική θέση» είναι οι πρώτοι που λαλούν το πρωί, ενώ τα λιγότερο κοινωνικά ισχυρά κοκόρια, είναι υπομονετικά και περιμένουν να λαλήσουν με την σειρά τους.
Επιμέλεια: Κυριάκος Αποστόλου
Σχετικα αρθρα...
Τα αφρικανικά μερμήγκια μεταφέρουν τους τραυματισμένους πολεμιστές τους όπως οι άνθρωποι [Video]
Τα μεγάλα μαύρα αφρικανικά μερμήγκια του είδους Matabele διεξάγουν πολύ συχνά μάχες με άλλα είδη...
Πως οι μύγες προσγειώνονται και κολλάνε ανάποδα στο ταβάνι
Για πάρα πολλά χρόνια όλοι πίστευαν πως όταν μία μύγα ήθελε να προσγειωθεί ανάποδα, λίγο πριν...
Κοράκια - Οι διάνοιες με φτερά
Τα κοράκια είναι εκπληκτικά πουλιά. Σήμερα γνωρίζουμε πως υπάρχουν πάνω από 45 είδη. Ζουν περίπου...