Η διροφιλαρίωση είναι μία παρασιτική νόσος που προσβάλει κυρίως τον σκύλο και σπάνια τις γάτες. Την συναντάμε συχνότερα στις βόρειες περιοχές της χώρας μας, Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα παρουσιάζονται κρούσματα και σε νότιες περιοχές όπως Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Πολλοί πιστεύουν πως η νόσος αφορά κυρίως τα σκυλιά των κυνηγών λόγω της διαβίωσης τους, κάτι τελείως λάθος. Όλα τα σκυλιά μπορούν να νοσήσουν και κυρίως αυτά που μένουν έξω από το σπίτι. Η διροφιλαρίωση μεταδίδεται στο σκύλο με το τσίμπημα κουνουπιών που έχουν τσιμπήσει ένα σκύλο που έχει ήδη νοσήσει.

Το παράσιτο υπεύθυνο για την ασθένεια έχει την ονομασία dirofilaria immitis ("σκουλήκι της καρδιάς"). Τα ενήλικα παράσιτα αναπτύσσονται στο δεξιό κόλπο και την δεξιά κοιλία της καρδιάς, την πνευμονική αρτηρία και την οπίσθια κοίλη φλέβα.

Συμπτώματα της ασθένειας:

  • Χρόνιος βήχας.
  • Εύκολη κόπωση.
  • Μυική αδυναμία.
  • Δύσπνοια.
  • Μείωση σωματικού βάρους.
  • Αιμόπτυση
  • Ασκίτης (συλλογή υγρού στην κοιλιά)
  • Λιποθυμικές κρίσεις


Η μη έγκαιρη διάγνωση και πρόσληψη προκαλεί σοβαρές βλάβες στην καρδιά και στους πνεύμονες του σκύλου. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την λήψη αίματος. Πραγματοποιείτε εξετάσεις αίματος στο σκύλο σας δύο φορές το χρόνο, Νοέμβριο και Απρίλιο. Μπορεί να του σώσετε την ζωή. Το συνολικό κόστος δεν υπερβαίνει τα 50 εύρω.

Φροντίστε για την απομάκρυνση των κουνουπιών ( αμπούλα και περιλαίμιο ) καθώς και την μηνιαία αποπαρασίτωση του σκύλου σας με ειδικά χάπια ή εναλλακτικά με ένεση που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο.

 

{cbrelatedarticle count="5" /}

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πάσχα και η Ανάσταση πλησιάζει και όλο και περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων προβληματίζονται για...

Γνωρίζουμε σκύλους που έφαγαν σταφύλια και σταφίδες και δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν...

Είναι σύνηθες φαινόμενο της Ελληνικής πραγματικότητας ο οποιοσδήποτε έχει δει στο YouTube...

Newsletter!
Διαβάστε πρώτοι τα άρθρα μας

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Χωρίς αμφιβολία τα ποντίκια δεν αρέσουν στους περισσότερους ανθρώπους. Θεωρούνται βρώμικα ζώα και όχι άδικα μιας και μεταφέρουν πολλές αρρώστιες. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλα τα ποντίκια...

ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Αν και παρόμοιου μεγέθους κυνηγητικά σκυλιά έχουν τις ρίζες τους πίσω στην αρχαία Ελλάδα, το Beagle όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία το 1830 από τον Phillip Honeywood. Στην Αμερική...

PET MARKET

Τo PETVITAL ® DARM-GEL ρυθμίζει και σταθεροποιεί την εντερική χλωρίδα με βιολογικό τρόπο. Το Enterococcusfaecium είναι ένα ωφέλιμο βακτήριο που παράγει το γαλακτικό οξύ.