Εν μέσω πανδημίας και χάους το ιστορικό τραγούδι των R.E.M "It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)" μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Και το πιο σημαντικό μήνυμα των στίχων και του τίτλου του κομματιού μάλλον είναι το "as we know it’’... Έχουμε όλοι έρθει αντιμέτωποι με κάτι που κανείς μας δεν έχει συναντήσει μέχρι τώρα. Είναι αληθινό, είναι σοβαρό και μας αφορά όλους!

Πως όμως μπορούμε να συνδυάσουμε την κοινωνική απομόνωση με την κανονικότητα, διατηρώντας θετική στάση στα όσα πρωτόγνωρα ζούμε όλοι μας; Πως όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το "πάγωμα της πραγματικής ζωής" και να κάνουμε την κοινωνική απομάκρυνση λιγότερο ανώδυνη;

Παρακάτω θα βρείτε 10 εύκολους τρόπους να απασχολήσετε δημιουργικά τον τετράποδο φίλο σας, να του μάθετε κάτι καινούργιο ή να του θυμίσετε κάτι παλιό.

(Πριν τη λίστα όμως θα ήθελα να πω ότι αυτή η κοινωνική απομόνωση, δεν είναι ακριβώς απομόνωση για εμάς που έχουμε την τύχη να συμβιώνουμε με κατοικίδια ζώα. Η αγάπη και η ωκυτοκίνη ενισχύουν τη συναισθηματική μας υγεία , οπότε ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθείτε μαζί τους!)

Παιχνίδια οσμής (Nosework / Scent Games)

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εκτονώσουμε πνευματικά τον σκύλο μας, είναι με παιχνίδια που χρησιμοποιεί τις αισθήσεις του και συγκεκριμένα αυτή της όσφρησης.

Ο ευκολότερος τρόπος να ξεκινήσετε να του μαθαίνετε το παιχνίδι:

Πάρτε λίγες λιχουδιές (ή και μέρος της ημερήσιας τροφής του) και αφήστε τον να σας παρακολουθεί όσο εσείς τις τοποθετείτε σε κάποιο μέρος του σπιτιού (αν ο σκύλος σας γνωρίζει την εντολή ΄μείνε΄ μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε). Δώστε στον σκύλο σας την εντολή ΄βρες το΄ και ενθαρρύνετε στο να τις βρει επιβραβεύοντας κάθε φορά που τα καταφέρνει. Μετά από κάποιες επαναλήψεις και αφού ο σκύλος έχει καταλάβει το παιχνίδι μπορείτε να αυξήσετε τη δυσκολία. Κάποιες ιδέες είναι π.χ να τον έχετε σε άλλο δωμάτιο όσο εσείς κρύβετε το φαγητό, να τις βάλετε κάτω από ένα χαλί ή μια πετσέτα ή να χρησιμοποιήσετε δοχεία φαγητού που θα έχετε κάνει μερικές τρύπες στο καπάκι προκειμένου να ελευθερώνεται η μυρωδιά από τις λιχουδιές που θα βρίσκονται μέσα.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αρχίσει να βασίζεται στην όσφρηση του και όχι στην όρασή του για να βρει τις λιχουδιές. Ξεκινήστε από εύκολες κρυψώνες και σταδιακά, κάντε ακόμα πιο δύσκολο το παιχνίδι. Θα εκπλαγείτε από το πόσο το διασκεδάζει!

Κερδίζω το φαγητό μου

Η ώρα των γευμάτων του σκύλου σας είναι η καταλληλότερη στιγμή για παιχνίδι! Εφοδιαστείτε με ένα kong, με παιχνίδια puzzle ή ακόμα και με ένα ταψί για muffin.
Γεμίστε τα με το φαγητό του (ή βάλτε και κάτι έξτρα μέσα π.χ γιαούρτι ή φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι) και αφήστε τον να κερδίσει ο ίδιος το φαγητό του. Μπορείτε ακόμα και να το κρύψετε ή να του ζητήσετε να κάνει κάτι που έχετε μάθει πριν του το δώσετε.

Μην ενοχλείστε από την ιδέα να βάλετε τον σκύλο σας να δουλέψει για το φαγητό του. Το να δουλεύει για κάτι δεν είναι απλά εκτόνωση, του δίνει κίνητρο και στόχο (αυτή την εποχή το καταλαβαίνετε καλύτερα και εσείς ε..;).

Φτιάξτε νέα παιχνίδια για tug of war από παλιά ρούχα

Τώρα που όλοι κάνετε εκκαθάριση στις ντουλάπες σας, κρατήστε μερικές παλιές βαμβακερές μπλούζες και φτιάξτε αυτοσχέδιους κόμπους.

