Γίνε και συ Goof! Όλα ξεκίνησαν με ένα ποντίκι… συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου 1928 σε έναν κινηματογράφο της Νέας Υόρκης όπου ο Walt Disney μας παρουσίασε για πρώτη φορά τον Mickey Mouse στην μικρού μήκους ταινία «Ατμόπλοιο Ουίλλυ»!

Σήμερα, 90 περίπου χρόνια μετά, τόσο η εταιρία Disney όσο και άλλες μεγάλες εταιρίες της 7ης τέχνης (κινηματογράφος) και της 9ης τέχνης (κόμιξ ή εικοναφήγηση / αγγλικά: graphic storytelling ) όπως η DC Comics, η Marvel comics και η Looney Tunes, μας έχουν προσφέρει τους πιο απίστευτους ήρωες στις πιο τρελές περιπέτειες!

Ανάμεσα σε αυτούς σκύλοι, πολλοί σκύλοι, ανθρωπόμορφοι σκύλοι, μαλλιαροί σκύλοι, σκύλοι που μιλάνε, σκύλοι που γαυγίζουν, σκύλοι ανόητοι και σκύλοι πανέξυπνοι, σκύλοι γκαφατζήδες και σκύλοι καταφερτζήδες, σκύλοι σούπερ ήρωες και σκύλοι που βγάζουν βόλτα σκύλους!

…στο σπίτι μας λοιπόν, εκτός από πολλά βιβλία, έχουμε και πολλά κόμιξ με το παλιότερο να είναι σχεδόν 30 ετών και βέβαια δεν υπολογίζω τα εικονογραφημένα περιοδικά που χάθηκαν σε μετακομίσεις, που τα ‘’έφαγε’’ το συγύρισμα, η καθαριότητα και τα εποχιακά ξεκαθαρίσματα ντουλαπιών και συρταριών!

Ας μιλήσουμε όμως για σκύλους! Άλλωστε βρισκόμαστε στο Living with dogs και θα ήμουν Goof αν έγραφα μόνο για τη συλλογή των κόμιξ μου, άσε που ο Αρχισυντάκτης ξέρει ότι θα γράψω για διάσημους σκύλους στο χώρο των καρτούν – αυτό νομίζει βέβαια και αυτό νόμιζα και εγώ μέχρι που ξεκίνησα να γράφω… τρώγοντας φιστίκια!
…και ξεκίνησα με τον Γκούφυ! Αυτό ήταν, μονοπώλησε τη σκέψη μου! Καμία άμυνα! Δεν μπορούσα να γράψω για κανέναν άλλο εκτός από αυτόν!

Το απαιτούσε, με πίεζε, σχεδόν ένοιωθα τα σάλια του στα πόδια μου και το πληκτρολόγιο είχε γεμίσει τρίχες (όχι αυτές ήταν του δικού μου σκύλου).
Δεν ήξερα τι να κάνω… μιλούσε ακατάπαυστα και ως συνήθως έλεγε χαζά ανέκδοτα – γελούσε μόνος του και όπως ξέρετε δεν πρέπει ποτέ να τα βάζεις με έναν Goof γιατί Θα σε ρίξει στο επίπεδό του και θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας!

Οπότε παραδίνομαι και συνεχίζω!
Αλήθεια πόσοι από εσάς είχατε συνειδητοποιήσει ότι Γκούφυ (αγγλ. Goofy από το αγγλικό Goof, που σημαίνει ανόητος) ο πιο πιστός φίλος του Mickey Mouse είναι σκύλος;

O Γκούφυ (αρχικά ονόματα Dippy Dawg και στη συνέχεια George Geef ή G.G. Geef ) γεννήθηκε από το πενάκι του Art Babbitt (1907-1992) το 1932 και στις 25 Μαΐου του ίδιου έτους έκανε την παρθενική του εμφάνιση ως κομπάρσος στην ταινία κινουμένων σχεδίων Mickey’s Revue. Έκτοτε και μετά από μερικά μικρά λίφτινγκ, επίσημη αλλαγή ονόματος και μια μικρή περίοδο ανεργίας, ο Goofy έπιασε από τα μαλλιά την ευκαιρία και ξεδίπλωσε την σκυλίσια αδεξιότητά του σε όλο της το μεγαλείο!

