Ζεις καθημερινά τη βόλτα του σκύλου σου σαν κούραση αντί για χαρά; Είναι καιρός που η βόλτα σας κρατά λιγότερο σε διάρκεια γιατί δεν μπορείς να διαχειριστείς τις αντιδράσεις του; 'Εχεις μπει στη διαδικασία να βγαίνετε πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να ελαχιστοποιούνται τα ερεθίσματα που μπορεί να κάνουν τον σκύλο σου να αντιδράσει; Θα ήθελες να τον παίρνεις μαζί σου περισσότερες φορές, αλλά αυτό σου φαντάζει ανέφικτο; Αν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε κάτι από τα παραπάνω, για αρχή πάρε μια βαθιά ανάσα. Να ξέρεις οτι η περιπτωσή σου δεν είναι σπάνια και οτι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης.

Αν μπορείς να ζεις με αυτό, σίγουρα μπορείς να ζήσεις και με τον χρόνο που χρειάζεται για να δεις αλλαγή.

Παρακάτω αναφέρονται 5 απλές συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή και τη συμπεριφορά του σκύλου σου (άρα και τη δική σου ζωή με τον σκύλο σου):

1) Μάθε στον σκύλο σου να περπατάει χαλαρά στο λουρί
Όχι δεν εννοώ να περπατάει ΔΙΠΛΑ σου. Ο σκύλος σου δεν είναι ρομπότ και σε ελάχιστες περιπτώσεις απαιτείται στα αλήθεια να περπατάει κολλητά δίπλα σου. Χαλαρό λουρί σημαίνει επικοινωνία και έναν πιο ήρεμο σκύλο που είναι σε θέση να συγκεντρωθεί και σε εσένα όταν του το ζητήσεις. Αυτό πρακτικά θα σε βοηθήσει στο να απομακρύνεις τον σκύλο σου ήρεμα και άμεσα από καταστάσεις που ξέρεις οτι θα πυροδοτήσουν αντίδραση.

2) Eνσωμάτωσε στη ρουτίνα σας βόλτες αποσυμπίεσης 
Οι βόλτες αποσυμπίεσης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αφήσεις τον σκύλο σου να είναι σκύλος και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον χωρίς πίεση ή φόβο. Οι βόλτες αποσυμπίεσης συνδυάζουν την ελευθερία κινήσεων, την εξερεύνηση μυρωδιών και την επιλογή πορείας από τον σκύλο. Ιδανικό περιβάλλον θεωρείται ένα μη αστικό περιβάλλον (βουνό, πάρκο, φύση κτλ) και γίνονται για λόγους ασφαλείας με τη χρήση μακρύ οδηγού (στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε οδηγούς από 5 έως 15 μέτρα).

3) Μην τιμωρείς τον σκύλο σου επειδή αντιδρά
Aν π.χ ο σκύλος σου γαβγίζει, πηδάει ή δαγκώνει στον αέρα όταν πλησιάζει άλλος σκύλος και εσύ τον τιμωρείς το μόνο αποτελέσμα που μπορεί να έχεις είναι η καταστολή. Η αντίδραση του σκύλου σου προκαλείται από ένα συναίσθημα και θα πρέπει να ξεκινήσεις με το να δεις είναι ποια είναι τα βασικά αίτια που πυροδοτούν την εκάστοτε συμπεριφορά και να διδάξεις μια εναλλακτική συμπεριφορά. Αν τιμωρείς τον σκύλο σου κάθε φορά που αντιδρά στη θέα άλλων σκύλων, οι άλλοι σκύλοι μακροπρόθεσμα θα αρχίσουν να σημαίνουν κάτι αρνητικό για τον σκύλο σου.

4) Μην αναγκάζεις τον σκύλο σου να γνωρίσει ή να βρίσκεται κοντά με άλλους σκύλους
Το να πιέζεις τον σκύλο σου (ενώ η γλώσσα σώματος του σκύλου σου δείχνει ξεκάθαρα οτι δεν νιώθει άνετα) να έχει αλληλεπίδραση με άλλους σκύλους στο όνομα της 'κοινωνικοποίησης' ή της 'εκπαίδευσης' είναι σαν να πετάς έναν άνθρωπο που φοβάται τις κατσαρίδες σε ένα δωμάτιο γεμάτο κατσαρίδες και να του εύχεσαι ΄καλή διασκέδαση΄.

5) Ζήτησε βοήθεια από εναν επαγγελματία
Το οτι έχεις σκύλο δεν σημαίνει απαραίτητα οτι καταλαβαίνεις απόλυτα τον τρόπο που επικοινωνούν ή το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τον βοηθήσεις. Αναζήτησε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή/σύμβουλο συμπεριφοράς που δεν χρησιμοποιεί μεθόδους και εργαλεία βίας και εκφοβισμού για να σε βοηθήσει να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σκύλο σου και να δημιουργήσετε μαζί ενα εξατομικευμένο πλάνο.

Αν διάβασες μέχρι εδώ και σκέφτηκες ότι καλά όλα αυτά, αλλά ΄εκνευρίζομαι όταν συμβαίνει και δεν μπορώ να μη του φωνάζω΄ σε καταλαβαίνω. Αν όμως και εσύ καταλαβαίνεις το γιατί να σου φωνάζουν όταν έχεις άγχος δεν θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς το άγχος σου την επόμενη φορά, μην το χρησιμοποιείς στον σκύλο σου. Ούτε αυτός θα βοηθηθεί έτσι.


Σοφία Παπαπάνου, CPDT - KA, ACDBC
Dog Training - Dog Behavior Consulting

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βλέπετε τον σκύλο σας να παρακολουθεί τηλεόραση και αναρωτιέστε τι μπορεί να βλέπει και να...

Ζώα δεν είναι μόνο τα κατοικίδια. Συμφωνώ με κάτι που διάβασα στο newstatesman.com. Ότι υπάρχει η...

Το γάβγισμα είναι η φωνητική επικοινωνία των σκύλων και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα ανάλογα...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...