Εδώ ο πιο εύκολος τρόπος. https://barkpost.com/answers/how-to-make-a-t-shirt-dog-toy/

Το παιχνίδι tug of war με τον σκύλο σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για σωματική και πνευματική εκτόνωση Πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα σας πει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει την επιθετικότητα στον σκύλο σας. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα υπάρχουν δεδομένα για το ότι παίζοντας σωστά tug of war με τον σκύλο σου, ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του και διασκεδάζετε παρέα.

Το παιχνίδι δυναμώνει τη σχέση με τον σκύλο σου, παίξε μαζί του σε κάθε ασήμαντη αφορμή (ναι..ασήμαντη αφορμή είναι και το κουκουνάρι που θα του πετάξεις στη βόλτα)!

Διαβάστε περισσότερα στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.researchgate.net/publication/255580578_A_comparison_of_dog-dog_and_dog-human_play_behaviour

https://www.researchgate.net/publication/10620054_Links_Between_Play_and_Dominance_and_Attachment_Dimensions_of_Dog-Human_Relationships

Μπείτε στον κόσμο του clicker training

Πόσες φορές έχετε δει ένα βίντεο με σκύλους στο You Tube και σκεφτήκατε ΄μακάρι ο σκύλος μου να μου έδινε τη μισή προσοχή΄. Το να μπορείτε να επισημάνετε στον σκύλο σας την ακριβή στιγμή που έκανε αυτό που θέλατε, μπορεί να κάνει θαύματα. Και το κυριότερο : κάνει την εκπαίδευση εύκολη και διασκεδαστική και για τους δυο σας!

Το clicker είναι ο πιο ανέξοδος τρόπος να μάθεις πράγματα στον σκύλο σου. Τα πλεονεκτήματά του:

- Οι σκύλοι καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα τον συσχετισμό κλικ = καλά πράγματα (θυμάστε τον σκύλο του Παβλόφ;)
- Μπορείς να ΄μαρκάρεις’ τις συμπεριφορές που θες με έναν ήχο
- Ενθαρρύνει τον σκύλο σου να δοκιμάζει καινούργια πράγματα και να εκτονώνεται πνευματικά
- Σε βοηθάει να βελτιώσεις τη μέθοδό σου και το χρόνο επιβράβευσης (τα βασικότερα πράγματα στον κόσμο της εκπαίδευσης των σκύλων)
- Χτίζει συγκέντρωση και προσοχή
- Βοηθάει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σκύλων με φοβίες

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε πολλές λέξεις στην προσπάθειά μας να εξηγήσουμε στον σκύλο μας τι θέλουμε από αυτόν. Και αυτό που τελικά καταφέρνουμε είναι το ακριβώς αντίθετο.. ο σκύλος δεν καταλαβαίνει τι του ζητάμε. Το clicker είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να επικοινωνήσεις ξεκάθαρα στον σκύλο σου ότι αυτό που μόλις έκανε ήταν υπέροχο!

Δείτε ένα βίντεο, μια εισαγωγή στο clicker training, από την υπέροχη Kikopup.

Κάνε τον εαυτό σου το πιο διασκεδαστικό πράγμα στον κόσμο (για να σε ακούει μετά την καραντίνα όταν του φωνάζεις να έρθει)

Πως μαθαίνεις σε ένα σκύλο να έρχεται σε εσένα ανεξάρτητα με το τι βρίσκεται γύρω του; Πως γίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα ασχολία από τον σκύλο του γείτονα; Πως θα κερδίσει ο σκύλος σου μεγαλύτερη ελευθερία στις βόλτες ενώ τώρα σου φαίνεται επιστημονική φαντασία το να τον αφήσεις να τρέξει ελεύθερος;

Μην περιμένεις από τον σκύλο σου να έρθει επειδή του το είπες. Οι σκύλοι δεν είναι ρομπότ (ευτυχώς).

Μάθετε στον σκύλο σας ότι ΚΑΘΕ φορά που έρχεται σε εσάς ακολουθεί κάτι φανταστικό : κυνηγητό μεταξύ σας, λιχουδιές, tug, επιστροφή σε αυτό που ήθελε να έκανε. Αναγνωρίστε τι αποτελεί κίνητρο για τον σκύλο σας και εναλλάσσετε την επιβράβευση.

Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ! Ο σκύλος μου είναι σχεδόν τεσσάρων ετών και ακόμα επιβραβεύεται για το ότι έρχεται όταν τον φωνάζω. Δεν το κάνω πάντα αλλά το κάνω συχνά. Δεν έρχεται γιατί περιμένει να πάρει κάτι, αλλά το συντηρώ γιατί δεν το θεωρώ δεδομένο. Μην το θεωρείτε ούτε εσείς.

