Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο των ορμονών σε ότι αφορά την επιθετική συμπεριφορά, όχι μόνο των σκύλων αλλά και άλλων θηλαστικών. Έρευνες γίνονται συνεχώς και έχει ενδιαφέρον να λαμβάνουμε υπόψιν μας οποιαδήποτε νέα στοιχεία. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα των Η.Π.Α, από τον Evan MacLean και την ομάδα του, οι ορμόνες οξυτοκίνη (oxytocin) και αγγειοπιεστίνη (vasopressin) μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά και γενικότερα στην κοινωνική συμπεριφορά του σκύλου.

Η αγγειοπιεστίνη σε αντίθεση με την οξυτοκίνη (αλλιώς και ορμόνη της αγάπης) έχει συνδεθεί με την επιθετική συμπεριφορά στο άνθρωπο.

Στην έρευνα πήραν μέρος σκυλιά διαφόρων ηλικιών, φύλου και φυλών που οι κηδεμόνες τους είχαν αναφέρει πως παρουσίαζαν επιθετική συμπεριφορά όταν ήταν στο λουρί, κυρίως με τα άλλα σκυλιά. Μία συμπεριφορά που την ονομάζουμε leash aggression. Για κάθε σκυλί με επιθετική συμπεριφορά οι ερευνητές είχαν και ένα σκυλί της ίδιας ηλικίας, φύλου και φυλής που η συμπεριφορά του δεν ήταν επιθετική.

Μέσα από τη διαδικασία της έρευνας ο Evan MacLean και την ομάδα κατάφεραν να συνδέσουν τα αυξημένα επίπεδα αγγειοπιεστίνης με την επιθετική συμπεριφορά. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ίδια έρευνα μετρήθηκαν τα επίπεδα οξυτοκίνης σε σκυλιά που προφέρουν τις υπηρεσίες τους ως σκυλιά θεραπείας και διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα της ορμόνης ήταν πολύ υψηλά σε σχέση με την αγγειοπιεστίνη, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η οξυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της επιθετικής συμπεριφοράς.

«Εάν η αγγειοπιεστίνη είναι υπεύθυνη για την επιθετική συμπεριφορά, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε σε αυτή για να βοηθήσουμε αυτά τα σκυλιά. Η οξυτοκίνη και αγγειοπιεστίνη χρησιμοποιούνται ευρέως στον άνθρωπο για θεραπευτικούς λόγους. Η ρύθμιση της οξυτοκίνης έχει αποδειχθεί πως βοηθάει από τον αυτισμό έως και την σχιζοφρένεια και το μετατραυματικό άγχος. Υπάρχουν κλινικές δοκιμές που εξετάζουν την οξυτοκίνη ώε φάρμακο που θα ρυθμίζει κάποιες συμπεριφορές. Κάποιες από αυτές τις θεραπείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους σκύλους» Δήλωσε ο Evan MacLean

Ο καθηγητής πιστεύει πως για τα αυξημένα επίπεδα αγγειοπιεστίνης στα σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά μπορεί να οφείλονται άσχημες εμπειρίες που είχε ο σκύλος.

Έχουν γίνει έρευνες που συνδέουν την αλλαγή λειτουργίας των ορμονών σε σχέση με τις εμπειρίες. Επίσης παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η φιλική επαφή σκύλου - ανθρώπου αυξάνει τα επίπεδα της οξυτοκίνης και μείωση της αγγειοπιεστίνης στον σκύλο.

Δημήτρης Κοτάκος / www.dimitriskotakos.gr

Με αναφορά από: Evan L. MacLean, Laurence R. Gesquiere, Margaret E. Gruen, Barbara L. Sherman, W. Lance Martin, C. Sue Carter. Endogenous Oxytocin, Vasopressin, and Aggression in Domestic Dogs. Frontiers in Psychology, 2017; 8 DOI:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η ουρολοίμωξη; Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, προκύπτει όταν εισδύσουν σε αυτό...

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το...

Η aloe vera έχει ιστορία αιώνων στην λαϊκή ιατρική. Το τζελ που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Η καθαριότητα όταν έχουμε κουτάβι στο σπίτι (και όχι μόνο) μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Αυτό γιατί όσο και αν καθαρίζουμε το σπίτι συνεχίζει να μυρίζει και το χειρότερο, ο σκύλος συνεχίζει να...