Μέχρι και το 1992, εκτός από το όνομα, κανένας δεν γνώριζε το επώνυμο του κ. Γκούφυ Γκουφ (Goofy Goof) και κανένας δεν ήξερε ότι ο ήρωάς μας ήταν πλέον και περήφανος πατέρας του Μαξιμίλιαν Μαξ Γκουφ. Όλα αυτά τα μάθαμε από την τηλεοπτική σειρά Disney's Goof Troop (65 επεισόδια) του Robert Taylor όπου και για πρώτη φορά γίνεται αναφορά και στη μυστηριώδη σύζυγο του Γκούφυ και μητέρα του Μαξ, την μάλλον πανέμορφη Mrs. Goof (ή Mrs. Geef), τη γοητευτική κοκκινομάλλα του Αμερικανικού Νότου, με τις όμορφες γάμπες και το άγνωστο πρόσωπο!

Δυστυχώς η φράση ΄΄She's up there with the stars΄΄ που είπε κάποια στιγμή ο Γκούφυ στον γιό του δεν μας αφήνουν ελπίδες να την ξαναδούμε στο πλάι του, παρότι η ίδια με κάποιο μαγικό τρόπο εμφανίστηκε άλλες 7 φορές σε αντίστοιχα καρτούν.

Βέβαια ο Γκούφυ, ως γνήσιος αρσενικός ημίαιμος σκύλος είχε πολλά φλερτ στη ζωή του και μάλλον συνεχίζει έτσι – τουλάχιστον όταν εγώ τον γνώρισα από κοντά πριν 4 χρόνια στη Disney Land στο Παρίσι δεν σταματούσε να γλυκοκοιτάζει κοπέλες και να κάνει πειράγματα!

…δεν θέλω να κουτσομπολέψω αλλά είμαι σίγουρος ότι ούτε η Κλάραμπελ (Clarabelle Cow), η ψηλόλιγνη ανθρωπόμορφη αγελάδα, που ναι μεν είχε σχέση με τον Οράτιο Χαλινάρη (Horace Horsecollar), έμεινε παραπονεμένη – άλλωστε και η ίδια πάντοτε έκανε τα γλυκά μάτια στον Γκούφυ.

Ο Γκούφυ ήταν πάντοτε ειλικρινής, έβλεπε τον κόσμο με ρομαντισμό και αγάπη, ζούσε για τη στιγμή, ήθελε συνέχεια να προσφέρει χωρίς ανταλλάγματα, αγαπούσε τους φίλους του, ήταν πολύ κοινωνικός και όλο αυτό όπως καταλαβαίνεται είχε ως αποτέλεσμα να μπλέκει σε μπελάδες!
Έτσι εκτός από πολλούς γνωστούς, λίγους καλούς φίλους και αμέτρητους θαυμαστές, ο Γκούφυ έχει και εχθρούς!

Είναι ο Μαύρος Πητ (Black Pete) ο γάτος, ο Sylvester Shyster ο πονηρός δικηγόρος και συνεργάτης του Μάυρου Πητ (κάτι ανάμεσα σε ποντίκι και σκύλο), είναι το Μαύρο Φάντασμα (the Phantom Blot), ο Μόρτιμερ ο ποντικός (Mortimer Mouse) και άλλοι πολλοί!

Εκτός λοιπόν από τον πρώτο του πνευματικό πατέρα, τον Άρτ Μπάμπιτ, ο Γκούφυ συνεργάστηκε και με άλλους πολλούς σχεδιαστές όπως με τον Αργεντίνο Έκτορ Αδόλφο Ντε Ουρτιάγκα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους υποδυόμενος τον Μίδα, τον Φρανκεστάιν, τον Κολόμβου και βέβαια τον Καζανόβα. Πολλοί μπορεί να θυμάστε και την εμφάνισή του σε ταινίες όπως η ΄΄Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ’’ (Who Framed Roger Rabbit) το 1988.

Ο Γκούφυ, ίσως ο πιο διάσημος ανθρωπόμορφος σκύλος ήρωας κινουμένων σχεδίων και κόμιξ, έχει στο ενεργητικό του κινηματογραφικές επιτυχίες, τηλεοπτικές σειρές, τα δικά του περιοδικά (διάφορα σε πολλές χώρες του κόσμου), συμμετοχές σε βιντεοπαιχνίδια και πολύ πιο πριν από όλα αυτά, μόλις το 1965, χάριν σε μια Σούπερ Φυστικιά που βλάστησε τυχαία στον κήπο του και με μια μικρή βοήθεια από το πενάκι του Πωλ Μάρρυ, κατάφερε να μεταμορφωθεί ακόμα και σε σούπερ ήρωα. Ο Σούπερ Γκούφυ με τις απίστευτες δυνάμεις ξεφωνίζει την κραυγή "Τανταααάχ", πετάει και παρά την αδεξιότητά του, προσφέρει βοήθεια στους αδύναμους.