Οι συνθήκες είναι το παν. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων πιστεύουν ότι αφού ο σκύλος τους έρχεται στο σπίτι όταν τον φωνάζουν, το ίδιο θα κάνει και έξω. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε με τον σκύλο μας σε διαφορετικό περιβάλλον και με διαφορετικά ερεθίσματα πολλές φορές μέχρι να βεβαιωθούμε ότι ισχύει. Θυμάστε παλιά στις εξετάσεις στο σχολείο που έπρεπε να λύσετε ένα μαθηματικό πρόβλημα που στο σπίτι το είχατε κάνει αλλά την ώρα των εξετάσεων είχατε άγχος και είχε σταματήσει το μυαλό σας; Το ίδιο συμβαίνει και με τον σκύλο σας. Οι σκύλοι λειτουργούν με σενάρια, δεν γενικεύουν με τον τρόπο που νομίζουμε.

Μάθετε στον σκύλο σας να πιάνει αντικείμενα στον αέρα

Έχετε δοκιμάσει να πετάξετε κάτι στον αέρα για να το πιάσει ο σκύλος σας και η κατάληξη ήταν απλά να προσγειωθεί πάνω στο πρόσωπό του και αφού πέσει κάτω να το πάρει;

Η επαναφορά και το κυνήγι αντικειμένων βγαίνει φυσικά σε πολλούς σκύλους, το να πιάνουν αντικείμενα όμως όχι. Το να μάθει ένας σκύλος να πιάνει κάτι στον αέρα μπορεί να είναι δύσκολο ειδικά για τα κουτάβια οπότε χρειάζεται να τον βοηθήσουμε. Ξεκινήστε με κάτι μαλακό και ελαφρύ ή χρησιμοποιήστε φαγητό.

Η καλύτερη δοκιμασμένη λύση είναι το ποπκόρν (χωρίς βούτυρο, λάδι και αλάτι). Τώρα που βλέπετε όλη μέρα Netflix φτιάξτε και μια μερίδα για εκπαίδευση μόνο για τον σκύλο σας!

- Πάρτε στο χέρι σας μερικά ποπ κορν
- Βάλτε τον σκύλο να κάτσει μπροστά σας
- Τραβήξτε την προσοχή του πετώντας τα ποπ κορν προς τα πάνω με αργές κινήσεις
- Αν πέσουν κάτω μαζέψτε τα και προσπαθήστε ξανά

Το να τα μαζέψετε κατευθείαν θα ενθαρρύνει τον σκύλο σας να σκεφτεί έναν τρόπο να τα πάρει πρώτος. Επιβραβεύστε με ενθουσιασμό και την παραμικρή κίνηση να προσπαθήσει να τα πιάσει και συνεχίστε. Μόλις ο σκύλος σας καταλάβει τι χρειάζεται να κάνει μπορείτε να δοκιμάσετε και με διαφορετικά αντικείμενα π.χ μπαλάκι ή frisbee.

"Σε ποιο χέρι είναι’";

Ακόμα ένα εύκολο παιχνίδι οσμής με τον σκύλο σας είναι το να βρίσκει σε ποιο χέρι είναι το φαγητό. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι λίγες λιχουδιές ή μέρος της τροφής του και τον σκύλο σας!

- Τοποθετήστε μια λιχουδιά στο χέρι σας
- Κλείστε τις γροθιές σας και τοποθετήστε τα χέρια σας μπροστά στον σκύλο
- Αφήστε τον να μυρίσει
- Μόλις μυρίσει το σωστό χέρι ή το ακουμπήσει με το πόδι του ανοίξτε το χέρι σας και δώστε του τη λιχουδιά
- Αν δεν διαλέξει σωστά μην τον αποθαρρύνετε, χρειάζεται κάποιες προσπάθειες μέχρι να καταλάβει τι του ζητάμε

Για τους μυημένους στο clicker training μπορείτε μόλις ο σκύλος σας ακουμπήσει με το πόδι του το σωστό χέρι, να κλικάρετε και να αρχίσετε να εισάγετε και μια εντολή όπως π.χ ΄΄διάλεξε΄΄.

Tip: Τα καρότα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τέτοια παιχνίδια. Είναι χαμηλά σε θερμιδική αξία, εύκολα στο να τα προετοιμάσεις και οι περισσότεροι σκύλοι τρελαίνονται για αυτά.

