Υποστηρίζουμε πως γνωρίζουμε τι θεωρείται κακοποίηση σκύλου. Ένα ζώο παραμελημένο και δεμένο σε μια πιλοτή, σε ένα μπαλκόνι ή χωράφι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, στέγη, τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική φροντίδα θεωρείται κακοποιημένο. Είναι όμως μόνο αυτό; Μήπως κάνουμε πολλές φορές πράγματα στο σκύλο μας που μπορούν να θεωρηθούν κακοποίηση;;

Πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκα έναν συμπολίτης μας που ήθελε να εκπαιδεύσει το σκύλο του. Ένα Westie 4 μηνών. Μόλις μπήκα στο σπίτι δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου. Αντί για ένα άσπρο κουτάβι αντίκρισα ένα ροζ μαλλιαρό "πλάσμα" στην αγκαλιά ενός 4χρονου κοριτσιού. Όταν τους ρώτησα γιατί έβαψαν το σκυλάκι ροζ -από την κορυφή μέχρι τα νύχια- μου είπαν πως ήθελε η κόρη τους. Όπως καταλαβαίνετε τους εξήγησα πως αυτό είναι απαράδεκτο και ότι εάν δεν φέρουν το σκυλάκι στην φυσιολογική του μορφή δεν μπορώ να συνεχίσω. Ο πατέρας κατάλαβε και συμφώνησε. Το μικρό κορίτσι όμως  έβαλε τα κλάματα και η μητέρα μου είπε "Μα τι πειράζει; Σκυλί είναι, δεν καταλαβαίνει!". Φαντάζεστε πως η συζήτηση και η συνεργασία τελείωσε εκεί. Τους ευχαρίστησα και έφυγα. 

Κακοποίηση θα πρέπει να θεωρείται οτιδήποτε επιβάλλεται στο ζώο από τον άνθρωπο και είναι πέρα από την φύση του. Οι σκύλοι δεν είναι ούτε κούκλες Barbie ούτε το Μικρό μου Πόνυ. Είναι ένα ισότιμο μέλος της οικογένειας και πρέπει να σεβόμαστε ότι είναι... σκύλος.

 Τι άλλο θα πρέπει να θεωρείται κακοποίηση: 

  1. Το να ντύνουμε το σκύλο μας τις απόκριες επειδή το βρίσκουμε διασκεδαστικό είναι κακοποίηση. Τα σκυλιά δεν αισθάνονται καθόλου άνετα και στρεσάρονται.
  2. Όταν βάφουμε το σκύλο ροζ, πράσινο ή κόκκινο είναι κακοποίηση. Μπορούμε να το κάνουμε με τα δικά μας μαλλιά άλλα οι σκύλοι δεν το απολαμβάνουν.
  3. Το να φοράμε παπούτσια στο σκύλο για να μη λερώσει το χαλί είναι κακοποίηση. Θα μπορούσαμε -ίσως- να του καθαρίζουμε τα πόδια μετά την βόλτα. Οι σκύλοι δεν φοράνε παπούτσια γιατί απλά δεν μπορούν να περπατήσουν με αυτά. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτραπεί είναι σε κάποιες φυλές και μόνο όταν πρόκειται να πατήσουν χιόνι.
  4. Κάποια σκυλιά θα πρέπει να φορούν "κάτι" στην βόλτα, τις πολύ κρύες ημέρες, ή ειδικό αδιάβροχο για σκύλους όταν βρέχει. Μέχρι εκεί. Το να του φοράμε ρούχα μέσα στο σπίτι με το καλοριφέρ αναμμένο δεν είναι φυσιολογικό για το σκύλο.
  5. Ποιος είναι ο λόγος που θα πρέπει να βάφουμε τα νύχια του σκύλου μας;
  6. Κακοποίηση επίσης θα πρέπει να θεωρείται και όταν κόβουμε τα μουστάκια του. Είναι επικίνδυνο για την υγεία του. Διαβάστε το άρθρο Γιατί δεν πρέπει να κόβουμε τα "μουστάκια" του σκύλου μας

Κείμενο: Αντιγόνη Χαλβατζή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι βρίσκουμε πολύ χαριτωμένη την κίνηση του σκύλου μας να γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι σαν να...

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω τη λογική ότι "ο σκύλος πρέπει να μένει και κοιμάται έξω από το...

Πολλές φορές κάνουμε πράγματα που δεν πολύ αρέσουν στους σκύλους μας. Καθημερινά τους σφίγγουμε...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Τα West Highland White Terrier ή αλλιώς Westie κατάγονται από τη Σκωτία. Η φυλή είναι αποτέλεσμα επιλεκτικής εκτροφής διαφόρων λευκών Terrier. Θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλής φυλές στην Μεγάλη...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.