Ο Γκούφυ μιλάει, μιλάει πολύ, μιλάει ακατάπαυστα, μιλάει τόσο πολύ που στο τέλος του μονολόγου του έχει ξεχάσει και αυτός ο ίδιος για ποιο πράγμα ξεκίνησε να μιλά! Το 1995 το καταλάβαμε καλά αυτό όταν τον απολαύσαμε στην Γκουφοταινία (a Goofy Movie) με τη φωνή του Bill Farmer στα αγγλικά και του Τάσου Κωστή στην ελληνική μεταγλώττιση!
Μιλώντας για τη ομιλία του Γκούφυ, δεν πρέπει να παραλείψω να σας πω ότι από τη γέννησή του έως και σήμερα 12 συνολικά ηθοποιοί του έχουν δανείσει τη φωνή τους για τις αγγλόφωνες εμφανίσεις, συν όσους χρησιμοποιήθηκαν στις μεταγλωττίσεις!
Η πρώτη φωνή του Γκούφυ ήταν ο Pinto Colvig και από το 1987 και μετά ο Bill Farmer.

Ο Γκούφυ, στο διάστημα από το 1932 έως και το 2007 εμφανίστηκε είτε ως πρωταγωνιστής είτε με δεύτερο ρόλο σε 97 ταινίες, σε 110 τηλεοπτικά σώου (σειρές και αυτοτελή μικρού μήκους), σε 4 διαδικτυακά σώου, σε 7 βιντεοταινίες, σε περισσότερα από 18 βίντεο παιχνίδια και σχεδιάστηκε είτε ψηφιακά είτε για έντυπες εκδόσεις από 15 διαφορετικούς καρτουνίστες, του έχουν δοθεί 14 διαφορετικά ονόματα και έχει συμπρωταγωνιστήσει σχεδόν με όλους τους βασικούς ήρωες της Disney!

Ο Γκούφυ ως πραγματικός φιλόζωος και υπερασπιστής των αδυνάμων δεν μπορούσε παρά να έχει και κατοικίδια ζώα να τον συντροφεύουν στις περιπέτειές του! Ανάμεσα σε αυτά υπήρχαν γάτες, λιοντάρια, ελέφαντας, άλογα και… σκύλοι!!! και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιαίτερη σχέση του με τον διάσημο Πλούτο (Pluto), τον πιστό φίλο του Mickey Mouse!

Για τον Goofy Goof θα μπορούσα να γράφω ασταμάτητα, ο Γκούφη είναι το πρότυπο κηδεμόνα που επιθυμεί ο κάθε σκύλος και ταυτόχρονα το πρότυπο σκύλου που επιθυμεί ο κάθε άνθρωπος και ναι μεν υπάρχουν πολλοί διάσημοι σκύλοι στον πλανήτη των cartoons, αλλά αυτός είναι μοναδικός!

Είναι η καλή και αγαθή ψυχή, η γεμάτη αγάπη, που κρύβεται μέσα σε όλα τα σκυλιά και που δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να τη δούμε…

Ο Γκούφυ, ανθρωπόμορφος σκύλος, Αμερικανός πολίτης και κάτοικος άλλοτε της Μίκυ Σίτυ και άλλοτε της Σπούνερβιλ του Οχάιο, γιός του Amos Goofy αλλά αγνώστου μητρός, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και σήμερα 85χρονος πια, παραμένει ένας κλασικός αδέξιος, γκαφατζής και ονειροπόλος ήρωας που δε σταματά να μας διασκεδάζει και να μας διδάσκει πως να παραμένουμε παιδιά, δηλαδή τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ότι ακριβώς προσπαθούν να μας δώσουν και τα αληθινά σκυλιά μας!
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια παραλία, πάρτε μαζί σας τον τετράποδο φιλαράκο σας, ξαπλώστε αναπαυτικά σε μια σκιά και διαβάστε μαζί του μερικές από τις περιπέτειες του κυρίου Goofy Goof!

Κωνσταντίνος Καλφούντζος - Εκπαιδευτής Σκύλων Έρευνας Αγνοουμένων
Pet Partners International Team Evaluator
Scent Work Instructor

Επικοινωνία: twitter

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία βόλτα σε πάρκο σκύλων είναι από τους πιο ευχάριστους τρόπους διασκέδασης για εσάς και το σκύλο...

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τη λογική ότι "ο σκύλος πρέπει να μένει και κοιμάται έξω από το...

Ο Τιτανικός βυθίστηκε πριν 100 χρόνια περίπου παίρνοντας μαζί του πάνω από 1500 ανθρώπους. Αυτό...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.