Δείτε την εκπαίδευση σαν παιχνίδι

Βγάλτε από το μυαλό σας για λίγο ότι η εκπαίδευση είναι κάτι που αφορά στην υπακοή του σκύλου με εσάς σε ρόλο δασκάλου να μιλάτε αυστηρά. Το καλό με την εκπαίδευση του σκύλου είναι ότι μπορεί να γίνει πραγματικά πολύ διασκεδαστική.

Για αρχή δείτε το σαν μια διαδικασία παιχνιδιού. Καθετί που θέλετε να μάθετε ή να θυμίσετε στον σκύλο σας θα το αντιμετωπίσετε σαν να του μαθαίνετε ένα νέο κόλπο (θυμάστε πόσο είχατε ενθουσιαστεί που έμαθε να δίνει το πόδι;).

Βλέπει γάτα στο δρόμο και αντιδρά; Μάθετε στον σκύλο σας εναλλακτικά να κοιτάει εσάς.

Κάθε φορά που γυρίζετε από τη βόλτα τον κυνηγάτε για να του καθαρίσετε τα πόδια; Ξεκινήστε ένα παιχνίδι που σε κάθε πόδι που ακουμπάτε, ο σκύλος σας παίρνει μια λιχουδιά. Μετά αφού έχετε καθαρίσει τα μπροστινά πόδια. Μετά αφού έχετε καθαρίσει και τα τέσσερα πόδια.

Ζητιανεύει κάθε φορά που ετοιμάζετε φαγητό; Πάρτε ένα χαλάκι, τοποθετήστε το κάπου που θέλετε να κάθεται όσο εσείς μαγειρεύετε και απλά δείξτε του τι πρέπει να κάνει όσο εσείς δεν ασχολείστε μαζί του.

Εξασκηθείτε στην ελεύθερη διαμόρφωση (free shaping)

Όσους σας έπεισα να πάρετε clicker και να ξεκινήσετε την εκπαίδευση με τους σκύλους σας, να σας πω ότι όση φαντασία έχετε τόσα πράγματα μπορείτε να μάθετε στους σκύλους σας. Με ή χωρίς clicker!

Με τον όρο "ελεύθερη διαμόρφωση" (free shaping) εννοούμε το χτίσιμο μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς χρησιμοποιώντας μια σειρά από μικρά βήματα για να το πετύχουμε. Το να αφήνετε τον σκύλο να κάνει τις δικές του επιλογές, αποτελεί εξαιρετική πνευματική εκτόνωση και τον βοηθά να αναπτύσσει μαθησιακές συμπεριφορές. Έρευνες έχουν δείξει ότι χρησιμοποιώντας θετικές εκπαιδευτικές τεχνικές όπως το free shaping βοηθάει τους σκύλους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον (ναι..όσο περισσότερο εξασκείστε με τον σκύλο σας θα δείτε ότι δοκιμάζει πράγματα για να δει ποιο από όλα ‘θα δουλέψει’!).

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση. Μην περιοριστείτε στο κουτί. Είπαμε... έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο, βάλτε μπροστά τη φαντασία σας!

Καθίστε παρέα χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα

Last but not least..Καθίστε στον καναπέ μαζί με τον σκύλο / τη γάτα / τη σύντροφο / τον άντρα / τον αγαπημένο σας και κοιτάξτε απλά το ταβάνι ή δείτε βίντεο του BBC Earth. Ξαναδιαβάζω τη λίστα που έγραψα και συνειδητοποιώ ότι είναι μια ακόμα λίστα για όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να επενδύσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας σωστά και δημιουργικά. Και αφού την έγραψα δεν έκανα τίποτα από όλα αυτά. Απλά πήγα μια μεγάλη βόλτα με τον Τέσλα (ο σκύλος μου) και αφού γυρίσαμε, μίλησα με φίλους με προγραμματισμένο ραντεβού βιντεοκλήσης και απλά κάτσαμε στον καναπέ. Ξεκινήστε αύριο!

Κείμενο: Σοφία Παπαπάνου / www.walkandtrain.gr

Photo by Evieanna Santiago on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκύλος όταν ζει στην φύση είναι ζώο που πρέπει να εργαστεί (να ασκηθεί) για να επιβιώσει. Πρέπει...

Από τον "Σκύλο" (τοιχογραφία στην La Quinta del Sordo, περ. 1819-1823) του Francisco Goya (1746...

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα ζούσαμε μέρες καραντίνας. O κορονοϊός έχει αλλάξει τη ζωή...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Η φυλή είναι σχετικά πρόσφατη και χρονολογείται από το 1899. Ο αρχικός λόγος εκτροφής τους ήταν το μάζεμα των κοπαδιών και η φύλαξη τους από θηρευτές. Εάν και εμφανισιακά έχει πολλά κοινά με τον...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.